ΕΛΛΑΔΑ

Σεισμολόγοι: Δεν επηρεάζει την Ελλάδα ο σεισμός στην Αλβανία

σεισμολόγοι-δεν-επηρεάζει-την-ελλάδα-291204

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής της σεισμολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Παπαζαχος, ως προς το εάν ο σεισμός 6.4 βαθμών στην Αλβανία μπορεί να ενεργοποιήσει ρήγματα στον ελληνικό χώρο.

«Δεν διατρέχουμε κανέναν τέτοιο κίνδυνο» τόνισε ο κ. Παπαζάχος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Το ρήγμα του Δυρραχίου είναι πολύ γνωστό σεισμικό κέντρο και η δραστηριότητά του γνωστή από την αρχαιότητα. Με βάση τις υπάρχουσες ιστορικές μαρτυρίες, ο πρώτος μεγάλος σεισμός τοποθετείται στο 58 π.χ. Ο Πλούταρχος αναφερόμενος στην εξορία του Κικέρωνα στο Δυρράχιο σημειώνει πως αυτή συνέπεσε με μεγάλο σεισμό, ο οποίος προκάλεσε μεγάλα κύματα στις αλβανικές ακτές» ανέφερε.

Ερωτηθείς για το εάν αυτός ο σεισμός μπορεί να δώσει τσουνάμι, λόγω και της ανοιχτής θάλασσας, απάντησε πως «μπορεί να προκαλέσει σχετικά μικρά κύματα με περιορισμένες επιπτώσεις, αλλά δεν μπορεί να προκαλέσει τσουνάμι τύπου Ινδονησίας».

Απέδωσε τον ισχυρό σεισμό στην αδυσώπητη, σύγκρουση στα έγκατα της γης των λιθοσφαιρικών πλακών του Αιγαίου και της Απουλίας. Οι δυο πλάκες “σπρώχνουν” η μια την άλλη και βορείως της Κεφαλονιάς έως την Αλβανία και το Μαυροβουνιο το κομμάτι του Αιγαίου υπερπηδάει αυτήν της Απουλίας προκαλώντας ισχυρούς σεισμούς στα εκεί ρήγματα. Άλλους μεγάλους σεισμούς το ρήγμα του Δυρραχίου έδωσε το 1870 (6.7 Ριχτερ) και το 1926 (6.1 Ριχτερ) εξήγησε ο κ. Παπαζάχος.

Αναφερόμενος, τέλος, στις ζημιές που προκλήθηκαν αλλά και στις απώλειες ανθρώπινων ζωών, έκανε λόγο για κακές κατασκευές των κτιρίων σε αυτή τη χώρα.

Στην Αλβανία μεταβαίνει ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας- Δεν υπάρχει κίνδυνος για τον ελλαδικό χώρο

Στην Αλβανία μεταβαίνει το απόγευμα ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας, μαζι με τους καθηγητές Σπύρο Μαυρούλη και Παναγιώτη Καρύδη.

Σε δηλωσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Λέκκας τόνισε οτι δεν υπαρχει κανένας κίνδυνος για τον ελλαδικό χώρο από τον σεισμό στη γειτονική χώρα, ενώ απέδωσε τις έκτεταμενες καταστροφές απο τον σεισμό 6,4 βαθμών στην παλαιότητα των οικημάτων της περιοχής, αλλά και την ώρα της εκδήλωσης του.

Γ. Παπαδόπουλος: Πολύ λίγο πιθανό να επηρεάσει την Ελλάδα

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου έκανε λόγο για ένα σφοδρότατο σεισμό ο οποίος προκάλεσε τον θάνατο πολιτών καθώς και καταρρεύσεις κτιρίων.

Λίγα λεπτά με τα 6,4 Ρίχτερ, υπογράμμισε στο in.gr, «ακολούθησαν αρκετοί μετασεισμοί 5,1, 5,3 και 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Εκτιμώ ότι θα εξακολουθήσει η μετασεισμική ακολουθία και δεν αποκλείεται να υπάρχει μία δόνηση που θα προσεγγίσει τα 6 Ρίχτερ».

Ο κ. Παπαδόπουλος ερωτηθείς για το αν υπάρχει το ενδεχόμενο να επηρεαστούν κάποια ρήγματα στον ελλαδικό χώρο, τόνισε πως «είναι πολύ λίγο πιθανό να επηρεαστεί ο ελλαδικός χώρος καθώς το μέγεθος του σεισμού δεν είναι τέτοιο που θα μπορούσε να επηρεάσει γειτονικές περιοχές».

Για να γίνει αυτό, εξήγησε, ο σεισμός στη γειτονική χώρα θα έπρεπε να ήταν μεγέθους 7 με 7,5 Ρίχτερ ώστε να υπήρχε η πιθανότητα ενεργοποίησης ρηγμάτων στον ελλαδικό χώρο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου