ΕΛΛΑΔΑ

Στήριξη από Μέρκελ και Ρομπάι σε Ελλάδα

στήριξη-από-μέρκελ-και-ρομπάι-σε-ελλάδ-423492

Την ώρα που η Γερμανίδα καγκελάριος και ο πρόεδρος της Ε.Ε. απέκλεισαν με δηλώσεις τους την αποχώρηση χώρας από την ευρωζώνη, η Υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου ως μη όφειλε έβαλε φωτιά στην οικονομία με τις δηλώσεις που έκανε για πιθανή επιστροφή της χώρας στη δραχμή. Οι «επικίνδυνες» εκτιμήσεις της κ. Διαμαντοπούλου που προκαλούν πολλά ερωτηματικά για τη χρονική συγκυρία που έγιναν, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση αλλά και αμηχανία στην Κυβέρνηση που έτρεχε να «μαζέψει τα ασυμμάζευτα».

Γερμανική στήριξη

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απέρριψε συλλήβδην τις εκκλήσεις για να φύγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη, λέγοντας ότι μια τέτοια επιλογή δεν είναι ούτε εφικτή ούτε νόμιμη.

«Νομίζω ότι αν το κάναμε, θα μπορούσαμε να ενεργοποιήσουμε το φαινόμενο του ντόμινο που θα ήταν εξαιρετικά επικίνδυνο για το νομισματικό μας σύστημα», είπε στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

Η Μέρκελ είπε ότι αυτό που είναι σημαντικό είναι η Ελλάδα να τηρήσει τις υποσχέσεις που έδωσε για να λάβει δάνεια έκτακτης ανάγκης.

Η αποχώρηση από την ευρωζώνη είναι αδύνατη από νομική άποψη, τόνισε. «Το θεωρώ πολιτικά σωστό να αφήσουμε όλες τις χώρες της ευρωζώνης να είναι μέλη», σημείωσε, απορρίπτοντας εκκλήσεις από μερικούς από τους υποστηρικτές της, να αποχωρήσει η Ελλάδα από τη νομισματική ένωση.

Το Κοινοβούλιο της Γερμανίας αναμένεται την εβδομάδα αυτή να ξεκινήσει τη συζήτηση σχετικά με τους πόρους που θα ενισχύσουν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Την Τετάρτη, αναμένεται η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Καρλσρούης για τη νομιμότητα του περυσινού πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.

Ρομπέι: «Το ευρώ ουδέποτε

υπήρξε ισχυρότερο απ’ ό,τι σήμερα»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρομπέι απέκλεισε το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας, ή οποιασδήποτε άλλης χώρας που αντιμετωπίζει δυσκολίες, από τη ζώνη του ευρώ.

Ερωτηθείς από ένα φλαμανδόφωνο ραδιοσταθμό αν αποκλείει την έξοδο από τη νομισματική ένωση χωρών που βρίσκονται σε κρίση, ο Ρομπέι απάντησε καταφατικά, υπογραμμίζοντας πως «αυτό θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα απ’ όσο λύσεις».

«Το ευρώ ουδέποτε υπήρξε ισχυρότερο απ’ ό,τι σήμερα», δήλωσε ο Ρομπέι από τη συχνότητα του ραδιοσταθμού VRT. «Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει είναι να μπει τάξη στις υποθέσεις αυτών των χωρών που, κατά το παρελθόν, ακολούθησαν μια κακή πολιτική και όπου υπάρχουν τώρα προβλήματα», πρόσθεσε.

«Οι χρηματαγορές παρατηρούν πως εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στην εκτέλεση των προγραμμάτων (για την εξοικονόμηση χρημάτων) στην Ελλάδα και στην Ιταλία», δήλωσε εξάλλου ο Ρομπέι, ο οποίος βολιδοσκοπείται επίσης για να γίνει μόνιμος πρόεδρος των συνόδων κορυφής της ευρωζώνης. «Η Ευρώπη πρέπει να αυξήσει την πίεση επί των χωρών αυτών, ώστε να εφαρμόσουν το πρόγραμμα που οι ίδιες εκπόνησαν».

«Κινδυνολογία από Διαμαντοπούλου…»

Στο μεταξύ για πρώτη φορά μέλος της κυβέρνησης και μάλιστα από τα "πρωτοκλασάτα", αναφέρεται ανοιχτά στο σενάριο επιστροφής στη δραχμή.

Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Βήμα 99,5", η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, προειδοποίησε, πως στην περίπτωση αδυναμίας λήψης αποφάσεων και εσωτερικού χάους, όλα τα αρνητικά σενάρια είναι ανοιχτά, συμπεριλαμβανομένης και της εξόδου από την Ευρωζώνη.

"Σταθερά θεωρώ ότι δεν πρέπει να γίνουν εκλογές", είπε και τόνισε: "Εάν οδηγηθούμε σε εσωτερικό χάος και ο χρόνος φεύγει χωρίς ισορροπία, όλοι οι κίνδυνοι είναι ανοιχτοί, ακόμη και ο κίνδυνος ο επόμενος πρωθυπουργός να μην είναι πρωθυπουργός του ευρώ.

Η. Μόσιαλος: «Η κυβέρνηση θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις»

Στο μεταξύ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τους νόμους που ψηφίστηκαν, ενώ επεσήμανε πως δεν έχουν «σπάσει» οι συνομιλίες με την τρόικα. Σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, χαρακτήρισε «εξαιρετική ανευθυνότητα» το αίτημα της ΝΔ.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει κανονικά το πρόγραμμά της, εφαρμόζοντας τους νόμους που ψηφίστηκαν για την υλοποίηση του Μεσοπρόθεσμου και προχωρώντας στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος.

Ο κ. Μόσιαλος υπογράμμισε ότι το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθούν οι επεξεργασίες για την εργασιακή εφεδρεία «στα όρια του στενού δημόσιου τομέα», λόγω συνταγματικών κωλυμάτων, δηλαδή, όπως εξήγησε στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και στις δημόσιες επιχειρήσεις, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμπεριλαμβάνονται και οι μισθολογικές αναδιαρθρώσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επίσης διαβεβαίωσε ότι δεν έχουν «σπάσει» οι συνομιλίες με την τρόικα και θα επαναληφθούν μετά τα μέσα της επόμενης εβδομάδας και συνέστησε ψυχραιμία από όλους, ώστε να μεταφέρονται προς το εξωτερικό τα σωστά μηνύματα, καθώς εκκρεμεί στα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της ΕΕ η επικύρωση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου, την οποία η κυβέρνηση θεωρεί μείζονος σημασίας για την εξασφάλιση των δανειακών αναγκών της χώρας.

Συνάμα, «εξαιρετική ανευθυνότητα», χαρακτήρισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, το αίτημα που διατυπώνουν ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ για πρόωρες εκλογές.

Ασκώντας αυστηρή κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέκρινε την ΝΔ ότι «το κόμμα που μας έφερε στο αδιέξοδο που βιώνει η χώρα, λειτουργεί εν κενώ» και τον κ. Σαμαρά ότι «επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την αγωνία του κόσμου για το «τι θα γίνει» και να ολοκληρώσει το έργο της κυβέρνησης Καραμανλή, δηλαδή την καταστροφή».

«Σε άλλες χώρες, με μικρότερα ελλείμματα από το 15,4% που άφησε η ΝΔ, τα κόμματα επέδειξαν συναίνεση», σημείωσε ο κ. Μόσιαλος και κατέληξε: «Η κυβέρνηση έχει μόνο μπροστά της το πώς θα εξασφαλιστούν οι ανάγκες του μέλλοντος της χώρας και τίποτα άλλο. Η στάση της ΝΔ συνιστά σαφή υπονόμευση».

Όσον αφορά στις δημοσκοπήσεις ο υπουργός Επικρατείας σχολίασε ότι «είναι κακό να μην κυβερνά κανείς με βάση τις δημοσκοπήσεις, όπως έκανε η ΝΔ, γιατί δεν εξυπηρετείται έτσι το εθνικό συμφέρον», και χαρακτήρισε «λάθος να μην κάνεις ο,τιδήποτε πρέπει για το καλό της χώρας».

Μιχελάκης: «Εκβιαστικά διλήμματα για χρεοκοπία από την κυβέρνηση»

Επικριτικά σχόλια στην Άννα Διαμαντοπούλου, έκανε η ΝΔ, με αφορμή ραδιοφωνικές δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για κινδύνους εξόδου της χώρας από το ευρώ.

«Μόνο και μόνο που λέει τη λέξη «δραχμή», η κ. Διαμαντοπούλου τρομοκρατεί τους πολίτες και προκαλεί τεράστια ζημιά στην εθνική μας οικονομία», αναφέρει ο εκπρόσωπος του κόμματος, Γιάννης Μιχελάκης.

Η ΝΔ αποδίδει τις δηλώσεις της κ. Διαμαντοπούλου στο ότι «αναγνωρίζει την προοπτική αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας στις επόμενες εκλογές -όποτε κι αν γίνουν- και προσπαθεί να ξορκίσει τις κάλπες, καταφεύγοντας στην έσχατη κινδυνολογία».

Κάνει λόγο για τακτική «εκβιαστικών διλημμάτων για χρεοκοπία και στάση πληρωμών, που εγκαινίασαν ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο κ. Πάγκαλος και η κ. Δαμανάκη» και προσθέτει ότι η κ. Διαμαντοπούλου «επανέρχεται σήμερα στα καταστροφικά σενάρια επιστροφής στη δραχμή».

Τέλος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «βάζει πάνω από όλα το κομματικό συμφέρον με ανεύθυνα και επικίνδυνα παιχνίδια».

Πρόωρες εκλογές βλέπει ο ΛΑΟΣ

Την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες παρά τη θέλησή της, και εξαιτίας απρόβλεπτων παραγόντων, εκφράζει στενός συνεργάτης του προέδρου του ΛΑΟΣ που απηχεί τις απόψεις του κ. Καρατζαφέρη.

Όπως είπε «πιστεύουμε ότι ο κ. Παπανδρέου εξαιτίας κάποιου γεγονότος που θα αφορά την οικονομία και η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει, θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές. Δεν θα τις επιδιώξει».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καρατζαφέρης, μιλώντας χθες σε συνεργάτες του, υποστήριξε ότι «το πράγμα δεν βγαίνει» και ζήτησε από τους επιτελείς του και τον κομματικό μηχανισμό να είναι σε ετοιμότητα, ενώ στο κόμμα επικρατεί η άποψη ότι «ο Παπανδρέου δεν θα μπορέσει να αντέξει την σύγκρουση με τα μέτωπα που έχει ανοίξει».

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου