ΕΛΛΑΔΑ

Ανοιχτά και Σάββατο τα φαρμακεία

ανοιχτά-και-σάββατο-τα-φαρμακεία-421414

Απελευθερώνεται το ωράριο των φαρμακείων. Με απόφαση του υπουργού Υγείας κ. Α. Λοβέρδου, είναι δυνατή η λειτουργία φαρμακείων σε καθημερινή βάση, όλες τις ώρες, ακόμη και το Σάββατο.

Οι αρμόδιοι των Φαρμακευτικών Συλλόγων υποχρεούνται να συνεχίσουν να συντάσσουν τις καταστάσεις διημέρευσης και διανυκτέρευσης των φαρμακείων, όπως και σήμερα. Ωστόσο, εάν ένας φαρμακοποιός επιθυμεί να λειτουργεί το φαρμακείο του συνεχώς, μπορεί να το κάνει, αρκεί να ενημερώνει το Σύλλογο, στον οποίο ανήκει.

Ειδικότερα, στην απόφαση αναφέρονται τα ακόλουθα:

– Η παρουσία κατόχου άδειας άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού, είναι υποχρεωτική, όλες τις ώρες λειτουργίας του φαρμακείου.

– Οι φαρμακοποιοί κάτοχοι άδειας λειτουργίας φαρμακείου, δύνανται να υποβάλουν δηλώσεις ένταξης για όλες τις ώρες του Σαββάτου και τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας – Τετάρτης, ή της Τρίτης – Πέμπτης κατά περίπτωση, καθώς και για όλες τις εφημερίες. Η λειτουργία των φαρμακείων πρέπει να καλύπτει πλήρως το καθοριζόμενο, από τους τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους, ωράριο.

Οι δηλώσεις ένταξης υποβάλλονται στον τοπικό Φαρμακευτικό Σύλλογο έως 20 Οκτωβρίου κάθε έτους και είναι δεσμευτικές για ένα χρόνο.

– Οι τοπικοί Φαρμακευτικοί Σύλλογοι ορίζουν το ωράριο εφημεριών ακριβώς όπως ισχύει σήμερα και συντάσσουν σχετικούς πίνακες, τους οποίους υποβάλλουν στις οικείες περιφέρειες έως τις 5 Νοεμβρίου κάθε έτους, για την έκδοση σχετικής έγκρισης και ανάρτησης στο διαδίκτυο.

– Τόσο οι φαρμακοποιοί που έχουν υποβάλει δήλωση ένταξης, όσο και οι υπόλοιποι που έχουν ενταχθεί σε εφημερίες στους σχετικούς πίνακες από τους τοπικούς Φαρμακευτικούς Συλλόγους και δεν τηρούν το ωράριο λειτουργίας, υφίστανται τις προβλεπόμενες κυρώσεις, όπως ο νόμος ορίζει.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, όποιος φαρμακοποιός δηλώνει ότι θα ανοίξει και δεν το πράττει, θα τιμωρείται με αφαίρεση της άδειας για ένα μήνα.

– Σε τουριστικές περιοχές το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων μπορεί να διαφοροποιείται, με πρόταση του τοπικού Φαρμακευτικού Συλλόγου και κατόπιν σχετικής έγκρισης της Περιφέρειας.

– Τα φαρμακεία που θα λειτουργήσουν κατόπιν δηλώσεων τους κατά τα ανωτέρω δεν απαλλάσσονται των υποχρεώσεων των εφημεριών.

Αντιδράσεις

«Η απόφαση για το ωράριο είναι παράνομη, παράλογη και χαοτική. Οδηγεί τον κλάδο στη εξαθλίωση και διαλύει παντελώς το σύστημα των εφημεριών», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Θ. Αμπατζόγλου. Όπως είπε, η απάντηση των φαρμακοποιών σε πρώτη φάση είναι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη.

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κ. Λουράντος, ανακοίνωσε ότι από την 1η Νοεμβρίου οι ασφαλισμένοι 15 Ασφαλιστικών Οργανισμών, οι οποίοι οφείλουν στα φαρμακεία της Αθήνας 119,9 εκατ. ευρώ, δεν θα εξυπηρετούνται πλέον από τα φαρμακεία με πίστωση.

Οι ασφαλισμένοι θα αγοράζουν τα φάρμακά τους κανονικά και στη συνέχεια θα διεκδικούν τα χρήματά τους από το Ταμείο τους προσκομίζοντας την απόδειξη πληρωμής.

Οι φαρμακοποιοί απορρίπτουν την απόφαση της κυβέρνησης για απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, αντιδρούν στην υπογραφή ατομικών συμβάσεων με τον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και διεκδικούν την επαναφορά του καθεστώτος των συλλογικών συμβάσεων.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου