ΕΛΛΑΔΑ

Μετά το «ναι» ήρθαν και τα επεισόδια

μετά-το-ναι-ήρθαν-και-τα-επεισόδια-421932

Με επιτυχία στέφθηκε το ασφυκτικό πρέσινγκ του κοινοβουλευτικού επιτελείου της κυβέρνησης προς εκείνους τους βουλευτές που αντιδρούσαν με την επιβολή του ειδικού τέλους στα ακίνητα καθώς η ψηφοφορία της σχετικής τροπολογίας πέρασε χωρίς απώλειες. Αναλυτικά, υπέρ του ειδικού τέλους ψήφισαν οι 154 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ καθώς και η κυρία Έλσα Παπαδημητρίου, ενώ οι βουλευτές της αντιπολίτευσης την καταψήφισαν.

Να σημειωθεί ότι μέχρι τελευταία στιγμή ο πρόεδρος της Βουλής κ. Φίλιππος Πετσάλνικος είχε αναλάβει προσωπικά την συνέτιση των «ύποπτων» βουλευτών μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονταν οι κ.κ. Γιάννης Βούρος, Βασίλης Κεγκέρογλου, Βασίλης Τόλκας, Τσετίν Μάνταζι και η κυρία Ολγα Τέντε Ρενταρή . Εκ του αποτελέσματος η αποστολή του κ. Πετσάλνικου στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς δεν υπήρξε καμία «διαρροή».

Ας σημειωθεί ότι η ψηφοφορία στη Βουλή διεξήχθη σε κλοιό διαδηλωτών.

Επεισόδια δημιουργήθηκαν λίγο μετά τις 21.00 στο Σύνταγμα όταν η αστυνομία αποφάσισε να απωθήσει με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και χημικά διαδηλωτές που εκτόξευαν αντικείμενα εναντίον της. Τα επεισόδια ξεκίνησαν έξω από το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια», αλλά έφτασαν ως τη συμβολή των οδών Γεωργίου Α’ και Σταδίων, όπου έπεσαν εκ νέου χημικά, παρότι η τελευταία είχε ήδη παραδοθεί στην κυκλοφορία. Μια χειροβομβίδα κρότου λάμψης έπεσε επίσης μέσα στο εμπορικό κέντρο Public

Εκατοντάδες ειδικοί φρουροί και συνοριοφύλακες πραγματοποίησαν συγκέντρωση επί της Βασιλίσσης Σοφίας, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές στους μισθούς τους. Στην κορυφή της συγκέντρωσης υπήρχε πανό το οποίο έγραφε «Ξυπόλυτος ο Παπουτσής και ο ράφτης μπαλωμένος. Πεινασμένη αστυνομία = απροστάτευτη κοινωνία = αφύλακτη χώρα». Αρκετοί από αυτούς φορώντας τις στολές τους, έκαναν θόρυβο με τις σφυρίχτρες τους.

Κοντά στη διασταύρωση Βασ. Σοφίας και Πανεπιστημίου, ένστολοι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, είχαν σχηματίσει «φραγμό» και δεν επέτρεπαν σε κανέναν ένστολο να περάσει προς το χώρο της συγκέντρωσής τους για λόγους ασφαλείας.

Ένταση ανάμεσα σε «Αγανακτισμένους» και εκπροσώπους των ειδικών φρουρών επέβαλλε την «χάραξη» ορίου ασφαλείας ανάμεσα στις δύο ομάδες διαδηλωτών, έτσι οι ειδικοί φρουροί μετακινήθηκαν αρκετά μέτρα πιο πάνω στη Βασ. Σοφίας.

Νωρίς το μεσημέρι επικράτησε ένταση όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να μπουν στο κτίριο του υπουργείου Οικονομικών και απωθήθηκαν από διμοιρία των ΜΑΤ. Ακολούθως πραγματοποίησαν συμβολική περικύκλωση του κτιρίου.

Νωρίτερα πραγματοποίησαν συγκέντρωση στον πεζόδρομο της οδού Κοραή και στη συνέχεια μέσω της οδού Σταδίου κινήθηκαν προς το Σύνταγμα.

Στο ίδιο σημείο βρέθηκαν λίγο αργότερα και εκατοντάδες εργαζόμενοι στους Δήμους αρκετοί εκ των οποίων κινήθηκαν με δίκυκλα αλλά και απορριμματοφόρα. Μετά την συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών και τη Βουλή επέστρεψαν έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας τους στην οδό Καρόλου στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Επίσης το πρωί 100 υπάλληλοι του πρώην υπουργείου Εμπορίου συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο στην πλατεία Κάνιγγος.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου