ΕΛΛΑΔΑ

Διαφορετικό ΦΠΑ για Έλληνες και αλλοδαπούς!

διαφορετικό-φπα-για-έλληνες-και-αλλοδ-424841

 

Αλαλούμ προκαλεί το σχέδιο που εξετάσει το Υπουργείο Οικονομικών όσον αφορά την επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ από 1ης Σεπτεμβρίου, εφόσον ισχύσουν οι σκέψεις που χθες δημοσιοποίησε ο ίδιος ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος. Ολοκληρώνοντας μία σειρά από επαφές για το φορολογικό και ειδικά για την επικείμενη αύξηση από το 13% στο 23% ο κ. Βενιζέλος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου για όλους και για όλα. Οι προτάσεις του ωστόσο για το ΦΠΑ δεν βρήκαν σύμφωνους τους αρμόδιους φορείς, ενώ η αντιπολίτευση μιλά για «φαρσοκωμωδία».

Στη συνέντευξη Τύπου ο Υπουργός Οικονομικών, ξεκαθάρισε επίσης ότι οι δανειακές ανάγκες του Σεπτεμβρίου θα καλυφθούν κανονικά και η εκταμίευση της 6ης δόσης δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις γύρω από το νέο δάνειο. Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανακοπεί η ύφεση, η οποία φέτος θα κινηθεί άνω του 4,5% και να αλλάξει το κλίμα για την ελληνική οικονομία. Δεν υιοθετώ πάντως προβλέψεις για ύφεση 5,3%, όπως επίσης είπε ο κ. Βενιζέλος. Με δεδομένη την άφιξη της τρόικας ο υπουργός είπε ότι θα γίνει συζήτηση και όχι διαπραγμάτευση σε ό,τι αφορά την επίπτωση της βαθύτερης ύφεσης στους στόχους του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανότητα εντός των ημερών κάποια ή κάποιες τράπεζες να ζητήσουν βοήθεια από τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο και από πλευράς ρευστότητας και από πλευράς κεφαλαιακής επάρκειας.

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το ασφαλέστερο ίσως στην Ευρώπη και γι’ αυτό συζητήσαμε και με τους παραγωγικούς φορείς το ζήτημα του επαναπατρισμού καταθέσεων που έχουν πάει στο εξωτερικό», είπε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι ζήτησε από τους φορείς συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου με κοινωνική και πολιτική συναίνεση, να δοθεί μια ώθηση στην επάνοδο των καταθέσεων.

Για τα αντικειμενικά κριτήρια, ο κ. Βενιζέλος απέρριψε το ενδεχόμενο επαναφοράς του παλαιού συστήματος και αναφέρθηκε σε συνδυαστικά κριτήρια αλγοριθμικού χαρακτήρα ώστε να αποκαλύπτεται το πραγματικό εισόδημα. «Υπάρχει πλούτος πληροφοριών» ανέφερε χαρακτηριστικά, φέρνοντας ως παράδειγμα την άρση του τραπεζικού απορρήτου.

«Μπέρδεψαν τις γραμμές» για ΦΠΑ,

τροχάδην για αποκρατικοποιήσεις

 

Στο μεταξύ σύγχυση αναμένεται να δημιουργηθεί από την 1η Σεπτεμβρίου, μετά την απόφαση του οικονομικού επιτελείου να εφαρμόσει ΦΠΑ 13% στους πελάτες των ξενοδοχείων «all inclusive», που προέρχονται από το εξωτερικό, ενώ για τους Έλληνες θα ισχύσει ΦΠΑ 23%.

Όπως επισήμανε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντηση που είχε με τους παραγωγικούς φορείς, ο ΦΠΑ 23% θα ισχύσει από 1η Σεπτεμβρίου για όλα τα μαγειρεμένα τρόφιμα που πωλούν τα εστιατόρια, ψησταριές και ούτω καθεξής.

Ο κ. Βενιζέλος άφησε να εννοηθεί ότι ο ΦΠΑ 23% στα τρόφιμα δεν πρόκειται να καταργηθεί μέχρι το τέλος του έτους, γιατί κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στις συζητήσεις με την Τρόικα.

Αναφερόμενος εξάλλου στις αποκρατικοποιήσεις, ο κ. Βενιζέλος ήταν κατηγορηματικός ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί χωρίς παρεκκλίσεις, με στόχο τα πέντε δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Πιο συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο υπουργός, ο στόχος είναι 1,3 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και άλλα 3,3 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Η εφαρμογή του προγράμματος απαιτεί κόπο και απόλυτη διαφάνεια, τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός, προσθέτοντας ότι, κατά προτίμηση, μπορεί να δοθεί έμφαση σε αποκρατικοποιήσεις που δεν επηρεάζονται από το Χρηματιστήριο.

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με τις επιθέσεις που δέχεται τις τελευταίες ημέρες από τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, είπε: «Εγώ δεν επεδίωξα, ούτε επιθυμούσα να πάρω τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Θυσιάζω το πολιτικό μου μέλλον με αυτήν τη θέση. Αν ο κ. Σαμαράς νομίζει ότι μπορεί να κάνει πιο πολλά πράγματα από εμάς, τότε ας δοκιμάσει να βοηθήσει σε επίπεδο κομμάτων στην ΕΕ».

Προτάσεις ΕΣΕΕ και ΕΒΕΑ

Στο μεταξύ τόσο η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) όσο και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΕΒΕΑ) ζήτησαν αλλαγές στη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, κατά τη συνάντησή τους με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, με θέμα το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα και την τρέχουσα οικονομική κατάσταση. ”Η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχουν άλλες αποσπασματικές ρυθμίσεις και αναποτελεσματικά μέτρα. Η ασθενική αγορά δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί ούτε στα τακτικά, ούτε στα έκτακτα φορολογικά μέτρα που επιβάλλονται χωρίς κανένα όριο”, ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) Β. Κορκίδης.

Στην ίδια συνάντηση, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κ. Μίχαλος δήλωσε: «Η κυβέρνηση οφείλει έστω και τώρα να προβεί στην πλήρη ανατροπή του φορολογικού συστήματος της χώρας, και να θεσπίσει ένα απλό, σταθερό, δίκαιο και αναπτυξιακό φορολογικό σύστημα που θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα γενικότερου εκσυγχρονισμού, αλλά και μέσο άρσης σειράς επενδυτικών αντικινήτρων».

Οι έμποροι δηλώνουν έτοιμοι να δεχθούν όλες τις προϋποθέσεις που θέτει ο υπουργός Οικονομικών για τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ σε 20% και 10% αντίστοιχα, ώστε να αλλάξουν τα δεδομένα στην αγορά.

Το ΕΒΕΑ ζητάει επιτακτικά ενιαίο και χαμηλό (15%) συντελεστή φορολόγησης διανεμόμενων και μη, επιχειρηματικών κερδών, μείωση του υψηλού φορολογικού συντελεστή Φ.Π.Α., από το σημερινό 23% στο 18% και του χαμηλού, από το σημερινό 13% στο 8% και κατάργηση του μειωμένου (6,5%) συντελεστή Φ.Π.Α, μείωση των άμεσων και έμμεσων φορολογικών επιβαρύνσεων, επαναφορά του αφορολόγητου ποσού των 12.000€. Επίσης, το ΕΒΕΑ ζητάει, μεταξύ άλλων, κατηγορηματική πολιτική δέσμευση ότι δε θα επιβληθούν νέες «έκτακτες» εισφορές και δε θα γίνουν άλλες «περαιώσεις» ή «αναβιώσεις περαιώσεων».

Επίθεση από Αντιπολίτευση

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Νέο “κατόρθωμα” Βενιζέλου, αυτή τη φορά στο χώρο του πολύπαθου Τουρισμού.

Δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερη σύγχυση και αλαλούμ. Και το χειρότερο, κατηγοριοποίησε τους Έλληνες ως πολίτες β’ κατηγορίας, τιμωρώντας τους να πληρώνουν ΦΠΑ 23%, σε αντίθεση με τους τουρίστες από το εξωτερικό, που θα απολαμβάνουν ΦΠΑ κατά 10 μονάδες χαμηλότερο, δηλαδή 13%.Οι υποκριτικές, μάλιστα, προθέσεις του περί μείωσης των φορολογικών συντελεστών στο χώρο της εστίασης αποδείχτηκαν απατηλές. Αφού όχι μόνο δεν αναστέλλει την αύξηση του ΦΠΑ, αλλά δημιουργεί νέους φορολογικούς λαβύρινθους, που αυξάνουν τη γραφειοκρατία και το κόστος στις επιχειρήσεις». Από την πλευρά του εκπρόσωπος Τύπου Δημήτρης Ζαφειριάδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση παλινωδεί και χάνει χρόνο αναζητώντας επικοινωνιακούς τρόπους για να αντιμετωπίσει τα λάθη της στη διαπραγμάτευση με τη Φιλανδία και τις αυξήσεις του ΦΠΑ. "Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι ο δρόμος για την αντιμετώπιση των διογκούμενων ελλειμμάτων περνά μέσα από την εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και δραστικής μείωσης των κρατικών διαπανών", τόνισε ο κ. Ζαφειριάδης, οποίος σε άλλη δήλωσή του, ενόψει της ΔΕΘ, ανέφερε πως δεν επιτρέπεται οι πολιτικές δυνάμεις να εμφανίζονται με το "πακέτο της ΔΕΘ σαν μάγοι με τα δώρα".

"Δώρα δεν υπάρχουν πλέον, γιατί τα δεκαετή αναπτυξιακά σχέδια της κυβέρνησης απαιτούν πόρους που δεν υπάρχουν, ενώ η επανεκκίνηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης προϋποθέτει δραστική μείωση των δαπανών για τις οποίες δεν τολμά να μιλήσει. Η γελοιότητα υποσχέσεων και δεσμεύσεων, που δεν τηρούνται ποτέ, πρέπει να λάβει τέλος", σημείωσε.

 

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου