ΕΛΛΑΔΑ

Μένει στις επιλογές του ο πρωθυπουργός

μένει-στις-επιλογές-του-ο-πρωθυπουργό-419218

Κρίσιμο από κάθε άποψη ήταν το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, η συνεδρίαση του οποίου έγινε στη θέση της κυβερνητικής επιτροπής μετά τις ραγδαίες εξελίξεις και τις έντονες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από νωρίς χθες στο εσωτερικό της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ.

Αν και η συνεδρίαση αποφασίσθηκε εσπευσμένα, η πλευρά των υποστηρικτών του πρωθυπουργού, στις αποφάσεις που ανακοίνωσε μία μέρα νωρίτερα στην ΚΟ του κόμματός του, ήταν συντεταγμένη και στα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε.

Τον τόνο των απαντήσεων έδωσε προσωπικά ο πρωθυπουργός, καθώς στο υπουργικό συμβούλιο εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει σε όλα όσα ανακοίνωσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, δηλαδή ψήφο εμπιστοσύνης και δημοψήφισμα, αφήνοντας να εννοηθεί προς τους πάντες στο εσωτερικό πως "εάν τολμάτε ρίξτε με". Κάτι, άλλωστε, που από νωρίς έλεγαν και στενοί συνεργάτες του, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στα ερωτήματα για το τι ακολουθεί την επιστολή της Μ. Αποστολάκη και της Ε. Καϊλή. «Ας τον ρίξουν, αν τολμούν, όσο θα βρίσκεται στις Κάννες για τη σύνοδο της G20», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με τις πληροφορίες από το υπουργικό συμβούλιο, ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει ο σχεδιασμός και ο οδικός χάρτης που ανακοίνωσε χθες, μιλώντας στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι όλα θα κριθούν την Παρασκευή.

Ο κ. Παπανδρέου απέδωσε όλες αυτές τις εξελίξεις σε τραπεζικά συμφέροντα τα οποία μάχονται την κυβέρνηση λόγω της απόφασης για κούρεμα 50% των ελληνικών ομολόγων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «το σύστημα θα αντιδράσει λυσσαλέα».

Αμέσως μετά τον πρωθυπουργό το λόγο πήραν υπουργοί που στηρίζουν τις αποφάσεις του, όπως οι κ. Χρυσοχοΐδης, Ρέππας, Μπεγλίτης και Παπουτσής, οι οποίοι υποστήριξαν ότι το δημοψήφισμα είναι ύψιστη δημοκρατική επιλογή και πως έτσι ο λαός θα δώσει την απάντησή του στα διάφορα κέντρα που χτυπούν την κυβέρνηση.

Άλλοι υπουργοί, πάντως, διατύπωσαν επιφυλάξεις και προβληματισμό, τόσο για τη διαδικασία, όσο και για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στο ενδεχόμενο να βγει απορριπτική στάση του λαού στο δημοψήφισμα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου