ΕΛΛΑΔΑ

«Αν δεν σας αρέσουμε, ρίξτε μας»

αν-δεν-σας-αρέσουμε-ρίξτε-μας-420521

Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 23ης Οκτωβρίου θα ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την εργασιακή εφεδρεία, το ενιαίο μισθολόγιο και τις νέες φορολογικές κλίμακες, δήλωσε μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εσωτερικών και Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ο υπουργός Οικονομικών δέχτηκε και πάλι τα πυρά της Βάσως Παπανδρέου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Παπανδρέου σε έντονο ύφος ανέφερε στον κ. Βενιζέλο ότι το πολυνομοσχέδιο χρειάζεται αλλαγές, αλλιώς έτσι όπως είναι μπορεί και να μην ψηφισθεί.

Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε πως δεν μπορεί αυτοί που έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ να πληρώνουν αναλογικά λιγότερους φόρους από άλλους με μικρότερα εισοδήματα.

Επίσης, ζήτησε την άμεση κατάργηση 77 οργανισμών που ιδρύθηκαν κατά την τελευταία διετία και ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα πόθεν έσχες υπουργών της τελευταίας δεκαετίας και να πάει επιτέλους ένας πολιτικός στη φυλακή.

Από την πλευρά της, η Λούκα Κατσέλη παρουσίασε ενημερωτικό σημείωμα, όπου, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι «η απότομη μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα από 10%-30% θα αφαιρέσει, σύμφωνα με υπολογισμούς, 4,5 – 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ από την ελληνική οικονομία, δηλαδή μείωση κατά 2,09% – 6,26% του ΑΕΠ. Επομένως, η ύφεση που προβλέπεται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2012 (-2,5%) θα ξεπεράσει με συντηρητικές εκτιμήσεις το -5%».

Η κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας δεν θα περάσει, φέρεται να είπε ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο οποίος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, είπε «να δούμε ποιοι εργοδότες λειτουργούν ως ‘κουκουλοφόροι’ και θέτουν τέτοια ζητήματα».

Την μη αλλαγή της νομοθεσίας για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας ζήτησε η Άννα Νταλάρα, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε εργοδοτική αυθαιρεσία, θα αποτυπωθεί στην ύφεση και θα μειώσει την ζήτηση. Επίσης, η κ. Νταλάρα έθεσε το ζήτημα πάταξης της φοροδιαφυγής «ακόμα και με χρήση τεχνογνωσίας εκ μέρους των ιδιωτών».

Ότι θα καταψηφίσει το άρθρο για το πάγωμα των κλαδικών συμβάσεων, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Λιντζέρης.

Είναι αντιφατικό από τη μια να αυξάνουμε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και από την άλλη να βγάζουμε σε εφεδρεία ανθρώπους ηλικίας 53 ετών, ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παντελής Ασπραδάκης.

Δεν είναι μόνο οι επιδόσεις της κυβέρνησης κατώτερες των περιστάσεων, αλλά είναι λάθος και η συνταγή που ακολουθούμε, ανέφερε η Μιλένα Αποστολάκη. Η ύφεση έχει σκοτώσει την χώρα και κάθε δόση μας βουλιάζει ακόμα περισσότερο, συνέχισε θέτοντας και αυτή το ερώτημα τι γίνεται με την φοροδιαφυγή και επισημαίνοντας ότι θα αρκούσε η άρση του τραπεζικού απορρήτου και τα φορολογικά κριτήρια, ώστε να εντοπιστούν οι φοροφυγάδες.

Η κ. Αποστολάκη ρώτησε επίσης αν η κυβέρνηση έχει την νομιμοποίηση να συζητά με την τρόικα τον προϋπολογισμό του 2014.

Βενιζέλος: «Ρίξτε μας»

Αίσθηση προκάλεσε η απάντηση του κ. Βενιζέλου σε όσα άκουσε: «Αν νομίζετε ότι η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική και δεν έχει ηθικό υπόβαθρο για αυτά που κάνει, τότε ρίξτε την» ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες.

Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η Ευρώπη αναλαμβάνει το χρέος και η Ελλάδα την αντιμετώπιση του ελλείμματος και τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Στη συνεδρίαση ήταν παρόντες, εκτός του κ. Βενιζέλου, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε στους βουλευτές ότι η συγκυρία είναι πολύ δύσκολη, ότι το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφισθεί και συμπλήρωσε ότι τα μέτρα πρέπει να ληφθούν έτσι κι αλλιώς.

Ο κ. Κουτρουμάνης τόνισε ότι το νομοσχέδιο δεν θίγει ούτε τον κατώτατο μισθό ούτε της Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου