ΕΛΛΑΔΑ

Εκτακτη Σύνοδος Ε.Ε. για εμάς … χωρίς εμάς

εκτακτη-σύνοδος-ε-ε-για-εμάς-χωρίς-εμ-419112

Έκτακτη μίνι Σύνοδο Κορυφής σήμερα το πρωί, χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδος, για την τύχη όμως της χώρας μας. Στη σύνοδο θα πάρουν μέρος Μέρκελ, Σαρκοζί, Μπερλουσκόνι, Θαπατέρο και αντιπρόσωποι της ΕΚΤ, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στη συνάντηση, σύμφωνα με τη Γαλλική Προεδρία, ενδέχεται να πάρει μέρος και αντιπρόσωπος του ΔΝΤ .Τελεσίγραφο Ευρωπαίων και ΔΝΤ στην Ελληνική Κυβέρνηση για να αποσύρει το δημοψήφισμα. Παγώνει επ’ αόριστο η έκτη δόση.
 
Ο Έλληνας πρωθυπουργός χθες το βράδυ συναντήθηκε με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο των προετοιμασιών της G20 στις Κάννες, στον απόηχο της πρωτοβουλίας για το δημοψήφισμα.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες ο Γιώργος Παπανδρέου αντιμετώπισε   εντονότατες πιέσεις να αποσύρει το δημοψήφισμα με τα μηνύματα από όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι εντόνως αρνητικά για την πρωτοβουλία του έλληνα πρωθυπουργού.

Αυστηρότατο ήταν το μήνυμα του προέδρου του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, που τόνισε το απόγευμα πως οι «17» της Ευρωζώνης «πήραν όλοι μαζί τις αποφάσεις (της 27ης Οκτωβρίου) και δεν θα δεχθούμε καμία υπαναχώρηση».

Ολοι εναντίον ενός…

Οι ομόλογοί του Έλληνα πρωθυπουργού εμφανίζονται εξοργισμένοι καθώς θεωρούν ότι θέτει υπό αμφισβήτηση τις αποφάσεις της τελευταίας Συνόδου Κορυφής και κυρίως το όλο πακέτο διαχείρισης της διαχεόμενης κρίσης χρέους στη Γηραιά Ήπειρο. Οι πρώτες εικόνες που μεταδόθηκαν από τις Κάννες φανερώνουν ότι η ελληνική ομάδα δεν προσεκλήθη, αλλά εκλήθη να δώσει εξηγήσεις για τις επιλογές της, που κατά την πεποίθηση των εταίρων μας εκθέτουν συνολικά το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Το γεγονός δε ότι ανακοινώθηκε σύγκληση εκτάκτου συνόδου κορυφής της ΕΕ για το πρωί της Πέμπτης χωρίς τη συμμετοχή της Ελλάδας δημιουργεί κλίμα ανησυχίας για την τύχη της χώρας μας.

Ουσιαστικά, η Ελλάδα ελέγχεται για τις επιλογές της και όπως μεταδίδεται από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αντιμετωπίζεται ως ανεύθυνη χώρα. Υπό αυτές τις συνθήκες και στον βαθμό που επιβεβαιωθούν τα παραπάνω οι εξελίξεις αναμένονται καταιγιστικές για τη χώρα

 

Παγώνει η 6η δόση…
 
Στο μεταξύ η έκτη δόση προς την Ελλάδα δεν θα εκταμιευτεί πριν τη διεξαγωγή του προαναγγελθέντος δημοψηφίσματος, ανέφεραν πηγές του ΔΝΤ και της ΕΕ στο Reuters.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιστολή στον Έλληνα πρωθυπουργό έχει στείλει η Κριστίν Λαγκάρντ λέγοντας ότι η δανειακή σύμβαση δεν μπορεί να τεθεί στο δημοψήφισμα.

Για να εκταμιεύσει την επόμενη δόση, το ΔΝΤ πρέπει να λάβει διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις του προγράμματος.

«Το διοικητικό συμβούλιο δεν θα ήθελε να δώσει χρήματα στην Ελλάδα και μετά να αναρωτιέται τι θα συμβεί. Το Ταμείο θα θέλει τη σιγουριά ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, κάτι που ο Παπανδρέου δεν είναι σε θέση να το κάνει» ανέφερε χαρακτηριστικά πηγή από το ΔΝΤ.

«Όσο πιο σύντομα η Ελλάδα διεξάγει το δημοψήφισμα τόσο πιο γρήγορα θα εκταμιευθεί η έκτη δόση. Αυτή τη χρονική στιγμή όμως τα χρήματα δεν θα δοθούν», ανέφερε η πηγή της ΕΕ.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεων, η επιμονή της ελληνικής κυβέρνησης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος περιπλέκει όλα τα σχέδια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κι όλα αυτά τη στιγμή που στις 11 Οκτωβρίου η αποστολή της Τρόικας στην Αθήνα ολοκλήρωσε τις συνομιλίες με την Ελλάδα για τους όρους της εκταμίευσης της έκτης δόσης του δανείου.

Στο ίδιο ρεπορτάζ αναφέρεται πως στη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων της τον Ιούλιο, η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν θετικά διακείμενη απέναντι στην Ελλάδα και ανοικτή στην ιδέα της αύξησης του ύψους του δανείου προς την χώρα, στάση που από τον Σεπτέμβριο έχει αρχίσει να αλλάζει μετά από την αποτυχία της χώρας να εκπληρώσει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2011.

Και το τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων καταλήγει με τη διαπίστωση πως με την πρόθεσή της να οργανώσει δημοψήφισμα για το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης στην ευρωζώνη, η Ελλάδα διακινδυνεύει σοβαρά τη σχέση της με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο μπορεί να θεωρήσει ότι η χώρα παρέβη τις δεσμεύσεις της και δεν αξίζει την υποστήριξη του διεθνούς οικονομικού θεσμού, αναφέρεται σε τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που επικαλείται αναλυτή του οίκου αξιολόγησης Moody’s.

 
Δείπνο… με μενού
την Ελλάδα
 
Στο τραπέζι του δείπνου που έχει αυτήν την ώρα ο κ. Γ. Παπανδρέου με την Αγκελα Μέρκελ, τον Νικολά Σαρκοζί, τον Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τον Ζοζέ Μπαρόζο και την Κριστίν Λαγκάρντ βρίσκεται το θέμα του δημοψηφίσματος που αποφάσισε ο Πρωθυπουργός. 

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ απηύθυνε αυστηρό μήνυμα στην Ελλάδα. «Πήραμε όλοι μαζί τις αποφάσεις, δεν θα δεχθούμε καμία υπαναχώρηση» είπε  μετά τη συνάντηση στις Κάννες της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Κομισιόν Χέρμαν Βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο αντίστοιχα, καθώς και της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ που ασχολήθηκε με την πρωτοβουλία Παπανδρέου για το δημοψήφισμα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η  συνάντηση, αποφασίστηκε εσπευσμένα μετά την ανακοίνωση της Ελλάδας ότι θα προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης.

Στη συνάντηση δεν πήρε μέρος ο νέος πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, όπως είχε ανακοινωθεί νωρίτερα. Ο κ. Ντράγκι θα φτάσει στις Κάννες σήμερα Πέμπτη μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ και τη συνέντευξη Τύπου που ακολουθεί.

Παρέμβαση των ΗΠΑ

Η Ουάσινγκτον, από την πλευρά της, ζήτησε από τη G20 ενιαία στάση απέναντι στην κρίση στην Ευρωζώνη: «Στόχος μας είναι από την G20 να βγει ομοφωνία» υπογράμμισε σε δηλώσεις του εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Ενδεικτική πάντως του κλίματος απέναντι στην Αθήνα είναι η δήλωση της Άνγκελα Μέρκελ την Τετάρτη, πριν τη συνάντηση. Μιλώντας στο Βερολίνο δίπλα στον Τούρκο πρωθυπουργό που επισκέπτεται τη χώρα, είπε αστειευόμενη πως «εκτιμούμε όλον τον κόσμο, τους Τούρκους όπως και τους Έλληνες, όταν εμφανίζονται λογικοί».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου