ΕΛΛΑΔΑ

Έτοιμη η νέα «ομάδα Δέλτα» για τα Εξάρχεια – Πότε βγαίνει στους δρόμους

έτοιμη-η-νέα-ομάδα-δέλτα-για-τα-εξάρχ-311518

Την ερχόμενη Δευτέρα θα κάνει πρεμιέρα η νέα μηχανοκίνητη ομάδα της ΕΛ.ΑΣ., η οποία δεν θα ονομάζεται τελικά «ομάδα Δέλτα» αλλά δίκυκλη ΟΠΚΕ.

Οι 51 μοτοσικλετιστές της ΕΛ.ΑΣ. θα κάνουν την εμφάνισή τους, ύστερα από τέσσερα χρόνια, και στην επέτειο του Πολυτεχνείου, καθώς θα είναι μία από τις υπηρεσίες που θα συμμετάσχουν στα μέτρα ασφαλείας για τις πορείες και τις συγκεντρώσεις.

Η μηχανοκίνητη μονάδα ταχείας επέμβασης θα υπάγεται στην Ασφάλεια Αττικής και ειδικότερα στην Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος (ΟΠΚΕ). Η βάση τους θα είναι το κέντρο της Αθήνας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα περιορίζονται στην περιοχή των Εξαρχείων.

Συνολικά θα υπάρχουν πέντε ομάδες δίκυκλης ΟΠΚΕ, οι οποίες θα εκτελούν εξάωρες βάρδιες. Η κάθε μία θα αριθμεί 10 αστυνομικούς και θα έχει επιχειρησιακή «ανεξαρτησία». Δηλαδή, θα επιχειρεί, χωρίς απαραίτητα να βρίσκεται μαζί της κάποιο από τα γνωστά βαρέως τύπου οχήματα της ΟΠΚΕ. Σε κάθε βάρδια θα υπάρχουν τρεις ομάδες, οι οποίες θα παίρνουν εντολές από το επιχειρησιακό κέντρο της ΟΠΚΕ στη ΓΑΔΑ.

Όσον αφορά στην ιεραρχία και στη δομή της νέας δίκυκλης υπηρεσίας, σε κάθε ομάδα θα υπάρχει ένας επικεφαλής, ο οποίος θα καλείται να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τις εντολές του επιχειρησιακού κέντρου.

Η δίκυκλη ΟΠΚΕ θα φέρει βαρύ οπλισμό, ενώ η εκπαίδευση του προσωπικού της από την ΕΚΑΜ φανερώνει την πρόθεση της ηγεσίας του Σώματος για μία ομάδα με στρατιωτική εκπαίδευση για πολύ σοβαρά περιστατικά. Όπως εξηγεί αρμόδια πηγή, περίπου το 50% των ανδρών της νέας υπηρεσίας είχε υπηρετήσει πριν το 2015 στην ομάδα Δέλτα.

Η βάση τους θα είναι το κέντρο της Αθήνας, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα περιορίζονται στην περιοχή των Εξαρχείων. «Η νέα υπηρεσία θα επιχειρεί στα πολύ σοβαρά περιστατικά, έχοντας τη δυνατότητα να φτάνει άμεσα στα σημεία, λόγω της ευελιξίας της. Θα τη δείτε σε επεισόδια κουκουλοφόρων, σε ταραχές χούλιγκαν, ακόμα και σε ληστείες με δράστες βαριά οπλισμένους κακοποιούς. Όταν χρειάζεται να φύγουν για ένα σοβαρό συμβάν από το κέντρο της Αθήνας, θα μετακινούνται. Για παράδειγμα, εάν εμφανιστεί μία συμμορία ληστών με Καλάσνικοφ, θα αναλάβουν δράση. Ομοίως εάν ξεσπάσουν επεισόδια από οπλισμένες με πολεμοφόδια ομάδες χούλιγκαν. Θα είναι, δηλαδή, ένα πολυεργαλείο για σχεδόν όλα τα σοβαρά συμβάντα», εξηγεί αστυνομική πηγή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. θα δώσει έμφαση το επόμενο διάστημα και στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας στις επιβαρυμένες περιοχές της δυτικής Αττικής. Και σε αυτή την περίπτωση, δεν αποκλείεται να συνδράμει η νέα μηχανοκίνητη ομάδα σε οργανωμένες επιχειρήσεις σε καταυλισμούς ή άλλα οικήματα που χρησιμοποιούνται από εγκληματικές οργανώσεις.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου