ΕΛΛΑΔΑ

Γεωτρήσεις εν μέσω τουρκικών απειλών

γεωτρήσεις-εν-μέσω-τουρκικών-απειλών-422693

Σκληραίνει το παιχνίδι στη Μεσόγειο. Η έναρξη των ερευνών στην Κύπρο προκάλεσε μπαράζ απειλών από το Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν που έκανε την αναγγελία της έναρξης των εργασιών υποθαλάσσιων ερευνών στην περιοχή ανάμεσα στην Τουρκία και το «ψευδοκράτος» λίγα λεπτά πριν την αναχώρηση του για τη Νέα Υόρκη. Τη διαβεβαίωση ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει βάλει κάτω όλα τα σενάρια σε στενή συνεργασία με την Ελλάδα και όλους τους παράγοντες, που μπορούν να εμπλακούν σε μια κρίση, με σκοπό την προετοιμασία για όλα τα ενδεχόμενα έδωσε ωστόσο ο Δημήτρης Χριστόφιας, ερωτηθείς σχετικά για τον κίνδυνο κρίσιμων εξελίξεων, λόγω των ερευνών για εντοπισμό φυσικού αερίου. «Πρέπει, βεβαία, να μιλούμε με βάση τις δυνατότητες μας και οι περισσότερες δυνατότητες μας είναι πολιτικές. Ετοιμαζόμαστε και επί του εδάφους με πολλή σοβαρότητα ώσπου φθάνουν οι δυνάμεις μας σε πλήρη συνεργασία με την Ελλάδα», ανέφερε ο Κύπριος πρόεδρος, στη διάρκεια εκδήλωσης της κυπριακής παροικίας στο Λονδίνο.

Οι έρευνες για φυσικό αέριο, ξεκίνησαν στα ανοικτά των ακτών της Κύπρου, με την εταιρεία Noble Energy, με την Τουρκία να απειλεί εκ νέου με έρευνες στην περιοχή, όπου θα οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα με το ψευδροκράτος. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου στις έρευνες για το φυσικό αέριο, δήλωσε από την πλευρά του αμερικανός αξιωματούχος.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατηγόρησε την Κύπρο, την Ελλάδα και το Ισραήλ ότι ανακήρυξαν ζώνη ερευνών στην περιοχή, γεγονός που υποχρεώνει την Άγκυρα να πράξει το ίδιο με τα Κατεχόμενα. Παράλληλα, τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας ελέγχουν την περιοχή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες

Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα της Κύπρου στις έρευνες για φυσικό αέριο, δήλωσε υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος έπειτα από διμερή συνάντηση ΗΠΑ-Τουρκίας στη Νέα Υόρκη.

Οι κυπριακές έρευνες «δεν θα πρέπει να αποδυναμώσουν τις διαπραγματεύσεις (για την επίλυση του Κυπριακού) ούτε να παρέμβουν» σε αυτές, δήλωσε η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Για την Ουάσινγκτον «ο καλύτερος τρόπος να ρυθμιστεί το θέμα της ενέργειας και της οικονομικής ανάπτυξης είναι μέσω μιας συνολικής συμφωνίας που θα ρυθμίζει το Κυπριακό».

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον έθιξε το θέμα αυτό σε συνάντηση που είχε με τον τούρκο ομόλογό της Αχμέτ Νταβούτογλου, στη Νέα Υόρκη.

Παράλληλα, αξιωματούχοι τόνισαν ότι η Χίλαρι Κλίντον προειδοποίησε τον κ. Νταβούτογλου να αποφύγει πράξεις που θα επιδείνωναν τις σχέσεις με το Ισραήλ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου