ΕΛΛΑΔΑ

Το άρθρο 37 πέρασε με 153 ψήφους

το-άρθρο-37-πέρασε-με-153-ψήφους-420150

Το άρθρο 37 ψηφίστηκε με 153 ψήφους υπέρ (καταψήφισε η Λούκα Κατσέλη) έναντι 145 κατά, ενώ το σύνολο των άρθρων του πολυνομοσχεδίου ψηφίστηκε με 154 ναι και 144 όχι.
Διαγράφηκε η κυρία Λούκα Κατσέλη από την Κ.Ο. του ΠαΣοΚ καθώς ψήφισε «όχι» στο άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου παρά τις προσπάθειες που κατεβλήθηκαν μέχρι την ύστατη ώρα ώστε να μεταπεισθεί η πρώην υπουργός. Η κυρία Κατσέλη, η οποία είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι «αδυνατεί να ψηφίσει το άρθρο 37 του πολυνομοσχεδίου ως έχει μέχρι στιγμής», τελικώς δεν άλλαξε στάση και καταψήφισε το κρίσιμο άρθρο το οποίο, όπως τόνισε η ίδια οδηγεί ουσιαστικά στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων.
Η κυρία Κατσέλη σχολίασε την διαγραφή της ως εξής: «Λυπάμαι γι’ αυτή την απόφαση. Από τη δική μου μεριά θέλω να δηλώσω ότι ήμουν και είμαι ΠαΣοΚ και έχω στηρίξει με όλες μου τις δυνάμεις την κυβέρνηση. Για μένα όμως θέματα αρχών και συνέπειας, ιδιαίτερα για ζητήματα που έχω προσωπικά χειριστεί και γνωρίζω, είναι αδιαπραγμάτευτα. Γι’ αυτό δεν μπορώ να συναινέσω στην αποδόμηση θεσμών που διασφαλίζουν εργασιακά δικαιώματα και είναι πυλώνες της δημοκρατίας και του κοινωνικού κράτους».

Η συζήτηση

Αν δεν υπερψηφιστεί στο σύνολό του το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, δηλαδή και επί των άρθρων του, «δεν χρειάζεται να πάμε καν ούτε εγώ στο Eurogroup, ούτε ο Πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.», δήλωσε σε δραματικούς τόνους ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος στην Βουλή, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη ψηφοφορία.

Όπως είπε, απευθυνόμενος εμμέσως και προς την Κ.Ο του ΠαΣοΚ, όπου επικρατεί έντονη ανησυχία, διευκρίνισε ότι «για να πετύχουμε (στην κρίσιμη διαπραγμάτευση της Κυριακής) πρέπει να έχουμε εισιτήριο αξιοπιστίας και αυτό είναι η υπερψήφιση του νομοσχεδίου στο σύνολό του, συμπεριλαμβανομένων ιδίως όσων διατάξεων έχουν αναγορευθεί ως κριτήριο από την τρόικα», όπως το άρθρο 37 περί συλλογικών διαπραγματεύσεων, κατά του οποίου είχε ταχθεί υπό την παρούσα μορφή του η κυρία Λούκα Κατσέλη, ενώ και άλλοι βουλευτές είχαν διατυπώσει ενστάσεις, προβληματισμούς και επιφυλάξεις, δίχως πάντως να έχουν δηλώσει ότι θα το καταψηφίσουν, όπως είχε καταστήσει σαφές η πρώην υπουργός Εργασίας του ΠαΣοΚ, στην περίπτωση που δεν υπάρξουν βελτιώσεις του. 

Πονοκέφαλος…

Στο μεταξύ, σε μία μάχη χωρίς αύριο εξελίχθηκε η κατ’ άρθρο ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών στη Βουλή, με κύριο θέμα το άρθρο 37 για τις κλαδικές συμβάσεις.  

Πολλοί βουλευτές σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ήταν ιδιαίτερα προβληματισμένοι και στον «πονοκέφαλο» της κυρίας Λούκας Κατσέλη προστέθηκε και αυτός της κυρίας Βάσως Παπανδρέου η οποία όμως, τελικά, κατά την ομιλία της στη Βουλή, παρά το ότι  διαμήνυσε ότι προβληματίζεται για την πορεία της χώρας, έκανε σαφές ότι θα ψηφίσει το πολυνομοσχέδιο, όπως και έκανε.

«Να αναληφθούν πολιτικές πρωτοβουλίες» από την επαύριον της Συνόδου Κορυφής της προσεχούς Κυριακής, ζήτησε η βουλευτής του ΠαΣοΚ κυρία Βάσω Παπανδρέου δηλώνοντας σε δραματικούς τόνους στην Βουλή ότι «δεν πάει άλλο».

«Η κοινωνία είναι σε απόγνωση και η χώρα καταρρέει», τόνισε διευκρινίζοντας πάντως ότι θα ψηφίσει το άρθρο 37 για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις: «Ψηφίζω και έχω συνειδησιακό πρόβλημα όπως πάρα πολλοί άλλοι βουλευτές», είπε χαρακτηριστικά, προειδοποιώντας ότι «είναι η τελευταία φορά»!
Αποκάλυψε ωστόσο ότι είχε αποφασίσει να καταψηφίσει το επίμαχο άρθρο, αν και επί της αρχής στήριξε το πολυνομοσχέδιο: «Ψήφισα κατ’ αρχήν και είχα αποφασίσει να μην ψηφίσω το 37 ως μια συμβολική κίνηση ότι πέρα από τις κόκκινες γραμμές της τρόικας υπάρχουν και οι δικές μας κόκκινες γραμμές».
Όπως όμως εξήγησε, προηγήθηκε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου μετά από δική του πρωτοβουλία, όπου της εκτέθηκε η κρισιμότητα της κατάστασης.
«Με διαβεβαίωσε ότι ακόμη και ένα άρθρο αν δεν ψηφιστεί, δεν θα δοθεί η έκτη δόση», είπε η κυρία Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι ο Πρωθυπουργός της ζήτησε «να του δοθεί η δυνατότητα να διαπραγματευθεί με καλύτερες όρους» στην κρίσιμη σύνοδο της Κυριακής. «Δεν μπορώ να αναλάβω αυτή την ευθύνη να μην δοθεί η δόση», είπε η πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ αν και τάχθηκε κατά του πολυνομοσχεδίου λέγοντας ότι βρίσκεται στην κατεύθυνση της άγριας λιτότητας εις βάρος των συνήθων υπόπτων και ότι θα επιτείνει την ανεργία, επισημαίνοντας ότι «η αποτυχία στην επίτευξη των στόχων του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου πέρα από τις αδυναμίες μας ήταν αναμενόμενη».
Σε ερώτηση δημοσιογράφων για το τι είδους πολιτικές πρωτοβουλίες ζήτησε από τον Πρωθυπουργό απάντησε: «Ή εθνική συννενόηση ή εκλογές».

Συναντήσεις

Από τις 12:45 μέχρι και τις 14:20  διήρκησε η συνάντηση της  κυρίας Λούκας Κατσέλη με  τον Πρωθυπουργό ο οποίος με τη βοήθεια των κ.κ. Ευ. Βενιζέλου και Γ. Κουτρουμάνη επιχείρησαν να την μεταπείσουν αναφορικά με την ψήφιση του άρθρου 37. Ακολούθησε με κλεισμένο ραντεβού, ο Μίμης Ανδρουλάκης.

Και ο βουλευτής Β’ Πειραιώς Δημήτρης Λιντζέρης ήρε τις επιφυλάξεις του προσχώρησε τελικά σε αυτούς που ψηφίζουν «ναι» στο πολυνομοσχέδιο. Τόνισε μάλιστα ότι πρόκειται για «ψήφο ανάγκης και αναμονής για λυτρωτικές πρωτοβουλίες και όχι για ψήφο εμπιστοσύνης και αποδοχής».

Επίσης, σοβαρές επιφυλάξεις για το άρθρο 37 είχαν διατυπώσει και οι Οδυσσέας Βουδούρης, Κώστας Καρτάλης, Αννα Νταλάρα, Σούλα Μερεντίτη και Δημήτρης Βαρβαρίγος.

 
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου