ΕΛΛΑΔΑ

Κινδύνευσαν ζωές στην Κινέτα: Βιβλική καταστροφή έφερε ο «Γηρυόνης»

κινδύνευσαν-ζωές-στην-κινέτα-βιβλική-292719

Ήταν ξανά Νοέμβριος, πριν από δυο χρόνια, όταν ζούσαμε την πολύνεκρη τραγωδία στη Μάνδρα. Αυτή τη φορά, στο έλεος της κακοκαιρίας «Γηρυόνης» βρέθηκε η Κινέτα. Ευτυχώς, δεν υπήρξαν νεκροί, όμως η καταστροφή που αφήνουν πίσω τους τα καιρικά φαινόμενα είναι βιβλική! Όλα έγιναν κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν εξαιτίας της σφοδρής βροχόπτωσης που έπληξε την περιοχή γύρω στις 3 τα ξημερώματα, τρεις χείμαρροι ξεχείλισαν και παρέσυραν τα πάντα.

Δρόμοι που έχουν «ανοίξει», αυτοκίνητα που έχουν σταματήσει πάνω σε… δέντρα, πλημμυρισμένα σπίτια. Καταστροφή και απόγνωση για τους κατοίκους στην Κινέτα, που είδαν τις περιουσίες τους να καταστρέφονται εξαιτίας της καταρρακτώδους βροχής των προηγούμενων ημερών. Και όλα αυτά ενώ έχει περάσει ένας χρόνος και κάτι μήνες από την προηγούμενη μεγάλη καταστροφή, τη φωτιά στην Κινέτα στις 23 Ιουλίου 2018.

Οι ορμητικοί χείμαρροι έχουν παρασύρει ογκώδη «φερτά» υλικά, κορμούς δέντρων και τόνους λάσπης μετακινώντας αυτοκίνητα και πλημμυρίζοντας σπίτια, παρά το γεγονός ότι είχε προηγηθεί ο καθαρισμός των ρεμάτων για την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων, είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Λευτέρης Κοσμόπουλος.

«Κινδύνευσαν ζωές» είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, περιγράφοντας με δραματικούς τόνους την κατάσταση στην Κινέτα.

Από τους ανθρώπους που κινδύνευσαν μια οικογένεια που εγκλωβίστηκε στο σπίτι της. Ένα σπίτι όπου στα παράθυρα είχαν μπει κάγκελα και εξαιτίας της πλημμύρας και των φερτών υλικών, η πόρτα του δεν μπορούσε να ανοίξει την ώρα που να νερά έμπαιναν μέσα! Η οικογένεια, μια μητέρα, ένας πατέρας κι ένα 5χρονο παιδάκι, εγκλωβίστηκαν αλλά ευτυχώς στο σημείο βρέθηκαν άνδρες της Πυροσβεστικής, που έκοψαν τα κάγκελα από τα παράθυρα και τους έσωσαν!

Δραματικές ώρες στην Κινέτα

Η Πυροσβεστική έχει δεχτεί περισσότερες από 64 κλήσεις για την Κινέτα. Οι περισσότερες εξ αυτών έχουν να κάνουν με την απομάκρυνση ανθρώπων που εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους. Οι εικόνες της Πυροσβεστικής να απομακρύνουν ηλικιωμένους, συγκλονίζουν.

Το πρώτο φως της μέρας “αποκάλυψε” το μέγεθος της καταστροφής. Σπίτια κατεστραμμένα, αυτοκίνητα σε… δέντρα, δρόμοι ανοιγμένοι στα δυο, άνθρωποι εγκλωβισμένοι και απεγνωσμένοι!

Στο μεταξύ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στο 57ο χιλιόμετρο της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών Κορίνθου, λόγω κατάρρευσης της γέφυρας από την υπερχείλιση του ρέματος της Πίκας, ενώ δεν προβλέπεται σύντομη αποκατάσταση, όπως ανέφερε ο κ. Κοσμόπουλος.

Με εντολή του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη έχουν μεταβεί στην περιοχή δύο συνεργεία της Περιφέρειας για την καταγραφή των ζημιών στις επιχειρήσεις. Περισσότερα από 20 βαρέων τύπου μηχανήματα μαζί με αυτά του δήμου Μεγαρέων επιχειρούν για την αποκατάσταση των υποδομών και τυχόν απεγκλωβισμούς.

Τέλος σημειώνεται ότι η περιοχή παραμένει σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» από το Σεπτέμβριο του 2018, οπότε υπάρχει η σχετική ευχέρεια των απαιτούμενων κινήσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Έκλεισε η Εθνική οδός

Από τα ξημερώματα, εξαιτίας του σαρωτικού περάσματος της κακοκαιρίας «Γηρυόνης», υπερχείλισε το ρέμα Πίκκα, με αποτέλεσμα, εκτός από τα πλημμυρισμένα σπίτια, να κλείσει η Εθνική Αθηνών – Κορίνθου και στα δυο ρεύματα!

Η Εθνική Αθηνών – Κορίνθου έκλεισε στο ρεύμα προς Κόρινθο από το 54ο χιλιόμετρο μέχρι το 62ο χιλιόμετρο και στο ρεύμα προς Αθήνα από το 62ο χιλιόμετρο, με την Τροχαία να σταματά τα αυτοκίνητα στα διόδια της Ελευσίνας και του Ισθμού!

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως για να ανοίξει η Εθνική οδός, στο ρεύμα προς Κόρινθο, θα χρειαστούν πολλές ώρες, γι’ αυτό και η Ολυμπία Οδός κάλεσε όσους έχουν προγραμματίσει ταξίδι με το αυτοκίνητο προς την Πελοπόννησο, να το ματαιώσουν! Η εκτίμηση για το πότε θα ανοίξει το ρεύμα προς Αθήνα είναι πως η κυκλοφορία θα αποκατασταθεί μέσα στις επόμενες ώρες.

Εξαιτίας της καταστροφής και των φερτών υλικών, ο Προαστιακός ανακοίνωσε ότι έχουν ανασταλεί τα δρομολόγια από Κιάτο προς Πειραιά και αντίστροφα.

ΠΗΓΗ: newsit.gr, με πληροφορίες και από korinthostv.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου