ΕΛΛΑΔΑ

Στη ΔΕΘ μετατοπίζεται το ενδιαφέρον

στη-δεθ-μετατοπίζεται-το-ενδιαφέρον-423132

Το επίκεντρο του πολιτικού, οικονομικού και συνδικαλιστικού ενδιαφέροντος μετατοπίζεται στη Θεσσαλονίκη, όπου το μεσημέρι φτάνει ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος το Σάββατο θα εγκαινιάσει την 76η Διεθνή Έκθεση και θα εκφωνήσει τον καθιερωμένο λόγο για τις οικονομικές εξελίξεις, ενώ την επομένη θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου εφ’ όλης της ύλης.

Την Παρασκευή, στις 2 το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός πρόκειται να συναντηθεί, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, ενώ στη συνέχεια θα έχει επαφές με παραγωγικούς φορείς της πόλης.

Με βάση το πρόγραμμα που διένειμε η ΔΕΘ ΑΕ, ο κ. Παπανδρέου θα παραστεί το πρωί του Σαββάτου (9.30) στην τελετή αγιασμού της φετινής διοργάνωσης, θα ακολουθήσει συνάντηση με τις διοικήσεις των Helexpo και ΔΕΘ, ενώ στις 20.00 ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει την ομιλία του στην τελετή εγκαινίων ("Ι.Βελλίδης").

Σύμφωνα με ανώτερη κυβερνητική πηγή, στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου θα θέσει με ειλικρίνεια το γενικό πλαίσιο στο οποίο βρίσκεται η χώρα και θα περιγράψει τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε η χώρα να κινηθεί σε ένα πεδίο ασφάλειας.

Ο κ. Παπανδρέου θα αναφερθεί στο αναπτυξιακό μοντέλο που πρέπει να υπάρξει, θα θέσει ζητήματα ευνομίας και θα καταγγείλει όσους αντιστέκονται στις αλλαγές, ενώ θα απευθύνει κάλεσμα στους παραγωγικούς φορείς της χώρας για εθνική συνεννόηση.

Στις 11/9, ο κ. Παπανδρέου θα δώσει συνέντευξη Τύπου (13.00, στο "Ι. Βελλίδης").

Εμφαση στις αλλαγές

Ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη θα θέσει με πολύ ειλικρινή τρόπο μια σειρά ζητήματα, όπως τις μεγάλες αλλαγές που προωθούνται, το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, ζητήματα ευνομίας και δικαιοσύνης, ποιοι και γιατί αντιστέκονται και θα καλέσει σε εθνική συνεννόηση και τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση "δεν θα διακινδυνεύσει την υλοποίηση της Συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, που βάζει μια τάξη στο δανειακό πρόβλημα της χώρας, για μεγάλο χρονικό διάστημα".

Ανέφερε κατ’ επανάληψη ότι η κυβέρνηση φέρνει τώρα διαρθρωτικές αλλαγές που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για το επόμενο έτος, ενώ υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει θέμα εξόδου της Ελλάδος από την Ευρωζώνη.

Σε ό,τι αφορά το ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο θα ψηφιστεί εντός του Οκτωβρίου, ο Ηλ. Μόσιαλος είπε ότι αυτό θα έχει σημαντικές και όχι "ουδέτερες" δημοσιονομικές επιπτώσεις, έτσι όπως διαμορφώνεται.

Αναφορικά δε με την 6η δόση του δανείου, είπε ότι "κατά την δική μας σαφή κατεύθυνση, δεν υπάρχει θέμα με την 6η δόση".

Ερωτηθείς για το τι συνέβη την περασμένη εβδομάδα μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας, τόνισε ότι "πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι ζούμε με δανεικά και όχι με τις δικές μας δυνάμεις, κάτι το οποίο δεν είναι ευπρεπές για μια χώρα".

"Με αυτήν την έννοια, η υλοποίηση της Συμφωνίας της 21ης Ιουλίου είναι επιτακτική ανάγκη και στην πορεία ξεχνάμε το διακύβευμα", είπε ο κ. Μόσιαλος προσθέτοντας ότι "με αυτήν την έννοια ο υπουργός Οικονομικών δεν θέλει να δημιουργούνται εντυπώσεις για την συμπεριφορά της ελληνικής κυβέρνησης".

Η εργασιακή εφεδρεία

Απαντώντας σε ερώτηση σε τι διαφέρουν οι ανακοινώσεις Βενιζέλου για την εργασιακή εφεδρεία, από non-paper που, όπως ειπώθηκε, "κυκλοφόρησε η ΝΔ", είπε ότι δεν γνωρίζει κάτι συγκεκριμένο για το non-paper της ΝΔ και πρόσθεσε ότι ο κ. Βενιζέλος ήταν σαφής.

Ειδικότερα, όπως είπε, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε λόγο για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τον αριθμό των απασχολούμενων στον οποίο ανέβασε σε περίπου 200.000 άτομα.

Σε αυτόν περιλαμβάνονται οι ΔΕΚΟ, τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και οι Δημοτικές Επιχειρήσεις.

Θα υπάρξει αξιολόγηση του πλεονάζοντος προσωπικού και κατόπιν, με αντικειμενικά κριτήρια, το ΑΣΕΠ θα αποφασίσει αν μπορεί να ενταχθεί στον ευρύτερο δημόσιο τομέα το 10%, ενώ μέχρι 30% θα υπογράψει συμβάσεις ορισμένου χρόνου, είπε, προσθέτοντας ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

"Το ΑΣΕΠ θα αποφασίσει ποιοι θα ενταχθούν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ποιοι θα υπογράψουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ποιοι θα ενταχθούν στο καθεστώς εργασιακής εφεδρείας", διευκρίνισε.

Ερωτηθείς δε αν θα υπάρχει εργασιακή εφεδρεία στην ΕΡΤ, είπε ότι θα υπάρξει, καθώς "η ΕΡΤ περιλαμβάνεται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα".

Οι αρχηγοί

Από Δευτέρα και καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας θα δώσουν το "παρών" στη ΔΕΘ οι πολιτικοί αρχηγοί της ήσσονος αντιπολίτευσης, ενώ το πολιτικό "κομμάτι" θα ολοκληρωθεί με την παρουσία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, το επόμενο σαββατοκύριακο.

Με βάση πάντα το πρόγραμμα που διένειμε η ΔΕΘ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς θα πραγματοποιήσει την ομιλία του στη ΔΕΘ στις 17/9 (20.00,"Ι.Βελλίδης"), ενώ στις 10 το πρωί της ίδιας ημέρας θα συναντηθεί με τις διοικήσεις της Helexpo AE και της ΔΕΘ ΑΕ και θα ακολουθήσει επίσκεψή του στους εκθεσιακούς χώρους. Στις 18/9 θα δώσει συνέντευξη Τύπου (13.00, "Ι. Βελλίδης").

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου