ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδράσεις για την έκθεση της Κομισιόν

αντιδράσεις-για-την-έκθεση-της-κομισι-419964

Για αποτυχία της κυβέρνησης κάνει λόγο η ΝΔ. Συγκεκριμένα σε δήλωσή του ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Φθιώτιδας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνει: 

«Δυστυχώς, η Έκθεση της Ε.Ε. για την Ελληνική Οικονομία, ιδίως το σκέλος της βιωσιμότητας του χρέους, είναι καταπέλτης για την κυβέρνηση. Αποδεικνύει ότι τα απανωτά “σχέδια σωτηρίας” της χώρας απέτυχαν. «Πάτος στο βαρέλι» του χρέους δεν υφίσταται, αφού η κατάσταση της Οικονομίας επιδεινώνεται και οι “μαύρες τρύπες “ μεγαλώνουν και πολλαπλασιάζονται.

Συγκεκριμένα:

1ον Η χώρα εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στις αγορές σε μια δεκαετία, το 2021, όταν η αρχική πρόβλεψη της κυβέρνησης ήταν για εφέτος και η μεταγενέστερη της τρόικας για το 2013-2014.

2ον Δεν αναμένεται ανάκαμψη της Οικονομίας πριν από το 2013. Επισημαίνεται ότι, μέχρι πρόσφατα, αυτή προβλεπόταν για το 2012.

3ον Το χρέος θα παραμείνει σε επίπεδα άνω του 130% του ΑΕΠ μέχρι το 2030.

4ον Εντοπίζονται καθυστερήσεις και διαχειριστικές αδυναμίες στην προετοιμασία και υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών.

5ον Οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2011 δεν επιτυγχάνονται. Οι αποκλίσεις διευρύνονται.

· Απαιτούνται περιοριστικά μέτρα ύψους 61,8 δις ευρώ την περίοδο 2010-2014, όταν το μνημόνιο προέβλεπε 30 δις ευρώ μέχρι το 2013.

6ον Ο στόχος των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις δεν θα επιτευχθεί. Μάλιστα, η απόκλιση θα είναι αισθητή. Εκτιμάται ότι τα έσοδα θα ανέλθουν στο 1,7 δις ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, αντί πρόβλεψης για 5 δις ευρώ».

ΚΚΕ: Το κούρεμα δεν γίνεται

για την ανακούφιση του λαού

Σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ  αναφέρει:

Το κούρεμα του χρέους που παζαρεύει η κυβέρνηση με τους συμμάχους της στην ΕΕ δεν γίνεται για την ανακούφιση του λαού, πρόκειται για διευθέτηση των ζημιών που προσωρινά θα υποστούν ορισμένες τράπεζες και άλλα μονοπώλια. Για το λαό όπως και αν το καταλήξουν θα σημάνει νέα επίθεση στη ζωή του, με νέα μνημόνια.

Τώρα πρέπει πιο αποφασιστικά να υψωθεί η μεγάλη εργατική λαϊκή συμμαχία κατά της κυβέρνησης και των κομμάτων της πλουτοκρατίας και την ΕΕ, για να αποκρουστούν οι αντιδραστικοί σχεδιασμοί σε βάρος του λαού. Συμπόρευση με το ΚΚΕ, συμμετοχή στον αγώνα για τη λαϊκή εξουσία, αυτή είναι η μόνη λύση για το λαό. Οι κυβερνήσεις εθνικής σωτηρίας, συνεργασίας, αντιμνημονιακές και άλλες είναι για να τον υποτάξουν και να τον δέσουν.

ΛΑΟΣ

Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης έκανε την εξής δήλωση: "Αυτή την στιγμή δεν έχει σημασία ούτε η ευχολογία, ούτε η κακολογία. Το ουσιαστικό και σοβαρό είναι να δούμε ποια αποτελέσματα θα έχουμε από τις Βρυξέλλες".

ΣΥΝ

Το νέο σχέδιο για το ελληνικό χρέος δείχνει την εμμονή των κυρίαρχων ευρωπαϊκών δυνάμεων στη διάσωση των ισχυρών τραπεζικών ομίλων και στα κέρδη του κεφαλαίου.

Η κυβέρνηση, για μια ακόμη φορά απούσα από το διάλογο που διεξάγεται στην ευρωζώνη, σέρνει τη χώρα σε αποφάσεις που δεν δίνουν απάντηση στη βιωσιμότητα των χρεών και δένουν τη χώρα με νέα μνημόνια και νέους δυσβάσταχτους όρους λιτότητας, που οδηγούν σε αύξηση της ύφεσης και της ανεργίας και σε κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, υπό καθεστώς μόνιμης επιτροπείας και μείωσης της εθνικής κυριαρχίας.

Όποιο και αν είναι το μέγεθος του κουρέματος, οι πολιτικές υποχρεώσεις λιτότητας και τα νέα μνημόνια που το συνοδεύουν ενθαρρύνουν τις κερδοσκοπικές επιθέσεις των αγορών, θα εκτινάξουν το χρέος σε ακόμα μεγαλύτερα επίπεδα και θα οδηγήσουν σε κατάρρευση την ευρωζώνη και τις ίδιες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Δημοκρατική Αριστερά

Η ευρωζώνη οδηγείται στα όριά της από την έλλειψη οράματος και πολιτικών επιλογών των ηγέτιδων δυνάμεων για την οικονομική και πολιτική διακυβέρνηση της ΕΕ αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά και συνεχίζει:

Η ελληνική κυβέρνηση, πέραν της ανάγκης για επαναφορά του αιτήματος για το ευρωομόλογο και την ίδρυση μηχανισμού κοινής διαχείρισης μέρους του χρέους των χωρών μελών με την ευθύνη της ΕΚΤ, οφείλει να ασκήσει τις μέγιστες δυνατές διαπραγματευτικές πιέσεις και να μην υποκύψει στις αξιώσεις της Γερμανικής πλευράς για κούρεμα του ελληνικού χρέους της τάξης του 50-60%.

 Δημοκρατική Συμμαχία

Εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμμαχίας ο ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης δήλωσε μεταξύ άλλων:

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να διαπραγματευτεί στην Ευρώπη, γιατί με την ανοχή της τρόικας, πιεζόμενη από τον λαϊκισμό της αντιπολίτευσης και του "βαθέος ΠΑΣΟΚ", δεν εφαρμόζει όσα συμφωνήθηκαν. Αντί να μειωθούν οι δαπάνες, αυξάνονται οι φόροι, στραγγαλίζεται ο ιδιωτικός τομέας και η χώρα οδεύει στην καταστροφή.

Η τρόικα σπρώχνει τον καιρό με ένα πρόγραμμα που ελάχιστα εφαρμόζεται γιατί η κυβέρνηση είναι διχασμένη και ανίκανη και ο λαϊκισμός αντί για την υπευθυνότητα κυριαρχεί στην αντιπολίτευση.

Οικολόγοι Πράσινοι

Σχολιάζοντας, εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων, η εκπρόσωπος Tύπου, Ελεάννα Ιωαννίδου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Λύση δεν είναι να στύψουμε κι άλλο τις πιο αδύναμες οικονομίες, αλλά να επενδύσουμε στην διέξοδο από την κρίση. Καμιά χώρα δεν μπορεί να το πετύχει μόνη της, όμως Ευρώπη δεν είναι μόνο οι κυβερνήσεις και η Κομισιόν. Μαζί με όλους τους Πράσινους αγωνιζόμαστε λοιπόν για περισσότερη Ευρώπη, αλλά με δημοκρατική και κοινωνική νομιμοποίηση, για να βάλουμε τις βάσεις μιας βιώσιμης ευημερίας για όλους, που δεν θα περιορίζει τον ορίζοντά της στην επόμενη δόση».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου