ΕΛΛΑΔΑ

Σκηνικό έντασης στήνουν στο Αιγαίο

σκηνικό-έντασης-στήνουν-στο-αιγαίο-422818

Με προκλητικό τρόπο απαντά η Τουρκία στις ελληνικές παρεμβάσεις και διαμαρτυρίες για τη δημιουργία κλίματος αντιπαράθεσης με αφορμή τη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ που ανακοίνωσε η Κύπρος. Η απάντησή της δόθηκε με την αποστολή ερευνητικού σκάφους στην περιοχή του Καστελλόριζου, όπως ανακοίνωσε η Άγκυρα.

Η νέα πρόκληση προκάλεσε την αντίδραση του Π. Μπεγλίτη, που χθες είχε συνάντηση στο υπουργείο Άμυνας με τον Κύπριο ομόλογό του Δημήτρη Ηλιάδη.

Στις προσβάσεις του λιμανιού της Αττάλειας πλέει το νορβηγικό ερευνητικό πλοίο "Bergen Surveyor", το οποίο έχει συμβόλαιο με την τουρκική κυβέρνηση για διενέργεια υποθαλάσσιων εργασιών. Με NAVTEX, η Άγκυρα ενημέρωσε από την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου ότι το "Bergen Surveyor" συνοδευόμενο από τρία μικρότερα ερευνητικά πλοία θα εκτελέσει εργασίες σε μια μεγάλη περιοχή για το διάστημα των επομένων δύο μηνών μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Τα ξημερώματα, τα δύο νορβηγικά ερευνητικά πλοία "Bergen Surveyor" και "Thor Beamer" απέπλευσαν από το λιμάνι της Αττάλειας.

Οι αντοχές της Αθήνας και της Άγκυρας θα κριθούν το επόμενο διάστημα, σε περίπτωση που τα νορβηγικά ερευνητικά πλοία επιχειρήσουν να κάνουν ερευνητικές εργασίες σε περιοχές πάνω από την ελληνική και την κυπριακή υφαλοκρηπίδα.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε οδηγίες για υποβολή διαβήματος στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών από τα υπηρεσιακά στελέχη της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα.

Κατά πληροφορίες, οι Τούρκοι διπλωμάτες απάντησαν προκλητικά ότι οι έρευνες γίνονται σε θαλάσσιες ζώνες τουρκικής δικαιοδοσίας, όταν τα στελέχη της ελληνικής πρεσβείας υποστήριξαν ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες θίγουν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή.

Την ίδια ώρα, τουρκικές ναυτικές δυνάμεις κάνουν επιχειρησιακή εκπαίδευση στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου. Στα τουρκικά γυμνάσια τα οποία γίνονται σε διεθνή ύδατα, συμμετέχουν τουρκικές φρεγάτες, υποβρύχια και πυραυλάκατοι που χρησιμοποιούν πραγματικά πυρά. Και μπορεί, σύμφωνα με πληροφορίες, τα παίγνια αυτά να αποτελούν σκέλος της τριμηνιαίας επιχειρησιακής εκπαίδευσης των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων είναι όμως προφανές ότι αξιοποιούνται από την Άγκυρα για να σταλούν τα… σχετικά μηνύματα στην Αθήνα, τη Λευκωσία και το Τελ Αβίβ.

Πάντως η πλωτή εξέδρα γεωτρήσεων "Homer Ferrington" έχει μεταφερθεί ήδη στο οικόπεδο 12 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης για να αρχίσουν οι προγραμματισμένες ερευνητικές γεωτρήσεις με σκοπό τον εντοπισμό υδρογονανθράκων, πιθανότατα από την ερχόμενη Δευτέρα.

Μπεγλίτης – Ηλιάδης

«Η Κυπριακή Δημοκρατία ως κυρίαρχο κράτος έχει το αυτονόητο δικαίωμα να προχωρήσει στις ενεργειακές έρευνες, ασκώντας το κυριαρχικό της δικαίωμα, όπως αυτό απορρέει από τη διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και βεβαίως από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ» υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, μετά την επίσημη συνάντηση που είχε στο υπουργείο Άμυνας με τον Κύπριο ομόλογό του Δημήτρη Ηλιάδη.

Ο κ. Μπεγλίτης πρόσθεσε ότι η πολιτική της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πολιτική που εδράζεται στις αρχές της διεθνούς νομιμότητας, στους κανόνες του διεθνούς δικαίου και στις διεθνείς συνθήκες, πολιτική ειρήνης, συνεργασίας, σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας, είπε ο κ. Μπεγλίτης και διαβεβαίωσε ότι «στις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας αντιτάσσουμε την πολιτική του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών» καλώντας την Άγκυρα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συμπλήρωσε ότι οι μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας, ακόμα και οι επανειλημμένες δηλώσεις, συμβάλλουν στην καλλιέργεια ενός κλίματος αποσταθεροποίησης στην περιοχή, ενώ συνέστησε ψυχραιμία και ανάλογη αποφασιστικότητα.

Τόνισε ότι η πολιτική λύση του Κυπριακού θα οδηγήσει σε ένα βιώσιμο ομοσπονδιακό κράτος, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και βεβαίως τις αποφάσεις των κεκτημένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Δημήτρης Ηλιάδης υπογράμμισε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της και παραμένει προσηλωμένη στην κατεύθυνση των ομαλών εξελίξεων».

Είναι λυπηρό, συμπλήρωσε, ότι η Τουρκία στην έλλειψη επιχειρημάτων και διεθνούς νομιμοποίησης των απόψεών της εκτρέπεται σε προκλήσεις και απειλές. «Δεν θα ακολουθήσουμε αυτόν τον δρόμο» είπε.

Ο Πάνος Μπεγλίτης υπογράμμισε ότι η εμμονή στο σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας των αρχών του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό μέτωπο αλληλεγγύης στις χώρες της ΕΕ, στις ΗΠΑ, ευρύτερα στις χώρες της περιοχής της ανατολικής Μεσογείου, στη Ρωσία και ασφαλώς εκ μέρους των διεθνών οργανισμών.

Κάλεσε, μάλιστα, τα ΜΜΕ να δείξουν αυτοσυγκράτηση και ευθύνη, η οποία «δεν μπορεί να συσκοτισθεί από διάφορες πληροφορίες, και κέντρα παραπληροφόρησης που τις τελευταίες μέρες αναδεικνύουν ένα λόγο πάρα πολύ επικίνδυνο», όπως είπε διαψεύδοντας σενάρια για στρατιωτική ετοιμότητα και συστήνοντας ψυχραιμία και σοβαρότητα.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου