ΕΛΛΑΔΑ

ΕΜΥ: Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία [χάρτες]

εμυ-πού-θα-χτυπήσει-η-κακοκαιρία-χάρτε-298757

Επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από σήμερα Τρίτη από τις βραδινές ώρες και από τα δυτικά, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους

Εκτακτο δελτίο εξέδωσε η ΕΜΥ

Αναλυτικότερα ισχυρές κατά τόπους βροχοπτώσεις και σποραδικές καταιγίδες στο Ιόνιο, και επίσης στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής και βορειοδυτικής χώρας, αναμένονται την Τετάρτη, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα σημειωθούν νεφώσεις με λίγες βροχές ή καταιγίδες τοπικού χαρακτήρα έως και τις πρωινές ώρες, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Σταδιακά τα φαινόμενα θα κινηθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν αρκετές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, με την έντασή τους σταδιακά να μειώνεται. Παράλληλα, σχετικά αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα, δημιουργώντας το φαινόμενο των λασποβροχών.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη δυτική Μακεδονία από 5 έως 16 βαθμούς, στη βόρεια Ελλάδα από 8 έως 19, στην Ήπειρο από 10 έως 21, στην κεντρική Ελλάδα από 9 έως 22, στη δυτική και νότια Ελλάδα από 15 έως 21, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 11 έως 23, στα νησιά του Ιονίου από 16 έως 21 και στα νησιά του Αιγαίου από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν από ανατολικές έως νοτιοανατολικές διευθύνσεις με εντάσεις έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ, ενώ στο νότιο Αιγαίο από νότιες έως νοτιοανατολικές διευθύνσεις με ίδιες εντάσεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από νότιες διευθύνσεις και βαθμιαία από μεταβλητές διευθύνσεις με εντάσεις έως 4 μποφόρ.

[Ο παραπάνω χάρτης είναι προϊόν αριθμητικής πρόγνωσης και ενδέχεται να αποκλίνουν από την ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΜΥ].

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις με αυξημένη πιθανότητα τοπικών βροχών ή καταιγίδων κατά περιόδους και ιδιαίτερα κατά τις μεσημεριανές ώρες. Περισσότερα φαινόμενα εκτιμάται ότι θα δεχθούν τα δυτικά τμήματα του νομού. Σχετικά αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσει σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στην πόλη της Αθήνας από 15 έως 21 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως μετά το μεσημέρι, ενώ σχετικά αυξημένες θα είναι οι συγκεντρώσεις σκόνης. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοανατολικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 12 έως 19 βαθμούς.

Η εικόνα του καιρού την Πέμπτη

α. Κατά διαστήματα η κεντρική και η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και πιθανώς τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

β. Από τις απογευματινές ώρες και από τα νοτιοδυτικά η Πελοπόννησος, η δυτική Κρήτη, αργά το βράδυ οι Κυκλάδες και τα νότια τμήματα της Εύβοιας και της ανατολικής Στερεάς (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής).

Στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και μέχρι τις απογευματινές ώρες στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες
οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι ισχυρές στην κεντρική, την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανώς στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου. Από το απόγευμα και από τα νοτιοδυτικά τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι κατά τόπους έντονα στην Πελοπόννησο, τη δυτική Κρήτη και από αργά το βράδυ στις Κυκλάδες και τα νότια
τμήματα της Εύβοιας και της ανατολικής Στερεάς.
Οι άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις με την ίδια ένταση και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Ο καιρός μέχρι την Δευτέρα

Εξασθενούν τα φαινόμενα την Παρασκευή

Στα δυτικά λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες που γρήγορα θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα όπου τις πρωινές ώρες πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρές. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά και τα νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Το Σάββατο

Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με τοπικές βροχές στα δυτικά, τα βόρεια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Πιθανότητα μεμονωμένων καταιγίδων στα δυτικά και τα βορειοανατολικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοανατολικοί 3 με 5 και βαθμιαία στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία από ανατολικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση και στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 5 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση στα βόρεια.

Την Κυριακή

Στα δυτικά νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και από το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά πλην της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, νεφώσεις με τοπικές βροχές και από το απόγευμα πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές, με βροχές ή μεμονωμένες καταιγίδες στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη. Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στο Ιόνιο πιθανώς τοπικά 8 μποφόρ. Στα ανατολικά από ανατολικές διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Τη Δευτέρα

Αρχικά στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, και βαθμιαία και στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια όπου τα φαινόμενα πιθανώς να
είναι κατά τόπους έντονα. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία στο βόρειο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 μποφόρ που βαθμιαία από τα
δυτικά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς και θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και βόρεια.

ΠΗΓΗ: thetoc.gr, ΣΤΟΙΧΕΙΑ METEO και ΕΜΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου