ΕΛΛΑΔΑ

Αναδίπλωση για το ύψος των αποδείξεων

αναδίπλωση-για-το-ύψος-των-αποδείξεων-421883

Σε αναδίπλωση οδηγήθηκε το υπουργείο Οικονομικών σχετικά με το «κυνήγι αποδείξεων» αναδρομικά για τα φετινά εισοδήματα με το μειωμένο αφορολόγητο, μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν ακόμη και στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Οι δηλώσεις Βενιζέλου, που προκάλεσαν σάλο ανασκευάσθηκαν, ενώ οι χθεσινές διευκρινίσεις του υπουργείου δείχνουν την προχειρότητα κάποιων εξαγγελιών.

Τελικά το νέο σύστημα για τις αποδείξεις και τις «ισοσκελισμένες» φορολογικές δηλώσεις, θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2012 -και όχι του 2011 όπως ειπώθηκε αρχικά- διευκρίνισε το υπουργείο Οικονομικών, κίνηση που ερμηνεύεται ως αναδίπλωση μετά τη σύγχυση που δημιουργήθηκε για το θέμα.

Αυτό σημαίνει πως για τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2012 το ποσοστό των αποδείξεων που θα απαιτούνται ως προς το δηλωθέν εισόδημα θα παραμείνει 25%, με ανώτατο όριο τις 15.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση από τα όσα έχουν γίνει γνωστά για το τι θα ισχύσει στις αποδείξεις προκύπτει τουλάχιστον ασυνεννοησία της κυβέρνησης και σχεδιασμός στο πόδι. Ενδεικτικό είναι πως μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε χθες με τις εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών, χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Ηλίας Πλασκοβίτης, τόνισε πως το ποσοστό 60% των αποδείξεων, που ανέφερε σε δύο παραδείγματα χθες ο Ευ. Βενιζέλος δεν ισχύει και ότι οι ζητούμενες αποδείξεις δεν θα υπερβαίνουν το 50% του εισοδήματος.

Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Οικονομικών, προανήγγειλε ηλεκτρονική παρακολούθηση των εισοδημάτων των πολιτών.

Ενδεικτική της αναστάτωσης που προκλήθηκε ήταν η σειρά διευκρινιστικών και καθησυχαστικών δηλώσεων από στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και η έκδοση νέας ανακοίνωσης από τον υπουργό Οικονομικών.

Το εισόδημα θα τεκμηριώνεται

Όλοι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να «ισοσκελίσουν» στη φορολογική τους δήλωση τα εισοδήματα που θα αποκτήσουν εφέτος με τις δαπάνες της χρονιάς και τυχόν καταθέσεις ή απόκτηση περιουσιακών στοιχείων.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε ότι το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που ή καταναλώνεται ή αποταμιεύεται θα πρέπει να τεκμηριώνεται. «Αυτός ο απλός κανόνας, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος, θα αποκαταστήσει την πιο άγρια αδικία που υπάρχει στη χώρα μας σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα» καταλήγει η ανακοίνωση.

Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών έχει ως εξής: «Έχει πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι η ανακοίνωση της πρόθεσης του υπουργείου Οικονομικών να συλλάβει με απλές και πρακτικές κινήσεις τη φοροδιαφυγή και να περιορίσει την παραοικονομική δραστηριότητα, αντί να βρει την ενθάρρυνση των μέσων ενημέρωσης, προκάλεσε πλήθος πρώιμων αντιδράσεων.

» Εάν η Ελλάδα θέλει να φύγει από την αδιέξοδη δημοσιονομική κατάσταση και να λειτουργήσει ως πραγματικό κράτος δικαίου, διαφάνειας και ισονομίας, πρέπει όλοι οι Έλληνες να συμφωνήσουμε γύρω από μερικές δυσάρεστες αλήθειες:

» Το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα ή καταναλώνεται ή αποταμιεύεται. Από τις έρευνες οικογενειακών προϋπολογισμών προκύπτουν οι αναγκαίες ενδείξεις για τα ποσοστά κατανάλωσης και αποταμίευσης, ανάλογα με το εισοδηματικό επίπεδο.

» Η ρύθμιση του νέου Εθνικού Φορολογικού Συστήματος θα είναι πολύ απλή: το σύνολο του εισοδήματος που καταναλώνεται πρέπει να τεκμηριώνεται με παραστατικά που θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά με ευθύνη του εκδότη ή του αποδέκτη τους.

» Αυτό δεν θα αφορά μόνον τις κατηγορίες δαπανών που λαμβάνονται τώρα υπ’ όψιν για τις αποδείξεις, αλλά το σύνολο των οικογενειακών δαπανών (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κοκ).

» Το εισόδημα που τυχόν αποταμιεύεται πρέπει επίσης να δηλώνεται (καταθέσεις, τίτλοι, ακίνητα κοκ).

» Αυτός ο απλός κανόνας, σε συνδυασμό με τη γενικευμένη χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος, θα αποκαταστήσει την πιο άγρια αδικία που υπάρχει στη χώρα μας σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων με χαμηλά εισοδήματα.

» Αν δεν παρέμβουμε δραστικά στις πρακτικές και τις νοοτροπίες της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής, όλα όσα αγωνιζόμαστε να κάνουμε για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ανεξαρτησίας της χώρας θα είναι μάταια.

» Μία τέτοια όμως παραδοχή είναι επικίνδυνη και αδιέξοδη. Για αυτό δεν θα την κάνουμε. Δεν το δικαιούμαστε απέναντι στις θυσίες, στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός και κυρίως απέναντι στα παιδιά μας».

Λιγότερες αποδείξεις

Οι πολίτες θα υποχρεωθούν να συλλέγουν αποδείξεις μεγαλύτερης αξίας από το 25% του εισοδήματός τους που προβλέπεται σήμερα προκειμένου να αποφύγουν το πέναλτι του 10% επί της διαφοράς, όμως το ποσοστό αυτό δεν θα ανέρχεται στο 50% του εισοδήματός τους, όπως είπε την Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης.

Σε δηλώσεις του στον Σκάι, ο κ. Πλασκοβίτης είπε ότι το ποσοστό των αποδείξεων που θα πρέπει να συλλέγουν οι φορολογούμενοι δεν έχει ορισθεί.

Επίσης, δεν έχει οριστικοποιηθεί ούτε το περιεχόμενο των δαπανών που περιλαμβάνονται στις αποδείξεις, ούτε το απαραίτητο ποσοστό συλλογής τους επί του εισοδήματος, ούτε το ποσοστό της πρόσθετης φορολόγησης στην περίπτωση που ο φορολογούμενος προσκομίσει αποδείξεις μικρότερης αξίας από αυτές που υποχρεούται.

Την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για υποχρέωση συλλογής αποδείξεων 60.000 ευρώ για ένα εισόδημα της τάξης των 100.000 ευρώ και 30.000 ευρώ για εισόδημα 60.000 ευρώ, παραπέμποντας σε ποσοστά 60% και 50% επί του εισοδήματος. Δηλαδή βάσει του παραδείγματος ο φορολογούμενος θα πρέπει να καταναλώνει το 60% των όσων βγάζει.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ο κ. Πλασκοβίτης τόνισε πως δεν ήταν συγκεκριμένες αλλά ένα παράδειγμα. Ο ίδιος τόνισε πως το ακριβές ποσοστό των αποδείξεων που θα χρειάζεται κάθε φορολογούμενος θα οριστικοποιηθεί στο νομοσχέδιο για το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του Οκτωβρίου.

«Το ποσοστό θα είναι λογικό. Θα προκύπτει με στατιστικό τρόπο στην βάση της κατανάλωσης που κάνει ο μέσος φορολογούμενος» τόνισε σχετικά.

Ο ίδιος παρέσχε διευκρινίσεις και για την φοροκάρτα με την οποία θα συλλέγονται πλέον οι αποδείξεις. Ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε την αλλαγή του τρόπου συλλογής των αποδείξεων, κάνοντας λόγο για ηλεκτρονικές αποδείξεις, εννοώντας την φοροκάρτα.

Για το θέμα ο κ. Πλασκοβίτης αποκάλυψε ότι οι τράπεζες έχουν ολοκληρώσει την εκτύπωση τους και μέσα στις επόμενες ημέρες θα αρχίσει η διάθεση στους πολίτες. Διευκρίνισε ωστόσο πως σε κάθε περίπτωση δεν καταργείται η υποβολή των κανονικών αποδείξεων.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου