ΕΛΛΑΔΑ

Τίποτα δεδομένο για την 6η δόση

τίποτα-δεδομένο-για-την-6η-δόση-423291

H εκταμίευση της έκτης δόσης του πακέτου για την Ελλάδα «δεν είναι δεδομένη», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σημειώνοντας πως πρέπει να έχουν τηρηθεί όλοι οι στόχοι που τέθηκαν. Παράλληλα, ο Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν εξέφρασε μετά την πεποίθησή του ότι η Αθήνα θα κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να εξασφαλίσει την επόμενη δόση εκφράζει ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

«Η Ελλάδα πρέπει να γνωρίζει ότι οι στόχοι που έχουμε θέσει πρέπει να επιτευχθούν και να τηρηθούν. Οι όροι που έχουν τεθεί είναι εξέχουσας σημασίας» δήλωσε ο Γιούνκερ σε δημοσιογράφους κατά την διάρκεια επίσκεψης στην Βουλγαρία, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Διαφορετικά, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα καταβληθεί η επόμενη δόση» τόνισε. Αναφερόμενος, παράλληλα, στην Ευρωζώνη δήλωσε ότι δεν βλέπει κίνδυνο ύφεσης.

Από τις Βρυξέλλες, ο Όλι Ρεν εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στην Αθήνα για τις απαραίτητες κινήσεις: «Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις έτσι ώστε να εξασφαλίσει ότι μπορεί να γίνει η έκτη εκταμίευση και να συνεχίσουμε τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα» δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

O Όλι Ρεν ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα το κλιμάκιο της τρόικας θα επιστρέψει στην Ελλάδα, ώστε να συνεχιστούν οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και την οικονομική προσαρμογή στη χώρα μας. Προϋπόθεση, όπως σημείωσε ο επίτροπος οικονομίας, είναι να έχουν οριστικοποιηθεί από την πλευρά της Ελλάδας οι πολιτικές που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ο Φινλανδός επίτροπος υπογράμμισε ακόμη ότι αναμένει να ολοκληρωθεί το έργο της αξιολόγησης των εμπειρογνωμόνων της τρόικας «τις επόμενες εβδομάδες», ώστε «πριν από τα μέσα Οκτωβρίου» το Eurogroup να διαπιστώσει κατά πόσο πληρούνται οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, είναι πολύ σημαντικό οι ελληνικές αρχές να εκφράσουν τη σαφέστατη πολιτική βούληση τους, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα για την εκπλήρωση των στόχων του προγράμματος. Ο επίτροπος σημείωσε ότι βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, ώστε οι ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν το τεχνικό έργο που απαιτείται σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού του 2012 και τα διαρθρωτικά μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Σχετικά με το νέο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 21 Ιουλίου, ο κοινοτικός επίτροπος είπε ότι αναμένει να ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις, κυρίως σε ότι αφορά τη συμμετοχή των ιδιωτών, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου.

Εξάλλου, ο Όλι Ρεν αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της τεχνικής βοήθειας που θα χορηγηθεί στην Ελλάδα προκειμένου να υπάρξει καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων των διαθρωτικών Ταμείων και το Ταμείου Συνοχής.

Σημείωσε ότι η πρώτη τριμηνιαία έκθεση της ειδικής ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί θα εκπονηθεί στα τέλη Οκτωβρίου.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου