ΕΛΛΑΔΑ

Φούντωσαν τα σενάρια χρεοκοπίας

φούντωσαν-τα-σενάρια-χρεοκοπίας-422238

Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να «ξορκίσει» το φάντασμα της ελληνικής χρεοκοπίας και ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος επιχειρεί με απανωτές σχετικές δηλώσεις να πείσει την αγορά ότι η Ελλάδα δεν απειλείται άμεσα με χρεοκοπία, το θέμα ξαναφούντωσε χθες μετά από δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε.

Την «πάσα» παρέλαβαν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία που αναβίωσαν τα σχετικά σενάρια, επιμένοντας ότι η χώρα μας είναι μπροστά στο φάσμα της χρεοκοπίας, συνέχισαν με δηλώσεις τους αξιωματούχοι ξένων κυβερνήσεων και της ΕΚΤ που δεν απέκλεισαν τέτοιο γεγονός και συνέχισαν οι επικεφαλής ΚΚΕ και ΣΥΝ, κκ Παπαρήγα και Τσίπρας, που θεώρησαν από την πλευρά τους σχεδόν βέβαιη μία τέτοια εξέλιξη.

Την ίδια ώρα ο Ευ. Βενιζέλος στις ΗΠΑ επιχειρεί να πείσει ότι η Ελλάδα θα εξαντλήσει όλες τις υποχρεώσεις της, αποκλείοντας το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας.

Ο Σόιμπλε

Το φάσμα της χρεοκοπίας βρίσκεται προ των πυλών της Αθήνας, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα ειδησεογραφικών πρακτορείων που ακολούθησαν τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε περί μιας πιθανής αναθεώρησης των όρων του δεύτερου πακέτου βοήθειας στην Ελλάδα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών «δεν θα θεωρούσε έκπληξη» την αλλαγή των όρων για το δεύτερο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα, το οποίο συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, όπως ανέφερε από την Ουάσιγκτον -σημειώνοντας όμως πως «θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε και να δούμε».

Μιλώντας από την αμερικανική πρωτεύουσα, ο Σόιμπλε τόνισε, όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, πως μένει να εξεταστεί εάν το δεύτερο πακέτο «είναι εφαρμόσιμοι οι όροι του πακέτου υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων» υπαινισσόμενος πως είναι πιθανή η αναθεώρηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.

Ορισμένοι αποδίδουν την τοποθέτηση αυτή στις πρόσφατες αναφορές για χαμηλότερη των στόχων συμμετοχή ιδιωτών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων.

Αντιθέτως, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέκλεισε οποιοδήποτε ενδεχόμενο αλλαγής στις προϋποθέσεις για την εκταμίευση της έκτης δόσης, επαναλαμβάνοντας πως η Αθήνα οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Ο Ρώσος υφυπουργός

Η μονομερής κήρυξη στάσης πληρωμών από την Ελλάδα δεν είναι απίθανη δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Σεργκέι Σταρτσάκ μιλώντας στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο της ετήσιας διάσκεψης του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Ρώσος αξιωματούχος διευκρίνισε ότι οι πιθανότητες κήρυξης της Ελλάδας σε κατάσταση χρεοκοπίας από τους πιστωτές της είναι μικρή.

Σύμφωνα με τον Σταρτσάκ η κήρυξη μιας χρεοκοπίας ενός τόσο μεγάλου χρεώστη «είναι ένα βήμα που απαιτεί πολύ μεγάλη υπευθυνότητα και αυτό συνεπάγεται κατ’ ελάχιστον ένα κούρεμα μαλλιών αλλά στη συνέχεια μπορεί να σημαίνει ότι κάποιος θα πρέπει να κόψει και άλλα τμήματα του σώματός του».

Όπως εξήγησε ο Ρώσος υφυπουργός τη χρεοκοπία πρέπει να την αναγγείλει ο πιστωτής, ώστε να διευθετήσει το πρόβλημα χρέους, που προέκυψε, για παράδειγμα να εισπράξει ανταλλάγματα.

Διαβεβαιώσεις

Ευ. Βενιζέλου

«Η Ελλάδα έχει λάβει την οριστική απόφαση να κάνει ότι περνάει από το χέρι της προκειμένου να εφαρμοστούν πλήρως και εμπροθέσμως όλες οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 21ης Ιουλίου που είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρωζώνη αλλά και για την ίδια την Ελλάδα». Με αυτή του τη δήλωση χθες ο υπουργός Οικονομικών απαντάει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου και οι μάχες που δίνει είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Παράλληλα απαντάει και στα δημοσιεύματα που τον θέλουν κατά την ομιλία του στον ΚΤΕ Οικονομικών να τάχθηκε υπέρ του κουρέματος του ελληνικού χρέους κατά 50%, δηλώνοντας παράλληλα ότι είναι επικίνδυνο να ζητήσει κάτι τέτοιο από μόνη της η Ελλάδα.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι «όλες οι άλλες συζητήσεις, οι φήμες, τα σχόλια, τα σενάρια, που αποσπούν την προσοχή από αυτόν τον κεντρικό στόχο και από αυτή την πολιτική υποχρέωση της Ελλάδας αλλά και όλων των κρατών μελών της Ευρωζώνης και των ευρωπαϊκών θεσμών, δεν προσφέρουν υπηρεσίες στην κοινή ευρωπαϊκή μας υπόθεση».

Και συνέχισε: «Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα, λαμβάνει σκληρά και δύσκολα μέτρα για να πετύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους από φέτος έως και το 2014. Προωθεί τις διαρθρωτικές αλλαγές και την εφαρμογή του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και εφαρμόζει, με τη μέγιστη δυνατή επιμονή και επιμέλεια, σε συνεργασία με την Ευρωζώνη και με τον διεθνή ιδιωτικό τομέα, το PSI που είναι βασικός πυλώνας των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου».

Κρίσιμες επαφές στην Ουάσιγκτον αναμένεται να έχει στη διάρκεια του σαββατοκύριακου ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος έσπευσε να διαψεύσει τα σενάρια περί "συντεταγμένης χρεοκοπίας".

Ο υπουργός Οικονομικών θα έχει κύκλο συναντήσεων με στελέχη του ΔΝΤ- μεταξύ άλλων και με την επικεφαλής, Κριστίν Λαγκάρντ, παρουσία του Πόουλ Τόμσεν από την τρόικα-, την Κομισιόν και της ΕΚΤ. Αναμένεται, επίσης, να έχει συζητήσεις με παράγοντες που εμπλέκονται στο πρόγραμμα της εθελοντικής ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων.

Το θέμα που θα μονοπωλήσει τις συζητήσεις θα είναι τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης σε συνδυασμό με την επιστροφή της τρόικας, η οποία αφού τα αξιολογήσει, αναμένεται να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Παπαρήγα: «Είναι αναπόφευκτη»

Τη βεβαιότητα ότι "η χρεοκοπία είναι αναπόφευκτη", εξέφρασε η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, με σημερινή δήλωσή της.

Και πρόσθεσε: "Αυτό τώρα που τους ενδιαφέρει είναι: Το κεφάλαιο να χάσει όσο γίνεται λιγότερα και πάνω απ’ όλα να χρεοκοπήσει πλήρως ο λαός. Να σκύψει το κεφάλι, να δεχτεί ζωή και συνθήκες δουλειάς με όρους σύγχρονου δουλεμπορίου, ούτως ώστε, όταν θα έρθει η ανάκαμψη, να έχουν εξασφαλίσει οι κεφαλαιοκράτες ότι η εργατική δύναμη θα είναι το πιο φτηνό και υποβαθμισμένο εμπόρευμα".

Τσίπρας: «Πάμε σε ελεγχόμενη»

Ελεγχόμενη χρεοκοπία και ταυτόχρονο κούρεμα του χρέους κατά 50% προβλέπει ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οδηγούμαστε σε ελεγχόμενη χρεοκοπία και πτώχευση του ελληνικού λαού και πρόσθεσε: «Ήρθε η ώρα να πούμε ένα "τέλος", "ως εδώ". Φτάνει πια. Αν είναι να υπάρχει ελπίδα διεξόδου για τη χώρα αυτή είναι να φύγει η τρόικα και το μνημόνιο, να πέσει αυτή η εθελόδουλη κυβέρνηση και ένας νέος συνασπισμός εξουσίας να προχωρήσει γοργά σε ένα σχέδιο αναδιανομής του πλούτου και ριζικής διαγραφής του μεγάλου αυτού χρέους».

Νωρίτερα ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με το προεδρείο της ΠΝΟ και σε δήλωσή του τόνισε ότι «στους ναυτεργάτες, η κυβέρνηση Παπανδρέου-Βενιζέλου με την άρση του καμποτάζ, το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο, έχει προσφέρει αυτά τα δυο χρόνια ανεργία, διάλυση των συλλογικών συμβάσεων, διάλυση του ασφαλιστικού τους ταμείου».

Φ. Κουβέλης: Πρόωρες εκλογές

Στην εκτίμηση ότι οι πρόωρες εκλογές θα έλθουν ως αναγκαστική λύση, προέβη ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ) Φώτης Κουβέλης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.

«Νομίζω ότι οι εκλογές θα προκύψουν ως αναγκαστική λύση και θα είναι πρόωρες. Δεν είναι μόνον αυτό που καταγράφεται εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Είναι κυρίως το μεγάλο ρήγμα, αυτός ο τεμαχισμός που υφίσταται η ελληνική κοινωνία και αυτή η διάσπαση του κοινωνικού ιστού» ανέφερε ο κ. Κουβέλης.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΡ επανέλαβε, επίσης, ότι θα ήταν καταστροφική η έξοδος της χώρας από το ευρώ. «Θα ήταν η χειρότερη εκδοχή για τη χώρα. Επιμένω στη σκληρή διατύπωση: θα ήταν καταστροφική εκδοχή να πέσουμε σε μια ελεγχόμενη κατάρρευση με έξοδο της χώρας από το ευρώ», τόνισε.

ΣΕΒ: «Εχουμε παραλύσει»

Αν θέλουμε να βγούμε από την κρίση θα πρέπει να φροντίσουμε να εκμεταλλευτούμε τις μεγάλες αναπτυξιακές δυνατότητες που έχει η ελληνική οικονομία ταυτόχρονα με την επώδυνη προσπάθεια που καταβάλλεται για τη δημοσιονομική εξυγίανση, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

"Αν καταφέρουμε να ξεφύγουμε από την παράλυση που έχει επιφέρει το πελατειακό κράτος και η συζήτηση περί χρεοκοπίας", πρόσθεσε, "ο επιχειρηματικός κόσμος σε συνεργασία με πολλούς ενδιαφερόμενους στην Ευρώπη, καθώς και με διεθνείς φορείς, θα μπορέσουν να βγάλουν τη χώρα μπροστά."

Ο κ. Δασκαλόπουλος τόνισε, πάντως, ότι η ελληνική κρίση δεν μπορεί και δεν πρέπει να αντιμετωπιστεί χωρίς να λαμβάνεται υπόψη και η ευρύτερη ευρωπαϊκή κρίση.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου