ΕΛΛΑΔΑ

Επί ξυρού ακμής η Κυβερνητική Επιτροπή και η Κ.Ο. ΠΑΣΟΚ

επί-ξυρού-ακμής-η-κυβερνητική-επιτροπ-422649

Εντονος προβληματισμός τις τελευταίες ημέρες στο εσωτερικό της κυβέρνησης για την ανάγκη να αναζητηθεί μια άλλη λύση, αν οι απαιτήσεις της τρόικας ξεπεράσουν κάθε όριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να αλλάξει άρδην την έως τώρα στρατηγική του και να απορρίψει τις ακραίες πιέσεις των δανειστών, χρησιμοποιώντας μάλιστα ακόμη και το ακραίο σενάριο της προειδοποίησης ότι η Ελλάδα θα αποχωρήσει οικειοθελώς από το ευρώ!

Οι εισηγήσεις στον Γιώργο Παπανδρέου ποικίλου. Ορισμένοι εκτιμούν ότι , αφού ακολουθήσει τις κατευθύνσεις της τρόικας για λίγο ακόμη, ώστε να μη δοθεί το άλλοθι στους ξένους ότι δεν έκανε απολύτως τίποτε από τις ανειλημμένες δεσμεύσεις του, στη συνέχεια και εφόσον οι απαιτήσεις ξεπερνούν κάθε λογικό όριο, να βγει στην αντεπίθεση. Θα έχει όπως λένε, έτσι επιπλέον το επιχείρημα ότι οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι αθέτησαν στην πράξη ή τουλάχιστον καθυστέρησαν υπερβολική την εφαρμογή της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου.

Η πραγματοποίηση ενός τέτοιου σεναρίου, οδηγεί στο χειρότερο σενάριο, που θα ήθελαν ποτέ οι Ευρωπαίοι και κυρίως οι Γερμανοί, αυτό της ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της χώρας.

Από την άλλη πλευρά συνομιλητές του Γιώργου Παπανδρέου αλλά και πολλοί υπουργοί θεωρούν ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει μέτρα όπως η διακοπή των συντάξεων ή η απόλυση άμεσα χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων. Υποστηρίζουν ότι πρέπει να τεθεί σθεναρά μια κόκκινη γραμμή, πίσω από την οποία δεν θα υποχωρήσει η κυβέρνηση και να διατυπώσει μία ακόμη απειλή, αυτή των εκλογών.

Η εκτίμηση κυβερνητικών στελεχών είναι ότι ούτε η τρόικα θα ήθελε τώρα να γίνουν εκλογές, καθώς αυτό θα τίναζε στον αέρα όλα όσα έχουν προγραμματιστεί και επιπλέον θα προκαλούσε αλυσιδωτές και ανεξέλεγκτες συνέπειες στην οικονομία.

Στη γραμμή αυτή, λένε οι ίδιοι παράγοντες, θα μπορούσαν να τεθούν και τα εκλογικά διλήμματα, καθώς σε τέτοιου είδους συνθήκες το πολιτικό παιχνίδι στη χώρα θα γινόταν με νέα δεδομένα.

Στο μεταξύ καζάνι που βράζει θυμίζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Το τελευταίο χαράτσι στα ακίνητα σε συνδυασμό με την αιφνιδιαστική ματαίωση του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αλλά και τα νέα μέτρα που έρχονται, έχουν προκαλέσει στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έντονο προβληματισμό, ανησυχία αλλά και ανασφάλεια.

«Δεν θα αντέξουμε άλλα μέτρα, είναι τεράστιο το βάρος» τόνιζαν με νόημα κάποιοι στους διαδρόμους της Βουλής και χαρακτήριζαν το πρόσφατο τέλος στα ακίνητα τη «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

Οι περισσότεροι βουλευτές δεν έχουν καν τη διάθεση να μιλήσουν ενώ άλλοι δηλώνουν ότι «αν η κυβέρνηση καθυστερήσει και άλλο στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, το χάσαμε το τρένο».

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου