ΕΛΛΑΔΑ

Μείωση υπηρεσιών, απόλυση υπαλλήλων

μείωση-υπηρεσιών-απόλυση-υπαλλήλων-422542

Στη δίνη των υποχρεωτικών μετατάξεων ή της ένταξης σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, εκτιμάται ότι θα βρεθεί το επόμενο διάστημα ένα μεγάλο ποσοστό των 800.000 υπαλλήλων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, ανάλογα με τη συμφωνία που θα κλείσει τελικά η κυβέρνηση με την τρόικα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, με την ομιλία του το πρωί της Δευτέρας στο συνέδριο του Economist, άνοιξε το παράθυρο για την εφαρμογή της εφεδρείας και στο στενό δημόσιο τομέα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στον στενό δημόσιο τομέα υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, όπως και στον ευρύτερο».

Ενώ η κυβέρνηση για να καλύψει τις αποκλίσεις στον προϋπολογισμό επιλέγει έκτακτα εισπρακτικά μέτρα, η τρόικα πιέζει για μία μεγάλη μείωση των κρατικών δαπανών μέσω της μείωσης μισθών, του «λουκέτου» σε φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου και απολύσεις υπαλλήλων.

Οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, που ξεκίνησαν από τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, θα πλήξουν άμεσα και το προσωπικό του στενού δημόσιου τομέα μετά και την επιστολή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα, με την οποία προαναγγέλλεται μείωση κατά 30% των οργανικών μονάδων του Δημοσίου, ενώ ανοίγει ο δρόμος για μαζικές μετακινήσεις υπαλλήλων.

Όπως προκύπτει από την επιστολή του κ. Ρέππα προς τους συναδέλφους του υπουργούς, θα πρέπει έως το τέλος Σεπτεμβρίου να έχουν αποσταλεί στοιχεία σχετικά με το προσωπικό που απασχολείται σε φορείς τους οποίους εποπτεύουν και θα μπορούσε να μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες, καθώς και για τυχόν κενές θέσεις στους φορείς αυτούς που «θα μπορούσαν να καλυφθούν με μετακίνηση υπαλλήλων».

Επόμενο βήμα είναι -βάσει της επιστολής- «η ανάγκη μείωσης κατά 30% των οργανικών μονάδων» που θα επιφέρει δραστικές αλλαγές και στο προσωπικό των μονάδων αυτών.

Άμεση έξοδος από το Δημόσιο περιμένει, πάντως, χιλιάδες εργαζομένους αποκλειστικά και μόνον σε εφαρμογή των ρυθμίσεων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Συγκεκριμένα, στο κεφάλαιο περί «προσαρμογής των δαπανών» προβλέπεται η μείωση του προσωπικού στο Δημόσιο και αναφέρεται ο στόχος για περιορισμό των υπαλλήλων κατά 150.000 ή περίπου το 20% των απασχολουμένων έως το 2015.

Για να πετύχει αυτό το στόχο η κυβέρνηση, ανέλαβε- εκτός από την πρόβλεψη για εφαρμογή ποσόστωσης ένα προς δέκα στις προσλήψεις και μείωση των συμβασιούχων κατά 50% φέτος και κατά 10% τα επόμενα χρόνια- την δέσμευση για «μη εθελούσιες απομακρύνσεις πλεονάζοντος προσωπικού».

Ειδικότερα για την τύχη του πλεονάζοντος προσωπικού, αναφέρεται πως «είτε θα απομακρύνεται άμεσα ή θα εντάσσεται σε ξεχωριστό πίνακα εργασιακής εφεδρείας».

Αναλυτικά:

Για τους 450.000 εργαζόμενους στο στενό δημόσιο τομέα θα εξεταστεί ακόμα και το ενδεχόμενο άρσης της μονιμότητας, λόγω της κατάργησης οργανικών θέσεων.

Από τους 200.000 υπαλλήλους σε ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσωπα ιδιωτικού Δικαίου, τουλάχιστον το 10% θα μπει σε εφεδρεία.

Σε 37.000 συμβασιούχους έργου ή ορισμένου χρόνου, το 2012 θα μειωθούν κατά 10% ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο άμεσης απομάκρυνσής τους.

Οι 100.000 υπάλληλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα αντιμετωπίσουν υποχρεωτικές μετατάξεις και ίσως την εφεδρεία.

Τέλος, οι 16.000 εργαζόμενοι στις δημοτικές επιχειρήσεις θα κριθούν για ένταξη στους πίνακες της εργασιακής εφεδρείας και ίσως ορισμένοι βρεθούν αντιμέτωποι με το φάσμα της απόλυσης.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου