ΕΛΛΑΔΑ

Αναταράξεις από τα μέτρα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ

αναταράξεις-από-τα-μέτρα-στο-εσωτερικ-422479

Νέες αναταράξεις προκαλεί το πλαίσιο των μέτρων που συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας. Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά ακόμη και υπουργοί εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η εφαρμογή αυτών των παρεμβάσεων. Στον αντίποδα, άλλα κυβερνητικά στελέχη που υπογραμμίζουν την ανάγκη λήψης αυτών των αποφάσεων.

Κόκκινη γραμμή θεωρούν πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τις απολύσεις στο δημόσιο και την εργασιακή εφεδρεία και απειλούν με παραιτήσεις από το βουλευτικό αξίωμα, στην περίπτωση, που οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης οδηγούν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενους. Αρκετοί φέρονται αποφασισμένοι να παραιτηθούν από το βουλευτικό τους αξίωμα, εάν υπάρξει εκτεταμένο πρόγραμμα απολύσεων και εργασιακής εφεδρείας, ενώ ρόλο θα έχει και το πώς και το πότε θα γίνουν όλα αυτά.

Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι δεν μπορεί να αντέξει η ελληνική κοινωνία αθρόες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ούτε όμως και το Κίνημα θα μπορέσει να διασωθεί πολιτικά, μετά από μία τέτοια κυβερνητική απόφαση.

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 την Τετάρτη ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Σ. Ξυνίδης δεν δίστασε να πει: «Ήρθε η ώρα του λογαριασμού για όλους. Δεχόμαστε, μέχρι και το γιαούρτωμα, καθώς είμαστε υπεύθυνοι για την κατάσταση που επικρατεί».

Σε άλλο κλίμα, η τοποθέτηση της πρώην υπουργού Λ. Κατσέλη στον ραδιοφωνικό σταθμό, η οποία σημείωσε πως το μέτρο της εφεδρείας -όπως πρόκειται να εφαρμοστεί- είναι σε εντελώς λάθος κατεύθυνση, καθώς το τελικό όφελος τους, θα είναι μηδαμινό αν συνυπολογίσει κανείς ότι οι υπάλληλοι εν εφεδρεία θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν το δημόσιο μέσα από τα ασφαλιστικά ταμεία ή τον ΟΑΕΔ.

Πολιτικές εξελίξεις άμεσα, δηλαδή εκλογές, βλέπουν οι εκσυγχρονιστές. Τη Δευτέρα έλαβε χώρα πολιτικό δείπνο στην Πρέβεζα με οργανωτικό εγκέφαλο τον Λ. Κατσικαρέλη και επίσημο καλεσμένο τον Γ. Φλωρίδη.

Στο κάλεσμα για τη δημιουργία πυρήνα, στα πρότυπα του πάλαι ποτέ ΟΠΕΚ του Κ. Σημίτη, ανταποκρίθηκαν 20 στελέχη από όλη την Ήπειρο. Στο τραπέζι έπεσαν ερωτήματα και προτάσεις.

Ο πρώην υφυπουργός Οικονομικών άσκησε κριτική στην οικονομική πολιτική, αλλά απέφυγε τις αιχμές στον Ευ. Βενιζέλο.

Αντίστοιχες συγκεντρώσεις λαμβάνουν χώρα σε όλες τις περιφέρειες. Όλοι οι συμμετέχοντες φροντίζουν να διευκρινίζουν ότι δεν συμμετέχει στις διεργασίες ο Κ. Σημίτης, καθώς θέλουν να προστατέψουν το πολιτικό κεφάλαιο που πιστεύουν ότι έχει ο πρώην πρωθυπουργός.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου