ΕΛΛΑΔΑ

Αγώνας για να ηρεμήσουν οι βουλευτές

αγώνας-για-να-ηρεμήσουν-οι-βουλευτές-422401

Αγώνα ταχύτητας ξεκίνησε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να διατηρήσει τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, η οποία, μετά την εξαγγελία των σκληρών δημοσιονομικών μέτρων, απειλεί να βάλει την κυβέρνηση σε νέα περιδίνηση.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή ο πρωθυπουργός δέχτηκε και θα δεχτεί όλους τους βουλευτές του κόμματός του στο γραφείο του στη Βουλή, προκειμένου να τους πείσει για την αναγκαιότητα ψήφισης των νέων μέτρων.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι μια διαφορετική πορεία θα είχε βαριές επιπτώσεις στους Έλληνες πολίτες.

Μιλώντας στους βουλευτές από τα Ιόνια Νησιά και την Κρήτη, ανέφερε πως βρισκόμαστε στη μέση μιας προσπάθειας και πως εάν δεν λαμβάνονταν τα μέτρα θα πήγαιναν χαμένες οι θυσίες των πολιτών.

Κάνουμε μια ακόμη προσπάθεια για να κλειδώσουν οι αποφάσεις της 21ης Μαρτίου, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, ενώ παραδέχτηκε πως η κατάσταση είναι δύσκολη. Τώρα είναι η πιο κρίσιμη μάχη, κατέληξε.

Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου είχε, εν όψει του ταξιδιού που θα πραγματοποιήσει την προσεχή Τρίτη στην Γερμανία, όπου, μεταξύ άλλων, θα μιλήσει στο συνέδριο της ένωσης των Γερμανών βιομηχάνων, είχε συνεργασία με υπουργούς του.

Δραματικοί τόνοι Βενιζέλου

Στο ίδιο μήκος κύματος μ τον πρωθυπουργό κινήθηκε και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος, ενημερώνοντας τους βουλευτές στον ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν υπάρχει άλλος δρόμος», φέρεται να ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, μιλώντας σε δραματικούς τόνους για τα κυβερνητικά μέτρα, επισημαίνοντας πως δεν μας πιστεύουν στην Ευρώπη.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έφερε ως παράδειγμα την δημοσιονομική απόδοση της εργασιακής εφεδρείας, λέγοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι το ύψος του δημοσιονομικού οφέλους θα είναι 200 εκατομμύρια ευρώ, πρόσθεσε όμως ότι οι Ευρωπαίοι ζητούν μετ’ επιτάσεως την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.

Επίσης, αναφορικά με το ύψος του αφορολόγητου, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ο μέσος όρος αφορολόγητου στην Ευρώπη είναι 5.000 ευρώ και εμείς που έχουμε πρόβλημα δεν μπορούμε να τον διατηρούμε ψηλότερα.

«Βράζει» η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Την «επαναθεμελίωση» του φορολογικού συστήματος, ζήτησε ο κ. Ηλίας Θεοδωρίδης, προτείνοντας να ενταχθεί σε αυτό ως μόνιμο στοιχείο ο φόρος ακίνητης περιουσίας. Επίσης πρότεινε τον έλεγχο «πόθεν έσχες» στους κατόχους κινητής περιουσίας.

Από την μεριά της η Μαρία Θεοχάρη αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση έχει σχέδιο και στρατηγική για να βγάλει την χώρα από την κρίση.

Ο βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ πρότεινε επίσης την εξαίρεση των συνταξιούχων και των ανέργων από το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, ενώ ζήτησε και την απόδοση ευθυνών στους υπουργούς που απέτυχαν στην επίτευξη των στόχων τους.

Σε αστοχίες και την αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης απέδωσε την αμφισβήτηση της αξιοπιστίας της χώρας διεθνώς και εσωτερικά η Μιλένα Αποστολάκη, προσθέτοντας ότι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται επιβεβλημένη η λήψη νέων μέτρων συνεχώς.

«Ποιος φταίει που επί δύο χρόνια δεν έγιναν αποκρατικοποιήσεις και τώρα πως θα ολοκληρωθούν αυτές με χαμηλές χρηματιστηριακές τιμές που επιτρέπουν στην ανεύθυνη αντιπολίτευση να μιλά για ξεπούλημα;», αναρωτήθηκε.

Ο κόσμος δεν αντιδρά γιατί πληρώνει, αλλά γιατί τα βάρη είναι άδικα είπε ο Δημήτρης Κουσελάς, προσθέτοντας ότι «πρέπει να δείξουμε ότι έχουμε αξίες και δεν είμαστε διατεθειμένοι για τα πάντα» και αναφέροντας επιπλέον, ότι ο ίδιος προσωπικά δεν είναι διατεθειμένος να συζητήσει για απολύσεις.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου