ΕΛΛΑΔΑ

Θρίλερ με τον Έλληνα ναυτικό, όμηρο στο Τόγκο

θρίλερ-με-τον-έλληνα-ναυτικό-όμηρο-στο-314306

Συνεχίζεται η αγωνία για τον 20χρονο Έλληνα ναυτικό που βρίσκεται σε κατάσταση ομηρίας μετά την επίθεση πειρατών σε ελληνικό πλοίο στο Τόγκο.

Οι πειρατές επιτέθηκαν ανοιχτά των ακτών του Τόγκο της Δυτικής Αφρικής στο ελληνικό πετρελαιοφόρο «ΕLKA Αριστοτέλης», και απήγαγαν τα τέσσερα από τα 24 μέλη του πληρώματος.

Εκτός από τον νεαρό Έλληνα, στα χέρια των πειρατών είναι δυο υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας Γεωργιανός.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο Έλληνας ναυτικός, μπαρκάρει για πρώτη φορά, ωστόσο έχει εκπαιδευτεί για τέτοιες καταστάσεις.

Κατά τη διάρκεια της επιθεσης τραυματίστηκε από πυρά ένας άνδρας της ασφάλειας του πλοίου.

Τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019, περίπου στις 03. 00 π.μ., το δεξαμενόπλοιο «Elka Aristotle» δέχθηκε επίθεση περίπου 18 χιλιομέτρα (11 μίλια) από το λιμάνι της Λομέ από ένοπλους. Οι ένοπλοι φρουροί που επέβαιναν στο δεξαμενόπλοιο προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τους επιτιθέμενους αλλά ο ένας τραυματίστηκε, ανέφερε το ναυτικό του Τόγκο.

Η ανακοίνωση της εταιρίας

«Είμαστε στη δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσουμε, ότι συνέβη ένα περιστατικό που αφορά το “ELKA ARISTOTLE”, στο Τόγκο, στις 4 Νοεμβρίου 2019. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την απαγωγή 4 μελών του πληρώματος.«Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε λεπτομερώς, προς το παρόν. Μπορούμε να πούμε μόνο ότι η προστασία και η ασφάλεια των ανθρώπων μας, είναι ύψιστης σημασίας για εμάς και κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε την έγκαιρη και ασφαλή απελευθέρωσή τους. Το σκάφος και το υπόλοιπο πλήρωμα είναι ασφαλή. Ζητούμε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να σέβονται τόσο τον ευαίσθητο χαρακτήρα της κατάστασης, όσο και την ιδιωτικότητα των οικογενειών των μελών του πληρώματος κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο» τονίζει σε ανακοίνωσή της η πλοιοκτήτρια εταιρία European Navigation Inc.

Η ανακοίνωση του Υπ. Ναυτιλίας

«Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, το υπό Ελληνική σημαία δεξαμενόπλοιο “Έλκα Αριστοτέλης” νηολογίου Πειραιά 11217, το οποίο βρίσκονταν ελλιμενισμένο στο αγκυροβόλιο Lome Togo, στο Τόγκο της Δυτ. Αφρικής, δέχθηκε ένοπλη επίθεση με συνέπεια την απαγωγή τεσσάρων, εκ των 24 μελών του πληρώματος του», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας.

Και προσθέτει: «Ο ένας είναι Έλληνας υπήκοος, οι δύο υπήκοοι Φιλιππίνων και ένας υπήκοος Γεωργίας. Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών. Από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Πλακιωτάκης ο οποίος και έδωσε εντολή στις αρμόδιες Διευθύνσεις του ΥΝΑΝΠ να παρακολουθούν στενά το θέμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών και την διαχειρίστρια εταιρία».

Φωτό: Reuters

thetoc.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου