ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχούν για την κατάσταση οι φορείς

ανησυχούν-για-την-κατάσταση-οι-φορείς-423822

 

Αντιμέτωπος με τις διαμαρτυρίες των παραγωγικών φορέων για τη βαθειά ύφεση που πλήττει τη χώρα βρέθηκε ο πρωθυπουργός κατά την τετράωρη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Χαρακτηριστικό του κλίματος ήταν η δήλωση Βενιζέλου ότι η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση για επιβολή ΦΠΑ 23% στην εστίαση με το πιστόλι στον κρόταφο. Πάντως, είπε ότι το μέτρο θα επανεξετασθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στο θέμα της ανεργίας για το οποίο είπε ότι «θα εστιάσουμε τις ενέργειες και τις δράσεις μας» αφενός για να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα και αφετέρου να υπάρξει σύστημα προστασίας, κατάρτισης και στήριξης των ανέργων σε αυτή τη φάση.

Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η χώρα τα δύο τελευταία χρόνια πέρασε μια πολύ δύσκολη περίοδο την οποία επιβάρυναν τόσο οι «δικές μας αμαρτίες», όσο και το δυσμενές ευρωπαϊκό και διεθνές πολιτικό και οικονομικό κλίμα.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «μια Ευρώπη με πολιτικές δυσκολίες και με έλλειψη βούλησης από αρκετές χώρες», αλλά και προσλαμβάνουσα ενίοτε «μια εσωστρέφεια σχεδόν εθνικιστική, σε σημείο που ακούγονται ορισμένες φορές έως και ρατσιστικές φωνές εις βάρος της χώρας μας».

Ανέφερε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο «έχουμε τρία πράγματα να κάνουμε. Πρώτα απ’ όλα, να αντιμετωπίσουμε -και το αντιμετωπίσαμε- το μεγάλο θέμα της απειλής της χρεοκοπίας, με τις όποιες δύσκολες αποφάσεις. Παράλληλα, όμως, πρέπει να υλοποιήσουμε και τις εσωτερικές διαρθρωτικές αλλαγές, για να μπορεί να γίνει η οικονομία μας ανταγωνιστική και θα έλεγα, ακόμη περισσότερο, να μπορεί να σταθεί στα δικά της πόδια».

«Η παγκόσμια ύφεση επηρεάζει και την Ελλάδα»

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κατάσταση της βαθιάς ύφεσης παγκοσμίως επηρεάζει με τη σειρά του την Ελλάδα, επισημαίνοντας από την άλλη, ότι «μέσα σε αυτό το πλαίσιο, πέραν των δύσκολων αποφάσεων που έχουμε πάρει για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του χρέους, όπως σίγουρα θα σας έχει μιλήσει και ο κ. Βενιζέλος, γίνεται κάθε προσπάθεια για την ανάταξη του τραπεζικού συστήματος, διότι ένα μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό της ρευστότητας».

«Ακόμη και υγιείς επιχειρήσεις, με δυνατότητες, ή ακόμα και νέες επιχειρήσεις με πολλές προοπτικές, αυτή τη στιγμή, ασφυκτιούν από τον φόβο ή την αδυναμία των τραπεζών να επενδύσουν» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σε δηλώσεις για τα διαμειφθέντα κατά τη τετράωρη συνάντηση που είχαν, ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, προέβησαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων. Αναλυτικότερα οι θέσεις που εξέφρασαν έχουν ως εξής:

Η υλοποίηση των μεγάλων τομών ισοδυναμεί με επώδυνη δοκιμασία για την πλειοψηφία της κοινωνίας, έχει αναμφίβολα μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό κόστος αλλά το κόστος για όλους μας, θα είναι εφιαλτικά μεγαλύτερο αν η προσπάθεια αποτύχει, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Ο κ. Δασκαλόπουλος εκτίμησε ότι το πολιτικό σύστημα «δείχνει τον τελευταίο καιρό να προσπαθεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο έναντι της κοινωνίας» και σημείωσε ότι «δεν δικαιολογείται εφησυχασμός ούτε χαλάρωση».

«Σίγουρα η εικόνα της οικονομίας είναι ζοφερή, η κρίση βαθαίνει και τα περιθώρια αλλαγής πορείας τόσο για διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά και φορολογικά και χρηματοπιστωτικά είναι ελάχιστα» δήλωσε ο πρόεδρος της κεντρικής ένωσης επιμελητηρίων, Γιώργος Κασιμάτης.

«Κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι δεν πάει άλλο και ότι θα πρέπει να αλλάξουμε πορεία και να γίνει αυτό, πάνω από όλα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν είναι δυνατόν να πράττουμε αυτά που πράτταμε μέχρι σήμερα» είπε ο κ. Κασιμάτης προσθέτοντας ότι «πρέπει να αντιληφθεί πρώτα η κυβέρνηση, οι υπουργοί και το οικονομικό επιτελείο πως δεν γίνεται να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και δύο βήματα πίσω».

Η ΑΔΕΔΥ, δια του προέδρου της Κώστα Τσικρίκα, εξέφρασε στον πρωθυπουργό την έντονη διαμαρτυρία της για τις μεγάλες περικοπές εις βάρος των δημοσίων υπαλλήλων που αγγίζουν το 40% με μεγάλες συνέπειες στην ζήτηση, την ανάπτυξη και την ανεργία.

Ερωτηθείς για τις «προσωπικές διαφορές» (λόγω διαφόρων επιδομάτων επί του μισθού) είπε ότι «οι διαρροές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας δεν είναι η τελική πρόταση της κυβέρνησης την οποία αναμένουμε για να συζητήσουμε επί συγκεκριμένης βάσης».

«Για το θέμα του ΦΠΑ που θέσαμε δεν υπήρξε ανταπόκριση από τον υπουργό Οικονομικών ενώ στην στάση του κ. Βενιζέλου συγκατένευσε και ο πρωθυπουργός» είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος.

«Οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων, πέραν των αιτημάτων τους, δεν πρέπει να ξεχνούν ότι από αυτούς πηγάζει η φοροδιαφυγή, η φοροκλοπή, η έλλειψη των πόρων ενώ είναι και οι μόνοι που δεν έχουν πληρώσει για την κρίση» είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, προσθέτοντας ότι «εμείς τονίσαμε πως ο κόσμος της μισθωτής εργασίας, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι έχουν φθάσει στα έσχατα σημεία και δεν πάει άλλο».

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου