ΕΛΛΑΔΑ

Μεγαλώνει το απεργιακό μέτωπο

μεγαλώνει-το-απεργιακό-μέτωπο-423314

Επί "ποδός πολέμου" τέθηκαν οι κλάδοι που επηρεάζονται περισσότερο από τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Η αρχή γίνεται με τους ιδιοκτήτες ταξί και τους γιατρούς, ακολουθούν οι εφορίες και τα τελωνεία, καθώς και οι δάσκαλοι. Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις προκάλεσαν θύελλα αντιδράσεων, που αναμένεται να εκφραστούν το προσεχές σαββατοκύριακο στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.
Σε 48ωρη απεργία προχωρούν την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη οι εργαζόμενοι στις εφορίες και στα τελωνεία σύμφωνα με τις αποφάσεις που έλαβαν την Τετάρτη οι Ομοσπονδίες τους.

Επίσης, αποφασίστηκε να συνεδριάσουν εκ νέου μετά τη λήξη της απεργίας, προκειμένου να αποφασισθεί η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Εφοριακοί και τελωνειακοί αντιδρούν στις ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το ενιαίο μισθολόγιο που δεν θα περιλαμβάνει τελικά την «προσωπική διαφορά» στο επίπεδο των αποδοχών τους, όπως τους είχαν διαβεβαιώσει αρχικά.

Υπενθυμίζεται ότι όπως είχε αποκαλύψει ο πρόεδρος των εργαζομένων στις ΔΟΥ, η συμφωνία με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει η προσωπική διαφορά να δίνεται και σε άλλους δημοσίους υπαλλήλους, όχι μόνον όσους υπηρετούν στο συγκεκριμένο υπουργείο.

«Το ότι καταργείται το επίδομα "Δικαιώματα Βεβαίωσης και Είσπραξης Εσόδων υπέρ Τρίτων” (ΔΙΒΕΕΤ) στους εφοριακούς και δεν θα είναι ένα επίδομα που θα ξεκινά από τα 600 ευρώ και θα φτάνει ως τα 1.300 ευρώ όπως σήμερα, δεν σημαίνει ότι αυτομάτως ο υπάλληλος θα έχει και δραματική μισθολογική καθίζηση» είχε προσθέσει ο κ. Γρίβας.

 
Οι γιατροί

Την έντονη αντίθεσή τους στις αλλαγές που σχεδιάζονται στο χώρο της Υγείας εξέφρασαν οι γιατροί της χώρας, λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου, δηλώνοντας ενωμένοι και αποφασισμένοι να αντιδράσουν. Προειδοποίησαν, επίσης, ότι η 48ωρη πανιατρική απεργία την Πέμπτη και την Παρασκευή είναι μόνο η αρχή και η πρόγευση για νέες πιο μαχητικές κινητοποιήσεις.

«Παρά τις προσπάθειες για διάλογο, ποτέ δεν μας δόθηκε το προσχέδιο για τον ΕΟΠΥΥ (Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας). Το μόνο που λάβαμε ήταν μία σύμβαση 1.200 ευρώ από την κ. Δρέττα» είπε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Μ. Καλοκαιρινός, απαντώντας στα περί αποχής από το διάλογο, κυρίως των νοσοκομειακών γιατρών, άποψη που υποστηρίζει το υπουργείο Υγείας.

«Επί μήνες πηγαίναμε στο διάλογο και παρακαλούσαμε να μας δοθούν συγκεκριμένα στοιχεία» είπαν οι εκπρόσωποι του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου. Τουλάχιστον άστοχη χαρακτήρισαν οι γιατροί τη ρύθμιση, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε γιατρό που έχει συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ να παρέχει τις υπηρεσίες του μία φορά την εβδομάδα σε νοσοκομείο του ΕΣΥ. Μάλιστα, διερωτήθηκαν γιατί και οι νοσοκομειακοί γιατροί να μη μπορούν να κάνουν ιδιωτικό ιατρείο μία φορά την εβδομάδα.

Όσον αφορά στο θέμα των προσλήψεων, οι γιατροί είπαν ότι αν σταματήσουν οι προσλήψεις γιατρών στο ΕΣΥ, θα είναι σε βάρος των ασθενών και ότι ο μόνος σκοπός της απόφασης αυτής, είναι να υπηρετηθεί το μνημόνιο και να γίνουν αδιακρίτως μειώσεις κόστους.

Οι γιατροί τόνισαν ότι κατά την 48ωρη απεργία τους, τα νοσοκομεία, το ΙΚΑ και όλες οι μονάδες υγείας, θα λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας, αλλά θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά και δε θα πραγματοποιούνται τα προγραμματισμένα ραντεβού.

 

Οι δάσκαλοι
Εικοσιτετράωρη απεργία αποφάσισε η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) για τις 22 Σεπτεμβρίου εξ αιτίας των προβλημάτων στα σχολεία, αλλά και της γενικότερης οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Παράλληλα, οι δάσκαλοι αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στη ΔΕΘ το Σάββατο.

Οι δάσκαλοι επισημαίνουν ότι διεκδικούν:

·         Άμεση κατάργηση του μνημονίου και του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
·         Ενιαίο μισθολόγιο που θα αναβαθμίζει οικονομικά τον εκπαιδευτικό και θα αντιμετωπίζει ισότιμα εργαζομένους των ίδιων προσόντων. Καμιά μείωση μισθών. Να επιστραφούν ο 13ος και ο 14ος μισθός καθώς και οι απώλειες από τις περικοπές του 2010.
·         Μισθός 1.400 ευρώ καθαρά στο νεοδιόριστο εκπαιδευτικό.
·         Δαπάνες για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ.
·         Άμεση χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από τον κρατικό προϋπολογισμό
·         Προσλήψεις αναπληρωτών για κάλυψη όλων των κενών στα σχολεία.

Οι δάσκαλοι πρόκειται να απευθύνουν επιστολή προς όλους τους γονείς, εξηγώντας την κατάσταση στα σχολεία και στον κλάδο και να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου που έχουν 24ωρη απεργία, έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Οι δάσκαλοι και οι καθηγητές θα συντονίσουν τις κινητοποιήσεις τους μετά τις 22 Σεπτεμβρίου.

 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου