ΕΛΛΑΔΑ

Προβληματισμός μετά τα επεισόδια στις παρελάσεις

προβληματισμός-μετά-τα-επεισόδια-στι-419331

Πρωτοφανή γεγονότα εξελίχθηκαν προχθές σε όλη τη χώρα στην επέτειο του ιστορικού «Όχι» της 28ης Οκτωβρίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδοκιμάστηκε στη Θεσσαλονίκη και η στρατιωτική παρέλαση ματαιώθηκε για πρώτη φορά.

Ανάλογες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και αμφισβήτησης κατεγράφησαν σχεδόν σε όλες τις μαθητικές παρελάσεις ανά τη χώρα. Συναγερμός σήμανε στην κυβέρνηση μετά την εικόνα διάλυσης που διαμορφώθηκε.

Ο κ. Παπανδρέου συνομίλησε με τον κ. Παπούλια και έκανε λόγο για απόπειρα εκτροπής.

Κυβερνητικά στελέχη απέδιδαν ευθύνες σε ΣΥΡΙΖΑ και Ακροδεξιά και μιλούσαν για επικίνδυνη συνάντηση των άκρων, μη κρύβοντας την ανησυχία τους για τις εξελίξεις.

Υβριστικά συνθήματα, προπηλακισμοί πολιτικών, και εισβολή χιλιάδων πολιτών σε εκδηλώσεις μνήμης για το «ΟΧΙ» των Ελλήνων από τη Θεσσαλονίκη μέχρι τη Ρόδο και από την Κέρκυρα μέχρι το Ηράκλειο Κρήτης, είχαν ως αποτέλεσμα τη διεξαγωγή τους χωρίς την παρουσία επισήμων, αλλά και την ματαίωση της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά στην ιστορία.

Η –τυπική- ματαίωση της παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, όταν ομάδες πολιτών επιτέθηκαν με υβριστικά συνθήματα κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα ο κ. Παπούλιας να αποχωρήσει εμφανώς συγκινημένος, προκάλεσαν σφοδρή κομματική αντιπαράθεση και «πόλεμο» δηλώσεων και ανακοινώσεων από τους πολιτικούς αρχηγούς. Η «εισβολή» των  αγανακτισμένων στη Λεωφόρο Μεγάλου  Αλεξάνδρου, όπου επρόκειτο να λάβει χώρα η καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στη συμπρωτεύουσα, στη θέση της οποίας διεξήχθη τελικά μια «λαϊκή παρέλαση» χωρίς την παρουσία «επισήμων», ανάγκασε την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ να δικαιολογήσει την απόφασή της να μην επιβάλει την τάξη, λόγω της αδυναμίας της να ελέγξει το πλήθος του κόσμου, καθώς και από το φόβο τραυματισμών παρευρισκόμενων πολιτών.

Δήλωση Γ. Παπανδρέου
Ο κ. Παπανδρέου με αφορμή τα όσα σημειωθήκαν στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε άλλες πόλεις τόνισε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας καταδικάζει τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «αυταρχισμός είναι και η προσπάθεια κάποιων να επιβάλουν απόψεις, ακόμα και διακόπτοντας εθνικές παρελάσεις, την ώρα που χιλιάδες παιδιά, πολίτες και οικογένειες τιμούν σ’ όλη τη χώρα με υπερηφάνεια τον εθνικό μας αγώνα για την απελευθέρωση».

«Αυταρχισμός είναι, όταν κάποιοι ελάχιστοι επιλέγουν να προσβάλουν τις εκδηλώσεις τιμής στους αγώνες για την ελευθερία της πατρίδας, ακόμα και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» δήλωσε.

«Αυταρχισμός είναι να θέλουν να διαιρούν το λαό σε εθνικόφρονες και μη. Και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας καταδικάζει αυτές τις ακραίες συμπεριφορές. Διότι αυτές οι συμπεριφορές δεν τραυματίζουν κάποιους αντιπάλους, τραυματίζουν βαθιά τις δημοκρατικές μας παραδόσεις και το δημοκρατικό ήθος του λαού μας» πρόσθεσε.

Επίθεση ΣΥΡΙΖΑ σε ΜΜΕ και κυβέρνηση 

Eπίθεση κατά ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών και κατά της κυβέρνησης, τους οποίους κατηγορεί για διαστρέβλωση της αλήθειας σχετικά με τα χθεσινά γεγονότα και κυρίως σε ό,τι αφορά στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, κάνει με ανακοίνωσή του το γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι "η απόπειρα διαστρέβλωσης της αλήθειας, όταν έρχεται σε τόσο μεγάλη σύγκρουση με τη πραγματικότητα που ζει η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, μοιάζει με φαιδρή και κωμική".

«Ενημερώνουμε λοιπόν και τους τηλεθεατές του ΜΕGA, που φιλοξένησε τη συκοφαντική επίθεση του κ. Μαγκούφη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν καταδέχτηκε την απάντηση μας, ότι ο πολίτης που επιτέθηκε εναντίον του ήταν μέχρι πρότινος συνεργάτης του πολιτικού του γραφείου και μέλος της Ν.Ε. της Ν. ΠΑΣΟΚ κι όχι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ.

Θέλουμε επίσης να καταστήσουμε απολύτως σαφές πως δεν μας εκφράζουν και δεν υιοθετούμε τις αποδοκιμασίες απέναντι στο πρόσωπο και το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος πρέπει να αποτελεί σύμβολο ενότητας του λαού και εγγυητή της πιστής εφαρμογής του Συντάγματος και της δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος .

Η κυβέρνηση ωθεί την κοινωνία στα άκρα, την εξοντώνει καθημερινά , την αγνοεί προκλητικά . Η συνέχιση της παραμονής της καθίσταται επικίνδυνη και η δημοκρατική ανατροπή της, όρος για την σωτηρία των εργαζομένων, της νεολαίας και της μεγάλης πλειοψηφίας κοινωνίας αλλά και για τον ίδιο τον τόπο μας» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου