ΕΛΛΑΔΑ

Όπισθεν στην επαναδιαπραγμάτευση

όπισθεν-στην-επαναδιαπραγμάτευση-422117

Σε «αναθεώρηση» δεσμεύσεων, υποσχέσεων ή επιδιώξεων οδηγείται η ΝΔ μετά τη διαπίστωση ότι κάποια από όσα είπε ή εξήγγειλε από τη ΔΕΘ ο Αντ. Σαμαράς, εκ των πραγμάτων είναι πλέον αδύνατο ή έστω δύσκολο να εφαρμοσθούν.

Μετά τις υψηλές προσδοκίες που καλλιέργησε η εμφάνιση του προέδρου του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, τώρα διαπιστώνουν πως τα νέα μέτρα δεσμεύουν την πολιτική ηγεσία του τόπου σε μακρύ χρονικό ορίζοντα και περιορίζουν τη δυνατότητα διορθωτικών κινήσεων ακόμη και αν αλλάξει η κυβέρνηση. Παράλληλα, τα μηνύματα που φθάνουν από την αγορά δείχνουν να μην εγκρίνουν την επιμονή του Αντώνη Σαμαρά σε απανωτές εκλογές με στόχο την επίτευξη της αυτοδυναμίας της Ν.Δ.

Η επιλογή του Αντώνη Σαμαρά να εκφράσει το αίτημα για αλλαγή στην πολιτική που ακολουθείται για την προσαρμογή και την επίτευξη των στόχων φαίνεται να επιβραβεύεται από τις δημοσκοπήσεις, όπου κατά μέσο όρο τέσσερις στους πέντε ερωτηθέντες ζητούν επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Η πραγματικότητα, ωστόσο, δείχνει ότι θα συναντήσει πολύ σοβαρά εμπόδια με πρώτο την απειλή για χρεοκοπία της χώρας.

Ακόμη και στελέχη που υποστήριξαν από την αρχή τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά γνωρίζουν καλά την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, εκτιμούν πως η «επιχείρηση επαναδιαπραγμάτευση» θα έχει πολύ μεγάλες δυσκολίες και ενδέχεται ο πρόεδρος της Ν.Δ. να μην έχει κανένα σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια, ούτε τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένι, του οποίου η χώρα παρουσιάζει ήδη σημάδια ανάκαμψης, αλλά ούτε και τον Πορτογάλο Πέδρο Κοέλιο, ο οποίος πλειοδοτεί στα μέτρα λιτότητας και εμφανίζεται να συμπορεύεται απολύτως με την Άγκελα Μέρκελ.

Η ομιλία του Αντώνη Σαμαρά στις παραγωγικές τάξεις το βράδυ του περασμένου Σαββάτου και η συνέντευξή του την Κυριακή ήταν το βήμα από το οποίο παρουσιάστηκε αναλυτικά το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ.

Ωστόσο, ακόμη και στελέχη του οικονομικού επιτελείου διαπιστώνουν ότι από την παρουσίαση απουσίαζε η σύνδεση με τη δραματική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα, καθώς και ο ρεαλισμός σε ό,τι αφορά την άμεση εφαρμογή των εξαγγελιών για μείωση των φόρων και αποκατάσταση των συντάξεων έως 700 ευρώ.

Η πρόταση για την εργασιακή εφεδρεία δεν ικανοποίησε εμφανώς τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Δένδια, που ανέμεναν μία πιο ρεαλιστική προσέγγιση για το διογκωμένο δημόσιο τομέα.

Ως προς τη δήλωση για εκλογές με στόχο την αυτοδυναμία, ακόμη και το στενό επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά αιφνιδιάστηκε από την απάντηση ότι εάν η Ν.Δ. είναι πρώτη αλλά όχι αυτοδύναμη θα επιδιώξει και νέα προσφυγή στις κάλπες. «Δεν χρειάζεται να δίνουμε την αίσθηση ότι μας ενδιαφέρει πάνω απ΄ όλα η εξουσία και μάλιστα χωρίς συμμάχους», έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος της Λ. Συγγρού που έχει επαφές με την αγορά.

Τις εντυπώσεις επιχείρησαν να διασκεδάσουν με δηλώσεις τους ο γραμματέας της Κ.Ε. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο σύμβουλός του Δημήτρης Σταμάτης, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, αλλά και βουλευτές που δεν βρίσκονται στον άμεσο κύκλο του Αντώνη Σαμαρά, όπως ο Αργύρης Ντινόπουλος και ο Ευάγγελος Αντώναρος, προβλέποντας πως η Ν.Δ. θα είναι αυτοδύναμη από την πρώτη αναμέτρηση.

Στη Λ. Συγγρού σχεδιάζουν τα αντίμετρα με πρόσωπα και κινήσεις ώστε να διορθώσουν τις εντυπώσεις. Η εμφάνιση του Σταύρου Δήμα στο προσκήνιο μέσω της τηλεοπτικής δήλωσης την Πέμπτη σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου του ρεαλισμού. Ο αντιπρόεδρος, που ως γνωστόν αποφεύγει τις άγονες αντιπαραθέσεις, με τη δήλωσή του φρόντισε να διευκολύνει τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αφού χρέωσε στο παρελθόν της κυβέρνησης «ατολμία, αδράνεια και αναβλητικότητα» και ζήτησε να ενεργοποιηθούν τώρα άμεσα μέτρα ανάκαμψης ώστε να αποτραπεί περαιτέρω χειροτέρευση της ύφεσης.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου