ΕΛΛΑΔΑ

Διεργασίες με προσωπικές στρατηγικές

διεργασίες-με-προσωπικές-στρατηγικέ-419451

Με ορατό το πολιτικό αδιέξοδο που διαμορφώνεται την επόμενη μέρα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου, δεδομένης της άρνησης Σαμαρά για κυβέρνηση συνεργασίας, και τους πολιτικούς αρχηγούς να δείχνουν προσκολλημένοι στις προσωπικές τους στρατηγικές, ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντησή του με τον ΠτΔ δήλωσε ότι θα κάνει τα πάντα για τη συναίνεση και ο Αντ. Σαμαράς ζήτησε και πάλι εκλογές άμεσα.
Χωρίς να δώσει και πάλι συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις πολιτικές εξελίξεις, ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια ανακοίνωσε ότι ξεκινάνε το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι διεργασίες και οι επαφές για τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς απέρριψε την πρόταση για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας εμμένοντας σε άμεσες εκλογές. Σήμερα το μεσημέρι ο Αντ. Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Κάρολο Παπούλια για να τον ενημερώσει για τις θέσεις του. (Αναλυτικά οι χθεσινές δηλώσεις του στη σελ. 7).
Περίπου 45 λεπτά διήρκεσε το ραντεβού Παπανδρέου – Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο με τους δύο άνδρες να συμφωνούν στην ανάγκη ευρύτατων συνεργασιών.

Κατά την έξοδό του ο πρωθυπουργός είπε ότι στόχος είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας για την υλοποίηση της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου.

Μάλιστα ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η ψήφιση της Συμφωνίας αποτελεί προϋπόθεση, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.

Πάντως, ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στα πρόσωπα που θα μπορούσαν να στελεχώσουν αυτή την κυβέρνηση.

«Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνουν οι απαραίτητες διεργασίες για τη δημιουργία αυτής της κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας» κατέληξε.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ»

Κατά την είσοδό του στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Παπανδρέου είπε: «Στόχος μου να κάνω ό,τι μπορώ για να δημιουργήσω μια ευρύτερη κυβέρνηση συνεργασίας. Εγώ δεν είμαι κολλημένος στην καρέκλα και θα κάνω ό,τι μπορώ προς αυτή την κατεύθυνση».

Ο κ. Παπανδρέου συμπλήρωσε ότι η συνεργασία είναι απαραίτητη, ώστε η χώρα να μην πάει αυτή τη στιγμή σε εκλογές.

«Βλέπω ότι υπάρχει επί της ουσίας συναίνεση και δεν βλέπω γιατί δεν μπορεί να υπάρξει και στην πράξη» συνέχισε, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις ευρωπαϊκές εξελίξεις και στους κινδύνους να βρεθεί η χώρα εκτός του πυρήνα της Ευρωζώνης.

Ο κ. Παπούλιας απάντησε ότι είναι ώρα μεγάλης ευθύνης για όλους μας. «Προσωπικά αφιερώνω όλες μου τις δυνάμεις για να υπάρξει μια συναίνεση για το καλό όλων μας».

 
Αντιδράσεις

Με σκεπτικισμό αντιμετωπίζουν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης τις προθέσεις του Γιώργου Παπανδρέου. Η πρώτη επίσημη αντίδραση ήλθε από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μίλησε την ΚΠΕ του ΣΥΝ.

Για «οπερέτα», αλλά και για ένα κόμμα, στο οποίο «κανείς δεν ενδιαφέρεται για τίποτα άλλο παρά μόνον για το πώς θα κρατηθεί, ή θα ανελιχθεί, στην εξουσία» έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Εξίσου επικριτικός ήταν και για τον κ. Σαμαρά, λέγοντας ότι «ο πρόεδρος της ΝΔ, που μέχρι προχθές φώναζε για τη δανειακή σύμβαση και τις αποφάσεις της Συνόδου για τη χώρα μας, αποφάσισε ότι όλα αυτά τελικώς τα αποδέχεται. Αρκεί να τα ψηφίσει μία αναλώσιμη κυβέρνηση και να φύγει από την εξουσία ο κύριος Παπανδρέου, ανοίγοντάς του τον δρόμο για την πρωθυπουργία».

Το μόνο ουσιαστικό πρόβλημα για τον πρωθυπουργό, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, είναι πώς θα αποφύγει τη λαϊκή ετυμηγορία.

«Ο μόνος τρόπος για να ανακοπεί η καταστροφική πορεία της χώρας είναι μία τεράστιας κλίμακας επίθεση, ένα πανευρωπαϊκό μαζικό κίνημα αντίστασης. Η πίεση, που ασκήθηκε στην Ελλάδα με το ενδεχόμενο της αποπομπής από το ευρώ, ήταν μία πίεση μαφιόζικου τύπου» είπε ο κ. Τσίπρας και επανέλαβε ότι «αποχώρηση μίας χώρας από το ευρώ δεν προβλέπεται θεσμικά, και επομένως, πρόκειται απλά για έναν τρομοκρατικό εκβιασμό».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε εκ νέου τη θέση του για την ανάγκη ανάπτυξης ενός ενωτικού κινήματος με πολιτικά χαρακτηριστικά και στη βάση αυτή σημείωσε: «Προτάσσουμε τη γραμμή της ευρύτερης δυνατής ενότητας ανάμεσα σε πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις, που αμφισβητούν από προοδευτική σκοπιά το μνημόνιο».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Καρατζαφέρης κάλεσε τον Αντώνη Σαμαρά σε συμπόρευση, ώστε να προκύψει η επόμενη μέρα μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού ότι θα αποχωρήσει υπέρ μιας νέας κυβέρνησης.

Έκκληση στον πρόεδρο της ΝΔ να συμπορευθούν  έκανε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

«Πετύχαμε το πρώτο βήμα, την αναχώρηση από την εξουσία του Γιώργου Παπανδρέου. Πρέπει να πάμε στο επόμενο βήμα μαζί» τόνισε.

Νωρίτερα είχε σημειώσει ότι η διερεύνηση για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας υπό τον νυν πρωθυπουργό είναι εξ’ αρχής ναρκοθετημένη.

Ο κ. Καρατζαφέρης είχε σύσκεψη με στενούς συνεργάτες του νωρίς το πρωί. Ένας από αυτούς, ο οποίος μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι ο πρόεδρος του κόμματος θεωρεί καταλύτη των περαιτέρω εξελίξεων το όνομα του προτεινόμενου πρωθυπουργού.

Επιπλέον, θεωρεί πως κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, χωρίς τη συμμετοχή της ΝΔ είναι κολοβή, και τέλος, πως ο κ. Καρατζαφέρης πιστεύει πως εάν το πρόσωπο που θα προταθεί είναι ευρύτερης πολιτικής αποδοχής, μπορεί να αλλάξει μέχρι και η γνώμη του κ. Σαμαρά.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, πάντως, επιμένει σε πολιτικό πρόσωπο για τη θέση του πρωθυπουργού και δεν συζητά το ενδεχόμενο «ο νέος πρωθυπουργός να έχει πράσινο ταμπελάκι, ήτοι να προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου