ΕΛΛΑΔΑ

Νέα συνάντηση Παπανδρέου με Παπούλια

νέα-συνάντηση-παπανδρέου-με-παπούλια-419823

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου θα έχει σήμερα Τρίτη στις 11.30 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον κ. Παπούλια για τις συζητήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη και τις προσπάθειες αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης χρέους, εν όψει της καθοριστικής Συνόδου Κορυφής της Τετάρτης.

Τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και τις επιλογές του κ. Παπανδρέου, οι οποίες αναμένεται να καθορίσουν και τις εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας.

Χθες το ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία από τις Βρυξέλλες με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ζήτημα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους και για το νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Φίλιππος Σαχινίδης είχαν επίσης τηλεφωνική διάσκεψη με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, στο οποίο εκπροσωπούνται οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες.

Αντικείμενο της τηλεφωνικής διάσκεψης ήταν το ύψος του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων και οι επιπτώσεις στο ελληνικό πιστωτικό σύστημα, το οποίο ενδέχεται να υποχρεωθεί σε επανακεφαλαιοποίηση.

Ο κ. Βενιζέλος θα μετάσχει στο Eurogroup, το οποίο θα πραγματοποιηθεί εκ νέου την Τρίτη στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της Συνόδου Κορυφής, μεθαύριο Τετάρτη.

Στη Σύνοδο, θα ληφθούν, εκτός απροόπτου, οι τελικές αποφάσεις για την απομείωση των ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο της ανταλλαγής τους μέσω του PSI.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ένα «κούρεμα» των ομολόγων της τάξεως του 50% απαιτεί επανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών περίπου 108 δισ. ευρώ.

Στην πλειονότητά τους, τα πιστωτικά ιδρύματα θα αναγκαστούν να προσφύγουν σε κρατικές ενισχύσεις που θα συνεπάγεται προσωρινή κρατικοποίησή τους, καθώς θα δώσουν, σε αντάλλαγμα, κοινές μετοχές.

Με βάση άλλες πληροφορίες, η κυβέρνηση επιδιώκει να ισχύσουν ως έχουν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου για τα ασφαλιστικά ταμεία, ειδάλλως θα απαιτηθεί νέα παρέμβαση στο ασφαλιστικό σύστημα.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου