ΕΛΛΑΔΑ

Πόρτα εξόδου… για 30.000 δημοσίους υπαλλήλους

πόρτα-εξόδου-για-30-000-δημοσίους-υπαλλήλ-421723

Την πόρτα της εξόδου αναμένεται να δουν 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι , με προτεραιότητα σε περίπου 20.000 – 23.000 υπαλλήλους από αυτούς που είναι κοντά στο όριο της συνταξιοδότησης και οι οποίοι θα ενταχθούν σε πρώτη φάση σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας και κατόπιν θα δούνε την πόρτα της εξόδου από το δημόσιο. Πρόκειται για εργαζόμενους στον στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα αλλά και στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι υπόλοιποι περίπου 7.000 δημόσιοι υπάλληλοι θα είναι υπάλληλοι των οργανισμών που θα κλείσουν.

Σύμφωνα με την περσινή απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, ο αριθμός αυτών που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία των 60 ετών και άνω είναι πάνω από 43.000. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι σε προσυνταξιοδοτικό στάδιο.

Ωστόσο, εάν δεν γίνει εφικτό να συμπληρωθεί ο αριθμός των 30.000 «εφέδρων» δημοσίων υπαλλήλων, τότε η κυβέρνηση θα εξετάσει άλλα δύο ενδεχόμενα: αυτό των απολύσεων μέσω καταργήσεων φορέων και οργανικών θέσεων -λύση που μπορεί να προκριθεί και σε περίπτωση που δεν λυθούν θέματα συνταγματικότητας- ή εφεδρεία για δημοσίους υπαλλήλους που διορίστηκαν μετά το 2000 χωρίς τη διαδικασία του ΑΣΕΠ.

Στις διαδοχικές επαφές των απεσταλμένων του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν με τους αρμόδιους υπουργούς και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, τέθηκαν τόσο το κρίσιμο θέμα της εργασιακής εφεδρείας, όσο και το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που εισάγεται τη Δευτέρα προς ψήφιση στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι τελικές αποφάσεις και για τα δύο θέματα θα ληφθούν στο έκτακτο Υπουργικό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα.

Αναφορικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, θέμα το οποίο συζητήθηκε στην συνάντηση της Τρόικας με τον κ. Βενιζέλο φαίνεται πως επετεύχθη μια πρώτη συμφωνία στους βασικούς πίνακες, από τους οποίους θα προκύψουν τόσο το «κλείσιμο» του δημοσιονομικού ελλείμματος για το 2011, όσο ο στόχος που τίθεται για το 2012 για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος με επιπλέον όμως μέτρα 6,6 δισ. ευρώ.

Με τις συναντήσεις αυτές ολοκληρώθηκε ο έλεγχος της Τρόικας στην Ελλάδα κι έτσι, εκτός απροόπτου, μετά και τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Τρόικας, μπαίνει στην τελική ευθεία το θέμα της εκταμίευσης της 6ης δόσης του δανείου ύψους 8 δισ. ευρώ με την έγκριση και του έκτακτου Eurogroup, στις 3 Οκτωβρίου.

Ο γερμανικός Τύπος

Στο μεταξύ ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται ιδιαίτερα στις επισκέψεις της τρόικα στην Ελλάδα: Μίσος, οργή και απειλές «συνθέτουν» -κατά τα γερμανικά ΜΜΕ- το σκηνικό κάθε άφιξης των ελεγκτών της τρόικας στην Αθήνα, τα οποία σκιαγραφούν με τα μελανότερα χρώματα τον αποκλεισμό των υπουργείων Μεταφορών και Οικονομικών από διαδηλωτές πριν τη συνάντηση του κλιμακίου με τις ηγεσίες τους.

Οι ελεγκτές, γράφει χαρακτηριστικά η Welt, όταν φτάνουν στην Ελλάδα «ζουν σε έναν κόσμο… που πρέπει να τους προστατεύει η αστυνομία, να τους φυλάει σε ξενοδοχεία, να συνοδεύει τα οχήματά τους», κάνοντας λόγο για μία «ζωή συνεχούς άγχους, σαν εφιάλτη».

Αγαπημένη αναφορά των γερμανικών ΜΜΕ από τα γεγονότα της Παρασκευής είναι όμως η εξής μία φράση των διαδηλωτών: Το «δεν υποχωρούμε, θα χυθεί αίμα» φιγουράρει ψηλά στις αναφορές τόσο της Welt, όσο και του Spiegel, της Sueddeutsche Zeitung, του n-tv, της Zeit και της γερμανικής υπηρεσίας του Reuters για την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Και όσον αφορά την ουσία της υπόθεσης; Οι γερμανικές εφημερίδες έδωσαν μεν αρκετή σημασία στις επισημάνσεις Γερμανών πολιτικών πως εάν το Βερολίνο παρουσίαζε μέτρα ανάλογα με τα ελληνικά, η αντίδραση των Γερμανών θα ήταν εξοργισμένη, αλλά αυτό δεν περιορίζει τις επικρίσεις τους.

Στο θέμα της εφεδρείας αναφέρθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας.

Χωρίς να κατονομάσει προσωπικά τα στελέχη της κυβέρνησης που ήταν επιφορτισμένα με το έργο αυτό, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ -σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash- τόνισε πως θα έπρεπε να είχαν φτιαχτεί μηχανισμοί αξιολόγησης των υπαλλήλων και να έχουν προχωρήσει οι συγχωνεύσεις των οργανισμών και των φορέων του Δημοσίου, οι οποίοι έχουν εξαγγελθεί και δεν γίνονται.

«Αν είχαν γίνει αυτά, η τρόικα δεν θα μας ζητούσε σήμερα 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι να μπουν στην εργασιακή εφεδρεία» κατέληξε.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Σχολιάζοντας τις επαφές της κυβέρνησης με την τρόικα, το ΚΚΕ αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι οι μαζικές απολύσεις στο Δημόσιο, με όποια μορφή και αν τις κάνουν, θα έχουν κόστος για τα λαϊκά στρώματα, θα χειροτερεύσουν τις ήδη υποβαθμισμένες κρατικές παροχές, ενώ η πίεση της ανεργίας, της δραστικότερης περικοπής των μισθών, θα γίνει πιο ασφυκτική στον ιδιωτικό τομέα.

Ο Εκπρόσωπος του ΛΑ.Ο.Σ, κ. Κωστής Αϊβαλιώτης έκανε την εξής δήλωση:

"Πιο εύκολο και πιο βατό – αν θέλει να απολύσει κάποιους η τρόικα – είναι να απολύσει τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ.

Και πολλά κοστίζουν και τίποτα δεν προσφέρουν".

Ο ΣΥΝ από την πλευρά του εκτιμά ότι η εφεδρεία αποτελεί τον προθάλαμο της ανεργίας για χιλιάδες εργαζόμενους του δημόσιου τομέα, ενώ σε συνδυασμό με τις μειώσεις των μισθών, τις ισοπεδωτικές μειώσεις των δαπανών και τις καταργήσεις- συγχωνεύσεις κρίσιμων τομέων του δημοσίου, ισοδυναμεί τη χειροτέρευση των υπηρεσιών προς τους πολίτες και ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών.

Η Δημοκρατική Αριστερά σημειώνει ότι η εφεδρεία ισοδυναμεί με αργή, αλλά βέβαιη απόλυση του εργαζομένου.

«Είναι ένα μέτρο παράνομο και αντισυνταγματικό, καθώς οι απολύσεις αυτές θα γίνουν χωρίς τις εγγυήσεις του δικαίου των απολύσεων, δεδομένου ότι το καθεστώς της εφεδρείας δεν συνδέεται με την καταβολή αποζημίωσης. Απουσιάζει δε και το σκέλος της τυπικής νομιμότητας από τη στιγμή που σε μια σειρά οργανισμών ζητείται να καταρτίσουν καταστάσεις με προσωπικό που θα τεθεί σε εφεδρεία, ανεξάρτητα αν το προσωπικό τους είναι πλεονάζον ή όχι».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του κινήματος Δημοκρατική Συμμαχία Δημήτρης Ζαφειριάδης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

«Με προχειρότητα, αποσπασματικές εξαγγελίες και συμβιβασμούς με τους κομματικούς στρατούς που δημιουργήθηκαν κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη ΝΔ, δεν μπορεί να προχωρήσει η μεγάλη διαρθρωτική μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα που έχει ανάγκη ο τόπος».

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου