ΕΛΛΑΔΑ

ΓΕΝΟΠ: Αιτία πολέμου η κατάργηση της μονιμότητας στη ΔΕΗ

γενοπ-αιτία-πολέμου-η-κατάργηση-της-μο-318413

Θέσεις μάχης παίρνουν οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ μετά την γνωστοποίηση των βασικών σημείων νομοσχεδίου για την επιχείρηση, ανάμεσα στα οποία η κατάργηση της μονιμότητας για τους νεοπροσλαμβανόμενους εργαζόμενους, η διευκόλυνση της εσωτερικής κινητικότητας και η κατάργηση του προνομιακού τιμολογίου για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους της ΔΕΗ.

Οι 10 αρχές του νομοσχεδίου παρουσιάστηκαν μετά την έγκρισή τους από το υπουργικό συμβούλιο.

Στόχος των ρυθμίσεων για την ΔΕΗ είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας της επιχείρησης, προκειμένου να αποφεύγονται οι αυξήσεις στα τιμολόγια, αλλά και ο εκσυγχρονισμός της, ώστε να γίνει πιο φιλική προς τον καταναλωτή, τόνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μετά από τη συνάντηση που είχε σήμερα με το προεδρείο της ΓΕΝΟΠ.

Σε ερώτηση για την κάθετη αντίθεση των εκπροσώπων των εργαζομένων στην άρση της μονιμότητας στη ΔΕΗ, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε: «Ας αφήσουμε την κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο ψηφίστηκε από τον ελληνικό λαό».

Ο υπουργός επανέλαβε ότι οι ρυθμίσεις δεν θίγουν τους ήδη εργαζόμενους στην επιχείρηση, ενώ υπογράμμισε πως οι εργασιακές σχέσεις για τους νέους που θα επιλέξουν να εργαστούν στην ΔΕΗ θα διέπονται από την εργατική νομοθεσία της χώρας, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημείωσε εξάλλου, ότι το μοντέλο στο οποίο στηρίζονται οι ρυθμίσεις, τόσο για τους για την άρση της μονιμότητας όσο και για την εθελούσια έξοδο που θα εφαρμοστεί στη ΔΕΗ, είναι αυτό που εφαρμόστηκε στον ΟΤΕ.

Σε ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ εκφράζει την αντίθεσή της στη δημιουργία καθεστώτος εργαζομένων δύο ταχυτήτων στην επιχείρηση. «Για τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ η πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει ατομικές συμβάσεις για τους νέους εργαζόμενους είναι casus belli και αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό σε μια επιχείρηση όπως η ΔΕΗ», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τέλος, η ΓΕΝΟΠ επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι διαφωνεί με τη «βίαιη απολιγνιτοποίηση και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης που οδηγούν στην ερημοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου