ΕΛΛΑΔΑ

Σε κλοιό ΜΑΤ το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο

σε-κλοιό-ματ-το-πανεκπαιδευτικό-συλλα-422331

Ολοκληρώθηκε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, με τη συμμετοχή μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών, δασκάλων και καθηγητών, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Παιδείας και το νέο νόμο – πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Έντονη ήταν η παρουσία των ΜΑΤ. Όταν η κορυφή της πορείας έφτασε στη συμβολή των οδών Σταδίου και Αιόλου, κλιμάκιο των εκπροσώπων της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος ζήτησε την αποχώρηση των ΜΑΤ. Η πορεία κατέληξε στη Βουλή, ενώ η ΕΛ.ΑΣ είχε τοποθετήσει το σιδερένιο φράκτη μπροστά στην είσοδο του Κοινοβουλίου, στη Β. Σοφίας.

Στην πορεία συμμετείχαν επίσης, εκπρόσωποι εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του υπουργείου Εσωτερικών, του Αττικού και του Θριάσιου νοσοκομείου, καθώς και μέλη του κινήματος «δεν πληρώνω», που διαμαρτύρονταν για τα νέα φορολογικά μέτρα και την εφαρμογή της «εργασιακής εφεδρείας».

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στα Προπύλαια και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας, η οποία κατέληξε στην πλατεία Συντάγματος, έξω από τη Βουλή.

Εκπρόσωποι φοιτητικών παρατάξεων από όλη την Ελλάδα, καθώς και μέλη του διοικητικού και διδακτικού προσωπικού των Πανεπιστημίων, με συμμετοχή εκπροσώπων από την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση διαδήλωσαν ζητώντας την κατάργηση του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή, ενώ εξήγγειλαν συνέχιση των κινητοποιήσεων για το προσεχές διάστημα.

Με το πέρας την πορείας μερίδα των διαδηλωτών παρέμεινε στην πλατεία όπου διεξήχθη γενική συνέλευση του πανελλήνιου συντονιστικού οργάνου των καταλήψεων.

Συγκέντρωση εκπαιδευτικών, φοιτητών και μαθητών πραγματοποιήθηκε και στη Θεσσαλονίκη.

Στις μεταφορές

Θα συνεχιστεί την Παρασκευή και την ερχόμενη εβδομάδα η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού, καθώς οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, αλλά και τα ταξί, κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, αντιδρώντας στα κυβερνητικά μέτρα.

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Σταθερής Τροχιάς- Μετρό, τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο και Τραμ- αποφάσισαν να συνεχίσουν και την Παρασκευή (23/9) την κινητοποίησή τους, με νέα 24ωρη απεργία.

Επίσης, χωρίς Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ταξί θα μείνει το Λεκανοπέδιο την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη (27 και 28/9). Οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους, οι μεν εργαζόμενοι στα ΜΜΜ στις μετατάξεις και τα νέα μέτρα, οι δε ιδιοκτήτες ταξί στο άνοιγμα του επαγγέλματός τους.

Μιλώντας σε ένα μεγάλο ακροατήριο ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ, Θύμιος Λυμπερόπουλος, κατηγόρησε τα ΚΤΕΛ του νομού Αττικής, ότι με εισιτήριο 5 ευρώ μεταφέρουν κόσμο στο αεροδρόμιο. Παράλληλα, χρησιμοποίησε πολύ σκληρή γλώσσα για την κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα φύγουν με ελικόπτερο. Υπάρχει και το Γουδή».

Τη Δευτέρα (26/9) ακινητοποιούνται λεωφορεία και τρόλεϊ (12:00-17:00), καθώς οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις.

Με τη φράση «ο πόλεμος τώρα ξεκινάει» οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες προσδιόρισαν το στίγμα τους και την τακτική που θα ακολουθήσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα, αντιδρώντας, κυρίως, εκτός της πληθώρας των οικονομικών μέτρων και στο θεσμό της εργασιακής εφεδρείας που προωθεί η κυβέρνηση.

Οι εργαζόμενοι στα Λεωφορεία της ΕΘΕΛ θα πραγματοποιήσουν την προσεχή Δευτέρα στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, για να κάνουν Γενική Συνέλευση, στη διάρκεια της οποίας θα αποφασίσουν για την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων. Ανάλογες συνελεύσεις θα κάνουν και οι εργαζόμενοι στα άλλα Μέσα Μεταφοράς.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου