ΕΛΛΑΔΑ

Καθοριστική συνάντηση ΓΑΠ με Μέρκελ

καθοριστική-συνάντηση-γαπ-με-μέρκελ-422019

Η μέχρι τώρα πορεία υλοποίησης του προγράμματος προσαρμογής από την Ελλάδα και η υλοποίηση των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου σήμερα στο Βερολίνο.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Στέφεν Ζάιμπερτ, «θα συζητηθεί κυρίως η οικονομική κατάσταση και περιμένουμε ενδιαφέρον τι θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για την υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί, το δρόμο που έχει διανυθεί και το δρόμο που μένει ακόμη να διανυθεί».

Ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «είναι μία σημαντική ανταλλαγή απόψεων με τον πρωθυπουργό μιας χώρας, της οποίας το πρόβλημα χρέους απασχολεί αυτό το διάστημα ολόκληρη την Ευρώπη».

Ο κ. Παπανδρέου μεταβαίνει στο Βερολίνο προσκεκλημένος του Συνδέσμου Γερμανικής Βιομηχανίας (BDI) και θα μιλήσει στο ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου.

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στο Βερολίνο, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Επικρατείας Ηλίας Μόσιαλος και αναπληρωτής Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης θα συναντήσει, στο περιθώριο του ετήσιου συνεδρίου που πραγματοποιείται για την «Ημέρα Γερμανικής Βιομηχανίας», τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας και Τεχνολογίας της Γερμανίας, κ. Ρέσλερ, καθώς και τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) της Γερμανίας, κ. Στάινμαγερ.

Στις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Χρυσοχοΐδης θα συζητηθούν εκ νέου η ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος από γερμανικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών προς τη Γερμανία, αλλά και η παροχή τεχνογνωσίας και διοικητικής εμπειρίας σε θέματα ριζικών διαρθρωτικών αλλαγών στην πραγματική οικονομία.

Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει στην ημερίδα στις 10 το πρωί. Η ομιλία του θα έχει τίτλο «Κοιτάζοντας το μέλλον: Η Ευρώπη της ανάπτυξης και της αλληλεγγύης» Στις 8 το βράδυ ο κ. Παπανδρέου θα έχει δείπνο εργασίας με την Άνγκελα Μέρκελ.

Στο μεταξύ, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών επιβεβαίωσε εμμέσως ότι έχει γνώση του σχεδίου της εταιρίας συμβούλων Roland Berger για την ανάληψη των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα από ίδρυμα καταπιστευτικής διαχείρισης υπό την εποπτεία της ΕΕ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικνομικών Μάρτιν Κότχαους επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλά σχέδια που προέρχονται από το χώρο της επιστήμης, της οικονομίας και από άλλους, με πολλές προτάσεις, πώς θα αντιμετωπιστεί η σημερινή κρίση. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός δεν είναι στο επίκεντρο της συζήτησης που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά έχει σίγουρα ενδιαφέρον».

Σύμφωνα με το σχέδιο της Roland Berger, τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις αεροδρομίων, λιμανιών, αυτοκινητοδρόμων κλπ, υπολογίζονται σε 125 δισ. ευρώ, με τα οποία μπορεί να μειωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας από το 145% σήμερα στο 90% του ΑΕΠ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου