ΕΛΛΑΔΑ

Απαιτεί χιλιάδες απολύσεις η τρόικα

απαιτεί-χιλιάδες-απολύσεις-η-τρόικα-421249

Μαραθώνιες διαβουλεύσεις με την τρόικα έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση, προκειμένου να λάβει το πράσινο φως για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 και να το καταθέσει στη Βουλή τη Δευτέρα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να αποσπάσει την έγκριση των ελεγκτών για άλλα τρία σημαντικά ζητήματα: το μισθολόγιο, την εφεδρεία και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Η θετική αποτίμηση των πεπραγμένων στην έκθεση που θα συντάξει η τρόικα είναι απαραίτητη για την εκταμίευση της έκτης δόσης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η τρόικα να αποφανθεί θετικά καταρχήν επί των μέτρων 2011 – 2012, ώστε να συνταχθεί το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, αλλά και επί των μέτρων προσαρμογής 2013 – 2014 που αναθεωρούνται, ώστε να αποδεσμευτούν εγκαίρως τα 8 δισ. ευρώ της έκτης δόσης.

Επιτακτικά για απολύσεις

Τα «καυτά» θέματα της εργασιακής εφεδρείας, του ενιαίου μισθολογίου και του προγραμματισμού των προσλήψεων τέθηκαν στο τραπέζι της συζήτησης κατά τη συνάντηση που είχαν νωρίτερα το μεσημέρι της Παρασκευής οι υπουργοί Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος και Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα με την τρόικα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επικεφαλής της τρόικας εξέφρασαν αμφιβολίες σε δύο κύρια μέτωπα ως προς την αποτελεσματικότητα των χειρισμών της κυβέρνησης.

Πρώτον, για το κατά πόσο θα εφαρμοσθούν και κατά πόσο θα αποδώσουν τα μέτρα μείωσης του ελλείμματος του 2011.

Δεύτερον, για το αν θα αποδώσει το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας. Εκφράζουν έντονη δυσφορία για το γεγονός ότι η κυβέρνηση τους παρουσίασε λίστα (από τους 151 φορείς του Δημοσίου) η οποία περιλαμβάνει 300 άτομα παρότι η ελληνική πλευρά είχε δεσμευθεί για 3.500 άτομα.

Το αγεφύρωτο μέχρι στιγμής χάσμα ανάμεσα στις απαιτήσεις των δανειστών και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης οδηγεί στην εξέταση της κατάργησης οργανικών θέσεων στο Δημόσιο από το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυριακής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ξεκαθάρισε ότι αν δεν εφαρμοσθεί η δέσμευση για την εφεδρεία η επόμενη δόση, αυτή του Δεκεμβρίου, θα έχει ως προϋπόθεση από την πλευρά τους την υλοποίηση με διαδικασίες εξπρές δεκάδων χιλιάδων απολύσεων στο Δημόσιο πριν εκπνεύσει το 2011.

Αναφορικά με την εργασιακή εφεδρεία, η κυβέρνηση προωθεί το ήπιο σενάριο, που προβλέπει την ένταξη σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας όσων είναι κοντά στη σύνταξη ή όσων έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα χρόνια, αλλά παραμένουν στο Δημόσιο.

Εάν δεν γίνει εφικτό να συμπληρωθεί ο αριθμός των 30.000 «εφέδρων» δημοσίων υπαλλήλων, τότε η κυβέρνηση θα εξετάσει άλλα δύο ενδεχόμενα: αυτό των απολύσεων μέσω καταργήσεων φορέων και οργανικών θέσεων -λύση που μπορεί να προκριθεί και σε περίπτωση που δεν λυθούν θέματα συνταγματικότητας- ή εφεδρεία για δημοσίους υπαλλήλους που διορίστηκαν μετά το 2000 χωρίς τη διαδικασία του ΑΣΕΠ.

Απελευθέρωση τώρα

Στη νομοθετική ρύθμιση για την απελευθέρωση των ταξί και των φορτηγών, καθώς και στην πορεία αναδιάρθρωσης του ΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΑΣΑ επικεντρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Μεταφορών Γιάννη Ραγκούση και της τρόικας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε τελικώς στο κτίριο του πρώην υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ στην Χαριλάου Τρικούπη, καθώς το κτίριο στον Χολαργό είχε καταληφθεί από ομάδα εργαζομένων.

Ως προς τα ταξί και τα φορτηγά, η τρόικα χαρακτήρισε το θέμα απόλυτης προτεραιότητας και ζήτησε να προχωρήσει το νομοσχέδιο για το πλήρες άνοιγμα το συντομότερο δυνατό.

Ο Γιάννης Ραγκούσης μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Από τη στιγμή που αναλάβαμε την πολιτική υποχρέωση να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση, περιορίζοντας το εισόδημα εκατομμυρίων Ελλήνων, αποτελεί χρέος ηθικό να μην υποκύψουμε στις συντεχνιακές απαιτήσεις για διατήρηση προνομίων άλλης εποχής».

Ελεγχοι και…στη Δικαιοσύνη

Για τον τρόπο λειτουργίας της Δικαιοσύνης και ειδικότερα για τον ρυθμό απονομής της, ζήτησαν να ενημερωθούν οι εκπρόσωποι της τρόικας που επισκέφθηκαν το Πρωτοδικείο.

Στη συνάντηση ήταν παρόντες τα μέλη του κλιμακίου της τρόικας, ο προϊστάμενος και η διοίκηση του Πρωτοδικείου, σύμβουλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης καθώς και ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζήτησε στατιστικά στοιχεία για τους ρυθμούς απονομής δικαιοσύνης καθώς και για τις εγκαταστάσεις μηχανοργάνωσης των δικαστηρίων.

Οι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης τόνισαν στο κλιμάκιο, ότι μέχρι στιγμής το μόνο σύστημα μηχανοργάνωσης που υπάρχει είναι αυτό που αφορά στην ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων το οποίο, όπως είπαν, λειτουργεί πιλοτικά από τις 16 τρέχοντος, καθώς ακόμη δεν έχει λυθεί το πρόβλημα της πληρωμής δικαστικών ενσήμων.

Διευκρίνισαν, ωστόσο, ότι το ζήτημα της ηλεκτρονικής καταβολής ενσήμων αναμένεται να λυθεί άμεσα.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χάρ. Αθανασίου, επεσήμανε στους εκπροσώπους της τρόικας ότι η ποιότητα απονομής δικαιοσύνης είναι υψηλή και ότι το πρόβλημα με τις καθυστερήσεις εκδίκασης υποθέσεων οφείλεται όχι στο έμψυχο υλικό, αλλά στην έλλειψη υποδομής.

Μετά το τέλος της συνάντησης στο Πρωτοδικείο, το κλιμάκιο της Τρόικας επισκέφθηκε το κτίριο 2 της Ευελπίδων όπου στεγάζεται το σύστημα ηλεκτρονικής κατάθεσης δικογράφων.

Εκεί οι εκπρόσωποι μίλησαν με τους δικαστικούς υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν αναλάβει την εφαρμογή όλου του προγράμματος.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου