ΕΛΛΑΔΑ

Γενικός ξεσηκωμός και λαϊκή οργή

γενικός-ξεσηκωμός-και-λαϊκή-οργή-422489

Την κήρυξη 24ωρης απεργίας στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ στις 5 Οκτωβρίου και γενικής απεργίας σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα στις 19 Οκτωβρίου, αποφάσισαν κατά την κοινή τους συνεδρίαση οι διοικήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

«Είμαστε σε διαρκή ρήξη με πολιτικές, οι οποίες είναι απαράδεκτες καταστροφικές και χωρίς προοπτική» δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος και τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε τον αγώνα κατά της Κυβέρνησης και της ‘τρόικας’ για όσο καιρό χρειαστεί».

«Αν η τρόικα απειλεί την ελληνική κοινωνία ότι έχει μπροστά της ένα ‘μαραθώνιο’, θα πρέπει να ξέρει ότι και η δική μας απάντηση θα είναι ένας αγωνιστικός ‘μαραθώνιος’» κατέληξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ.

Από την πλευρά του ο γγ της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος, χαρακτήρισε ως «εκτελεστικό απόσπασμα» το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, για το οποίο είπε ότι θα δημιουργήσει 250.000 νέους ανέργους, ενώ ανέφερε ότι μόνο κατά τις τελευταίες ημέρες, έχουν υποβληθεί στο Δημόσιο Τομέα, περί τις 20.000 νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης.

Κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκαν, εκτός από τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις και περιφερειακές δράσεις των συνδικάτων σε όλη τη χώρα όπως συσκέψεις συλλαλητήρια και συγκεντρώσεις, ενώ μετά την πανεργατική απεργία της 19ης Οκτωβρίου θα ακολουθήσει και νέα σύσκεψη των συνδικάτων όπου θα εξετασθεί το ενδεχόμενο νέων κινητοποιήσεων.

Νέες συγκεντρώσεις

Συνεχίσθηκαν και χθες τα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας κατά των μέτρων λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ οι κινητοποιήσεις θα επαναληφθούν και τις επόμενες ημέρες.

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν το πρωί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Πανεπιστημίου) υπάλληλοι του υπουργείου Υγείας.

Κλειστοί ήταν το μεσημέρι οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ). Οι εργαζόμενοι στην ΠΟΜΕΕΑ καταγγέλλουν την πολιτική της κυβέρνησης και της τρόικα, που οδηγεί σε κατάργηση φορέων του Δημοσίου, συρρίκνωση της κοινωνικής πρόνοιας, απολύσεις και εργασιακή εφεδρεία, ενώ παράλληλα γυρίζει, όπως λένε, την πλάτη στις πραγματικές ανάγκες αλλά και στα Συνταγματικά δικαιώματα των ΑμΕΑ και των οικογενειών τους.

Στις 7 μ.μ. έγινε η συγκέντρωση «λαϊκής ανυπακοής και μαζικής άρνησης πληρωμής των φορολογικών χαρατσιών» από τα εργατικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ και οργανώσαν συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα.

Μέλη του ΠΑΜΕ, της «κοινωνικής συμμαχίας» (ΠΑΣΕΒΕ-ΠΑΣΥ-ΜΑΣ-ΟΓΕ) καθώς και συνταξιούχοι συγκεντρώθηκαν το πρωί της Τετάρτης έξω από τη Ι΄ ΔΟΥ Θεσσαλονίκης, όπου έκαψαν τα σημειώματα της εφορίας για την έκτακτη εισφορά και την εισφορά αλληλεγγύης.

Επίσης, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ προσπάθησε να επιστρέψει τα σημειώματα στην προϊσταμένη της εφορίας, η οποία δήλωσε αναρμόδια να τα παραλάβει.

Δήλωση Α. Παπαρήγα

Την μαζική λαϊκή άρνηση πληρωμής των έκτακτων εισφορών θέτει ως πρώτης αιχμής αναμέτρηση για την περίοδο που διανύουμε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κυρία Αλέκα Παπαρήγα, η οποία κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ , στην Αθήνα το απόγευμα της Τετάρτης τόνισε ότι «πρέπει να τους κάνουμε τη ζωή κόλαση». Η δήλωση της κυρίας Παπαρήγα είναι η εξής: «Ούτε ένα βήμα πίσω. Αυτό που σκέφτεται η μεγάλη πλειοψηφία του λαού, να αρνηθεί να πληρώσει τα χαράτσια, να αρνηθεί να τον κολλήσουν στον τοίχο, αυτό πρέπει να το κάνει. Πρέπει να τους κάνουμε τη ζωή κόλαση. Αυτή η αναμέτρηση υπάρχει για το επόμενο διάστημα και από σήμερα».

Τις επόμενες ημέρες

Την Πέμπτη προγραμματίζεται πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στα Προπύλαια (στη 1 το μεσημέρι) ενώ οι δάσκαλοι προχωρούν σε 24ωρη απεργία και οι καθηγητές σε δύο τρίωρες στάσεις εργασίας (11:00-14:00 και 14:00-17:00).

Επίσης, τετράωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στους Δήμους εξήγγειλε η ΠΟΕ-ΟΤΑ για την Πέμπτη, από τις 11:30 το πρωί έως τις 15:30 το απόγευμα. Στις 12.30 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συγκεντρωθούν έξω από τα γραφεία της Ομοσπονδίας και από εκεί θα κάνουν πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών, διαμαρτυρόμενοι για το ενδεχόμενο απολύσεων υπαλλήλων από το στενό και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα και τους ΟΤΑ.

Στη συνέχεια θα κινηθούν προς τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, προκειμένου να ενωθούν με τους φοιτητές και τους εκπαιδευτικούς.

Ακόμη, για την Πέμπτη το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει 3ωρη παναττική στάση εργασίας για όλο το Δημόσιο, από τις 12:30 μετά το μεσημέρι ως τη λήξη ωραρίου για τα θέματα της Παιδείας και για να διευκολυνθεί η συμμετοχή των εργαζομένων στο συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 13:00 στα Προπύλαια.

Την ίδια ημέρα στις 18:30 το απόγευμα, επιτροπή σωματείων, κινήσεων και συνελεύσεων, δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, σχήματα και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) συμμετέχουν με την κίνηση «Δεν χρωστάμε- Δεν Πουλάμε-Δεν πληρώνουμε» σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Οικονομικών στο Σύνταγμα. Θα έχουν μαζί τους ειδοποιητήρια για την έκτακτη εισφορά τα οποία θα κάψουν.

Επίσης, η συνέλευση των «Αγανακτισμένων» στο Σύνταγμα αποφάσισε να καλέσει σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην πλατεία Συντάγματος, την Κυριακή (25.9.2011) στις 7 το απόγευμα.

Τέλος, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας προγραμματίζουν για την Κυριακή 24ωρη απεργία, καθώς και 4ωρη στάση εργασίας την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου, από τις 12:00 έως τις 16:00.

Οι εφοριακοί

Σε 48ωρη απεργία στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου προχωρούν οι ομοσπονδίες των εφοριακών, των τελωνειακών και των συλλόγων υπουργείου Οικονομικών.

Η απόφαση, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ελήφθη «μετά την υπαναχώρηση της κυβέρνησης από τα υπεσχημένα σχετικά με τη μη περαιτέρω μείωση των αποδοχών μας και σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη επίθεση στους Δημοσίους Υπαλλήλους (εργασιακή εφεδρεία, απολύσεις, διάλυση υπηρεσιών)».

Οι ιδιοκτήτες ταξί

Χειρόφρενο τραβούν αύριο, Πέμπτη, και οι ιδιοκτήτες ταξί, οι οποίοι προχωρούν σε 24ωρη απεργία. Χωρίς μετρό, τραμ, προαστιακό, ΟΣΕ, λεωφορεία, τρόλεϊ και ΗΣΑΠ η Αθήνα, καθώς και οι εργαζόμενοι σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς θα βρίσκονται σε 24ωρη απεργία, διαμαρτυρόμενοι για το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας.

Οι ιδιοκτήτες ταξί συμπαραστέκονται στον αγώνα των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς, δίνοντας για άλλη μια φορά το παρόν στις κινητοποιήσεις, και ταυτόχρονα διαμαρτύρονται για τις ρυθμίσεις που περιέχει το σχέδιο νόμου που προωθεί το υπουργείο Μεταφορών σχετικά με την απελευθέρωση του επαγγέλματός τους.

Οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες θα αποφασίσουν την Πέμπτη αν θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, με τη μορφή των επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιών, ενώ οι ιδιοκτήτες ταξί θα έχουν συγκέντρωση στο κλειστό γήπεδο του Περιστερίου, στις 11 το πρωί, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω πορεία τους.

Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνει την Πέμπτη και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, το ΔΣ της οποίας καλεί τα μέλη της που εργάζονται σε μονάδες εντός Αττικής να μετάσχουν στην παναττική στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ, από τις 12.30 έως τις 15.30.

Κατάληψη στο υπ. Υγείας

Κατάληψη στο υπουργείο Υγείας έκαναν οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στην εργασιακή εφεδρεία και τις περικοπές μισθών και συντάξεων. Οι εργαζόμενοι έλαβαν την απόφαση για κατάληψη κατά τη χθεσινή γενική τους συνέλευση και όπως αναφέρουν θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

Το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) εκφράζει την αντίθεσή του στην εργασιακή εφεδρεία και ζητά φορολογική δικαιοσύνη, νέο ενιαίο μισθολόγιο που θα εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση, αναβάθμιση της δημόσιας υγείας-πρόνοιας και του ΕΚΑΒ, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες κινητοποιήσεις.

Αντιδράσεις υπάρχουν και από τους γιατρούς, σχετικά με τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, ΕΟΠΥΥ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καλεί τα μέλη του να μην αποδεχθούν τους όρους, με τους οποίους προβλέπεται η ένταξη στον ΕΟΠΥΥ και να απέχουν από την αποδοχή σύναψης σύμβασης.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου