ΕΛΛΑΔΑ

Στο φως αρχείο με ανέκδοτες σημειώσεις του Γ. Κρανιδιώτη

στο-φως-αρχείο-με-ανέκδοτες-σημειώσει-283254

«Μπροστά σ΄ αυτό το χάος αναλογίζομαι πόσο αστεία είναι η ζωή, πόσο μικρή και ασήμαντη» γράφει με την πένα του ο Γιάννος Κρανιδιώτης σε ένα σημείωμα που βρίσκεται σήμερα, όπως και όλο το αρχείο του, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους.

Είκοσι χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από το θάνατό του και ο στίχος μοιάζει προφητικός. Είκοσι χρόνια από το θάνατό του και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους (Γ.Α.Κ.), διοργανώνουν εκδήλωση στις 5 Δεκεμβρίου 2019, ώρα 7.00 μ.μ., με σκοπό την ανάδειξη του έργου και της πολιτικής προσωπικότητάς του.

Ήταν 14 Σεπτεμβρίου του 1999 όταν ο Γ. Κρανιδιώτης μαζί με το γιο του και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες μετέβαινε με το υπηρεσιακό αεροσκάφος τύπου Φάλκον της Ελληνικής Κυβέρνησης στο Βουκουρέστι, προκειμένου να συμμετάσχει σε Διαβαλκανική Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών. Ωστόσο, λίγο πριν την προσγείωση, το αεροσκάφος υπέστη σφοδρές αναταράξεις και έχασε απότομα ύψος, πέφτοντας από τα 25.000 στα 5.000 πόδια.

Το αποτέλεσμα ήταν να βρουν τραγικό θάνατο 6 από τους 13 επιβαίνοντες που εκείνη την ώρα δεν ήταν δεμένοι στις θέσεις τους, μεταξύ των οποίων ο Γιάννος Κρανιδιώτης, ο γιος του Νικόλας, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Πανταζόπουλος (της ΕΡΤ) και Νίνα Ασημακοπούλου (της ΕΡΑ), ο εικονολήπτης της ΕΡΤ Παναγιώτης Πούλος , ο συνοδός της φρουράς του, αστυνόμος Νίκος Ασημακόπουλος και ο μηχανικός του αεροσκάφους Μιχάλης Παπαδόπουλος.

“Συμπληρώνονται 20 χρόνια από την αδόκητη απώλεια του Γιάννου Κρανιδιώτη.
Του οξυδερκούς πολιτικού και πατριώτη, ο οποίος με συνέπεια και υψηλή αίσθηση καθήκοντος προάσπισε τα συμφέροντα της χώρας μας και απoτελεί, εν ζωή αλλά και μετά θάνατον, σύμβολο της συνεχούς και αδιάλειπτης συμπόρευσης του ελλαδικού και του κυπριακού Ελληνισμού.
Σήμερα, σε μία νέα κρίσιμη καμπή για το Κυπριακό, η διπλωματική παρακαταθήκη του Γιάννου Κρανιδιώτη συνεχίζει να αποτελεί οδηγό για την ελληνική εξωτερική πολιτική, η οποία, σε στενή συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, συνεχίζει τις προσπάθειές του για την επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού” δήλωσε ο Ν. Δένδιας, Υπουργός Εξωτερικών.

Ο Γιάννος Κρανιδιώτης ήταν διεθνολόγος, διπλωμάτης και πολιτικός, κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, συνιδρυτής της ΕΔΕΚ και σύμβουλος στο γραφείο του Ανδρέα Παπανδρέου. Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 25 Σεπτεμβρίου 1947. Ήταν γιος του Κύπριου διπλωμάτη, ποιητή και συγγραφέα Νίκου Κρανιδιώτη. Αποφοίτησε με Άριστα από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόπιν έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Διεθνείς Σχέσεις στο Χάρβαρντ των ΗΠΑ και στο Πανεπιστήμιο του Σάσσεξ της Μεγάλης Βρετανίας.

Από το 1976 ήταν μέλος του ΠΑΣΟΚ και την περίοδο 1981-1984 υπηρέτησε ως σύμβουλος στο Πολιτικό Γραφείο του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου για το Κυπριακό. Την περίοδο 1981–1989 διετέλεσε ειδικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα ευρωπαϊκά θέματα, και κατόπιν ως γενικός γραμματέας (1993-1994) από το 1988 ως το 1990 ήταν πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών και από τις 8 Ιουλίου 1994 υφυπουργός Εξωτερικών, έως τον Ιανουάριο του 1995. Το 1995 έγινε Ευρωβουλευτής στη θέση του Χρήστου Παπουτσή, ο οποίος ορίστηκε τότε Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις 3 Φεβρουαρίου 1997 ορίστηκε ξανά υφυπουργός Εξωτερικών. Τον Μάρτιο του 1999 το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ τον εξέλεξε μέλος της Κεντρικής του Επιτροπής, ενώ στις 19 Φεβρουαρίου του ίδιου έτους ανέλαβε αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, θέση που διατήρησε μέχρι το θάνατό του, στις 14 Σεπτεμβρίου 1999.Ο Γιάννος Κρανιδιώτης είχε ένα γιο, τον Νικόλα, ο οποίος σκοτώθηκε μαζί του στο ίδιο δυστύχημα.

Τα Γενικά Αρχεία του κράτους παραχώρησαν στο The TOC με την ευκαιρία της εκδήλωσης προς τιμήν του ορισμένα τεκμήρια από το προσωπικό του αρχείο.

Ταυτότητα της εκδήλωσης

Ομιλητές:
Ευάγγελος Βενιζέλος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ, π. Αντιπρόεδρος της

Κυβέρνησης και Υπoυργός Εξωτερικών
Δημήτρης Καραϊτίδης, Πρέσβης επί τιμή
Αμαλία Γιαννακά, Προϊσταμένη του Τμήματος Επεξεργασίας αρχείων των Γ.Α.Κ. Συντονισμός: Δημήτρης Καραϊτίδης

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου