ΕΛΛΑΔΑ

Τηλεδιάσκεψη… με δόσεις για τα νέα μέτρα

τηλεδιάσκεψη-με-δόσεις-για-τα-νέα-μέ-422716

Δεν επιτεύχθηκε συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα ούτε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που κράτησε δυόμιση ώρες, μέχρι τις 21:50 το βράδυ της Δευτέρας, και, προφανώς, η νέα αυτή εμπλοκή δείχνει πόσο σκληρή είναι η διαπραγμάτευση και πόσο πιεστικοί έχουν γίνει οι δανειστές μας.

Από το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζονταν ως «ουσιαστικές και παραγωγικές οι συζητήσεις», ενώ έγινε γνωστό ότι η τηλεδιάσκεψη θα επαναληφθεί στις 19:00 το απόγευμα σήμερα.

Νωρίτερα, το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας θα έχει επισκεφτεί το Γενικό Λογιστήριο προκειμένου να διαπιστώσει εάν οι παρεμβάσεις που προτείνει η ελληνική πλευρά για το σκέλος των δαπανών μπορούν να αποδώσουν και να καλύψουν την τρύπα των 2 δισ. ευρώ για φέτος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για σήμερα προγραμματίστηκε και νέα συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, η χρονική διάρκεια της τηλεδιάσκεψης καταδεικνύει και τη δυσκολία στην τελική συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για τα δημοσιονομικά μέτρα, τόσο για το τρέχον έτος, όσο και το 2012. Θεωρείται δεδομένο ότι τα μέτρα αυτά θα επικεντρωθούν στον περαιτέρω δραστικό περιορισμό των δαπανών , συμπεριλαμβανομένων, της εργασιακής εφεδρείας – που αναμένεται να επεκταθεί και στον στενό δημόσιο τομέα -, της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, των καταργήσεων φορέων κ.λ.π.

Πληροφορίες από την Ουάσιγκτον ανέφεραν πως αν δεν επιτευχθεί συμφωνία και σήμερα οι επικεφαλής της τρόικα, δεν θα επιστρέψουν στην Αθήνα. Πηγές εξάλλου του οικονομικού επιτελείου τόνιζαν πως δεν έχει προγραμματιστεί κυβερνητική επιτροπή για σήμερα εν αναμονή των διαβουλεύσεων με την τρόικα.

Στη χθεσινή σύσκεψη συμμετέχουν, εκτός από τον κ. Βενιζέλο, ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Ζανιάς, ο γ.γ. κ. Ηλίας Πλασκοβίτης και οι τρεις επικεφαλής της ΕΚΤ, ΕΕ και ΔΝΤ.

Κόλαφος για όλους το νέο «μετροπακέτο»

Αν και ο προβληματισμός και οι ζυμώσεις είναι έντονος στο κυβερνητικό στρατόπεδο, έγκυρες κυβερνητικές πηγές θεωρούν ως σχεδόν βέβαιη την ανακοίνωση μέτρων όπως:

- Η μείωση του αφορολογήτου ορίου στις 4.000 ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι φορολογούνται και αποδοχές της τάξης των 350 ευρώ τον μήνα!

- Η περικοπή των συντάξεων που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ και, ενδεχομένως, και η αναστολή της καταβολής συντάξεων σε όσους δικαιούχους είναι κάτω των 55 ετών (τρίτεκνοι, γονείς με ανήλικα, συνταξιούχοι Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, δικαιούχοι μειωμένων συντάξεων κ.α.)

- Η άμεση απόλυση 50.000 εργαζομένων που απασχολούνται στο Δημόσιο.

- Η θέσπιση νέων αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

- Η επίσπευση αποκρατικοποιήσεων που είχαν προγραμματιστεί για το 2012, όπως αυτές της ΔΕΗ και του ΟΠΑΠ.

- Η κατάργηση της καταβολής διπλών συντάξεων σε ασφαλισμένους.

Ανοιχτό επίσης είναι το ενδεχόμενο αναστολής της καταβολής ενός μισθού και μιας σύνταξης για το Δημόσιο τομέα εντός του 2011!

Σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση, η Τρόικα επιμένει σε αυτά τα μέτρα, θεωρώντας ότι θα οδηγήσουν στο δραστικό περιορισμό του ελλείμματος για φέτος αλλά και θα ωθήσουν τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων από την επόμενη χρονιά στην προϋπολογισμό.

Η Κομισιόν

Στο μεταξύ η Κομισιόν δεν ζητάει επιπλέον μέτρα -πέραν των όσων έχουν ήδη συμφωνηθεί- από την Ελλάδα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ευρωπαίου Επιτρόπου για την Οικονομία, Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ. Από τη μεριά της Γαλλίας, ο υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν, τόνισε ότι επιμένει στη συμφωνία της 21 Ιουλίου, αφήνοντας υπονοούμενα για τον Β. Σόιμπλε.

"Δεν απαιτούμε περισσότερα από όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί στο πρόγραμμα για την Ελλάδα", δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ.

Ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου, τόνισε ότι: "Δεν υπάρχουν επιπλέον μέτρα λιτότητας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτό που βρίσκεται στο τραπέζι είναι η πλήρης συμμόρφωση με τους στόχους που έχουν ήδη συμφωνηθεί".

Επίσης τόνισε ότι σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων πρέπει να λαμβάνονται διορθωτικά μέτρα, απέφυγε όμως να αναφερθεί σε αυτά.

Ερωτηθείς για τις καταγγελίες, σύμφωνα με τις οποίες η Eurostat παρεμβαίνει στο έργο των ελληνικών στατιστικών υπηρεσιών, ο Αμαντέου Αλταφάζ αρνήθηκε τις κατηγορίες, υπογραμμίζοντας ότι τα στατιστικά στοιχεία που έρχονται από την Ελλάδα είναι πλέον απολύτως αξιόπιστα και ασφαλή.

Η στάση της Γαλλίας

"Η στρατηγική μας (…) είναι να καταστήσουμε λειτουργική τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου", που υιοθετήθηκε από την ευρωζώνη, για να βοηθήσουμε και πάλι την Ελλάδα και να ενισχύσουμε τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Αυτή είναι η γαλλική θέση και πριν σκεφθούμε, όπως ορισμένοι άλλοι, για μία άλλη στρατηγική, ας καταστήσουμε πρώτα λειτουργική αυτή τη συμφωνία" δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαρουέν.

Να προχωρήσει στο κλείσιμο δημοσίων οργανισμών και να μειώσει τους μισθούς του δημοσίου προέτρεψε την ελληνική κυβέρνηση ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Μπομπ Τράα. Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, τόνισε ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί και άλλα μέτρα για να μειώσει το έλλειμμα, με ιδιαίτερη έμφαση στην μείωση του δημόσιου τομέα.

Μήνυμα… ΔΝΤ

«Θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα σε βιώσιμο επίπεδο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τράα εκ μέρους του ΔΝΤ που μίλησε στο συνέδριο Εκόνομιστ, στη θέση του Τόμσον και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού για απολύσεις». «Χωρίς ευρύτερη πολιτική υποστήριξη δεν μπορεί να εφαρμοστεί ικανοποιητικά το πρόγραμμα.»

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η Ελλάδα έχει καταφέρει εντυπωσιακή πρόοδο στη μείωση του ελλείμματος, αλλά χρειάζεται τώρα έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές».

Δεσμεύσεις Βενιζέλου

Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, τόνισε από την πλευρά του ότι ο προϋπολογισμός του 2012 θα επικεντρωθεί στην μείωση των δαπανών, ενώ πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο για το έλλειμμα τόσο για το 2011 όσο για το 2012 παρά την ύφεση η οποία για φέτος εκτίμησε ότι θα φτάσει στο 5,5%.

Ο υπουργός σημείωσε ότι δε νοείται να αυξάνονται φόροι και τέλη, αλλά η κυβέρνηση προχώρησε στο μέτρο αυτό λόγω αδυναμίας του εισπρακτικού μηχανισμού. Επεσήμανε πάντως ότι δεν μπορεί να επιβάλλονται νέες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Επεσήμανε ακόμα, ότι αυτή την εβδομάδα θα προχωρήσει σε κλείσιμο οργανισμών του δημοσίου.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι τώρα είναι η στιγμή να πάρουμε ιστορικού χαρακτήρα αποφάσεις, να κάνουμε πράγματα που αν δεν τα κάνουμε με τη δική μας βούληση, θα αναγκαστούμε να το κάνουμε σύντομα υπό επώδυνες συνθήκες

Παράλληλα, χαρακτήρισε «πολύ δύσκολη» την τρέχουσα εβδομάδα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη και κατέστησε σαφές ο κ. Βενιζέλος, «αναγκαζόμαστε να αντικαταστήσουμε μέτρα που δεν απέφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα λόγω διοικητικής ανεπάρκειας του διοικητικού μηχανισμού, με άλλα. Οι προτεραιότητες στον προϋπολογισμό του 2012 θα είναι προσανατολισμένες στην κατεύθυνση των δαπανών».

Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε τέλος ότι «δεν είναι η Ελλάδα το καταλυτικό πρόβλημα της ευρωζώνης», λέγοντας ότι «αν η ευρωζώνη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει πλήρως το πρόβλημα της Ελλάδας τότε πρέπει να σκεφτεί με ποιους θεσμούς θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερα προβλήματα».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου