ΕΛΛΑΔΑ

Προκρίνει αλλαγές, αποκλείει εκλογές

προκρίνει-αλλαγές-αποκλείει-εκλογές-419499

Την ίδια ώρα, χθες τα ξημερώματα, που έκλεινε η συμφωνία με τους ομολογιούχους, Τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρίες, για το ύψος του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και η κυβερνητική αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες ετοίμαζε το πλαίσιο των δηλώσεων του πρωθυπουργού αλλά και τα επόμενα βήματα, όπως η ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών και οι συνεδριάσεις των κομματικών και κυβερνητικών οργάνων, άρχισε να εκτυλίσσεται ένα γαϊτανάκι γύρω από πολιτικές εξελίξεις με φόντο ακόμη και τις πρόωρες εκλογές, παρά τη χθεσινή κατηγορηματική διάψευση από τον Γ. Παπανδρέου. Με καταλύτη, τέτοιων σκέψεων ή εξελίξεων, το πώς θα έρθει προς κύρωση στη Βουλή η νέα συμφωνία, τι πλειοψηφία θα απαιτηθεί και πώς θα χειριστεί η κυβέρνηση την απόφαση για την παρουσία επιτρόπων-ελεγκτών σε όλα τα υπουργεία και τους κυβερνητικούς τομείς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ συνεργάτες του πρωθυπουργού, με πρώτο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο διεμήνυαν ότι δεν απαιτείται επικύρωση της συμφωνίας με αυξημένη πλειοψηφία της Βουλής, ο Ευ. Βενιζέλος δήλωνε από τις Βρυξέλλες ότι «δεν διανοείται ότι δεν θα θελήσει κάποιος βουλευτής να προσυπογράψει το κείμενο», τασσόμενος σαφώς υπέρ της ψήφισης από τουλάχιστον 180 βουλευτές, όπως είχε κάνει και τις προηγούμενες μέρες.

«Κλείνουμε τους λογαριασμούς»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θέλει να προχωρήσει στη ψήφιση του προϋπολογισμού και της νέας δανειακής σύμβασης με απλή πλειοψηφία. Γιατί πιστεύει πως η συμφωνία των Βρυξελλών του έδωσε πολιτικό χρόνο και δεν έχει πλέον ανάγκη από άμεσες πολιτικές πρωτοβουλίες.

Οι ξενυχτισμένοι συνεργάτες του υποστήριζαν τα ξημερώματα πως δεν πρόκειται να κάνει ούτε ανασχηματισμό, ούτε να επιδιώξει συγκυβέρνηση, ούτε δημοψήφισμα, ούτε εκλογές. Έλεγαν ότι "Γιώργος και Βαγγέλης βγαίνουν ενισχυμένοι από τη διαπραγμάτευση".

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής για το κούρεμα του δημόσιου χρέους νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είπε «κλείνουμε τους λογαριασμούς της χώρας με το παρελθόν».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι με τις αποφάσεις το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 και θα καταστεί βιώσιμο, ενώ το ονομαστικό βάρος του χρέους που ρυθμίζεται θα μειωθεί κατά 50% και με τον τρόπο αυτό θα δοθεί μια ευκαιρία να ενισχυθεί η ρευστότητα και να τονωθεί η οικονομία.

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο εκλογών. «Ο κόσμος θέλει αλλαγές, όχι εκλογές, έχουμε μπόλικη δουλειά, εθνικής σημασίας, ώστε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις. Θα ήταν περίεργο και ανεύθυνο να χαθεί το επίτευγμα».

Ο Γ. Παπανδρέου εξήγησε ότι «συμφωνήθηκε το πλαίσιο της απόφασης, αλλά η δουλειά για να κοπεί το χρέος θα γίνει τους επόμενους μήνες. Αν πάμε σε εκλογική διαδικασία το επίτευγμα θα χαθεί. Θέλουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και αυτό θα επιδιώξουμε».

Εκτίμησε ότι οι διαδικασίες που θα χρειαστούν για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου».

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός:

– Η σημαντική απόφαση της 21ης Ιουλίου δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί λόγων αλλαγής των συνθηκών αλλά και ασύμμετρης κατανομής των βαρών υπέρ των τραπεζών και σε βάρος του δημόσιου τομέα.

– Με τις αποφάσεις διασφαλίζεται η χρηματοδότηση της χώρας ως το 2014, επιλύεται το πρόβλημα ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος και καθίσταται βιώσιμο το χρέος.

– Έχουμε επιτύχει χαμηλά επιτόκια, περίοδο χάριτος και νέα μεγαλύτερη χρηματοδότηση..

– Από το 2012 περνάμε στο πρωτογενές πλεόνασμα.

– Έκανε ειδική αναφορά στα ασφαλιστικά ταμεία λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει μείωση στην περιουσία τους, αφού θα αναπληρωθεί η όποια απώλεια με ειδικό πρόγραμμα παραχώρησης κρατικής περιουσίας.

– Η συμφωνία ενισχύει το τραπεζικό σύστημα διότι προστατεύει τον καταθέτη και την πραγματική οικονομία.

– Οι τράπεζες θα ενισχυθούν με κεφάλαια, οι μετοχές τους θα περάσουν στο δημόσιο τομέα, θα εξυγιανθούν και στη συνέχεια θα ιδιωτικοποιηθούν.

Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα των τραπεζών. «Είδαμε να εκφράζονται ανησυχίες επειδή μειώνουμε το δημόσιο χρέος, μεταφέροντας το βάρος από τις πλάτες του ελληνικού λαού στις τράπεζες. Αυτό είναι περίεργο» είπε.

Και πρόσθεσε: «Είχαμε και πολλούς υπερπατριώτες με κορόνες στο όνομα της εθνικής κυριαρχίας, χωρίς να περιμένουν τελικές αποφάσεις, προκαταβάλλοντας εθνικές καταστροφές και αποτυχίες. Αυτοί διαψεύδονται διότι πετυχαίνουμε ακριβώς αυτά που ζητήσαμε».

Υπέρ των «180» ο Ευ. Βενιζέλος

«Σήμα» για ευρεία και υπερκομματική στήριξη στην συμφωνία για «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, έδωσε ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών έκανε την εξής δήλωση, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες:

«Αδυνατώ να πιστέψω ότι θα υπάρξει κάποιος που δεν θα θελήσει να στηρίξει αυτή τη συμφωνία. Αδυνατώ να πιστέψω πως υπάρχει έστω και ένα πολιτικό κόμμα στη Βουλή, έστω κι ένας υπεύθυνος πολιτικός ηγέτης που δεν θέλει κι αυτός να βάλει την υπογραφή του στην απαλλαγή του έθνους μας από ένα σημαντικό μέρος του ιστορικού βάρους του δημοσίου χρέους. Αυτό το νόημα είχαν και όλες οι δηλώσεις που είχαμε κάνει και ο Πρωθυπουργός και εγώ σε συνεννόηση μαζί του τις προηγούμενες μέρες. Αλλά, επειδή η στιγμή είναι σημαντική και επειδή πρέπει να μας διακρίνει πάντα μια μεγάλη πολιτική και εθνική γενναιοδωρία, η θέση μας είναι πάντα μια θέση ενότητας και συναίνεσης γιατί πρέπει να πορευτούμε ως τόπος και να ανορθώσουμε την πατρίδα μας».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου