ΕΛΛΑΔΑ

Υλοποίηση των πάντων σε 20 μέρες

υλοποίηση-των-πάντων-σε-20-μέρες-421288

Στο κτήριο της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, λόγω της κατάληψης στο Σύνταγμα, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με την τρόικα για την επικαιροποίηση του Μνημονίου και τον καθορισμό των απολύτως δεσμευτικών χρονοδιαγραμμάτων εφαρμογής των μέτρων και μεταρρυθμίσεων.

Κατά την πρώτη αυτή συνάντηση έγινε η επισκόπηση των θεμάτων που θα εξεταστούν μέχρι να ολοκληρωθεί η πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας, από την οποία θα εξαρτηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου στην Ελλάδα, όπως φρόντισε να υπενθυμίσει την Τετάρτη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Σε ορίζοντα 20 ημερών η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει όλα τα επιπρόσθετα μέτρα απόδοσης 3% του ΑΕΠ και να τα εφαρμόσει εν συνεχεία.

Συγκεκριμένα, μετά την νομοθέτηση του τέλους ακινήτων θα πρέπει να προχωρήσει στην είσπραξή του μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Θα πρέπει ακόμη να δρομολογηθεί η επιπλέον μείωση κατά 20% στους μισθούς του Δημόσιου, η επιπλέον περικοπή 4% στις συντάξεις, η περικοπή στις φοροαπαλλαγές της τάξεως του 0,6% του ΑΕΠ που θα ισχύσει αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2011 και η αποκρυστάλλωση του καθεστώτος εργασιακής εφεδρείας στην οποία θα ενταχθούν 30 χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι μέχρι το τέλος του 2011.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, αναφερόμενοι στην πρώτη συνάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου και του επιτελείου του υπουργείου με την τρόικα, δήλωναν ικανοποιημένοι γιατί το κλίμα της συζήτησης ήταν θετικό και δημιουργικό, μετά και την ανακοίνωση των σκληρών μέτρων που αποφασίστηκαν.

«Το κλίμα της συζήτησης ήταν θετικό και δημιουργικό μετά τα σκληρά μέτρα που αποφασίστηκαν και τις θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός για την προστασία της οικονομικής υπόστασης και την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας και της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας», ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει σειρά συναντήσεων του κ. Βενιζέλου και άλλων μελών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας.

Στην πρώτη συνάντηση της Πέμπτης συμμετείχαν εκτός από τον κ. Βενιζέλο έχουν οι κ.κ. Ζανιάς και Πλασκοβίτης.

Στις 13 Οκτωβρίου η απόφαση Eurogroup

Στις 13 Οκτωβρίου θα ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της έκτης δόσης του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας ύψους 8 δισ. ευρώ, καθώς τότε θα συγκληθεί εκτάκτως το Eurogroup για να εξετάσει την έκθεση αξιολόγησης της τρόικα, όπως αποκάλυψε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο.

Ο Ευ. Βενιζέλος έχει διαβεβαιώσει ότι η εκταμίευση θα γίνει εγκαίρως, ανάλογα και με την πορεία των ταμειακών αναγκών. Ωστόσο ο Σόιμπλε δεν παρέλειψε να τονίσει ότι μόνο εφόσον η Ελλάδα εκπληρώνει τους όρους θα δοθεί η επόμενη δόση.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας νωρίτερα στο γερμανικό Κοινοβούλιο αποκάλυψε πως το συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συγκληθεί εκτάκτως την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου προκειμένου να αποφασίσει για την εκταμίευση της έκτης δόσης.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε επίσης ότι μόνον εφόσον η Ελλάδα εκπληρώνει τους όρους που έχει συμφωνήσει με την τρόικα θα δοθεί η επόμενη δόση στην χώρα.

Σημειώνεται πως οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνονται 2 φορές το μήνα, οι περισσότεροι στις 13 και 27 του μηνός. Επιπλέον προπληρώνονται από τον προηγούμενο μήνα κάθε μισθό όπως ισχύει και για τις συντάξεις. Αυτό σημαίνει πως τουλάχιστον για τις μισθοδοσίες της 13ης Οκτωβρίου η κυβέρνηση έχει λάβει κάθε πρόνοια προκειμένου να αποδοθούν κανονικά.

Σε διαφορετική περίπτωση οι πληρωμές στο Δημόσιο θα πρέπει να γίνουν μετά από διάστημα λίγων ημερών, καθώς από την ενδεχόμενη λήψη της απόφασης μέχρι την καταβολή της δόσης μεσολαβεί κάποιο διάστημα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου