ΕΛΛΑΔΑ

Στάση εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών

στάση-εργασίας-των-νοσοκομειακών-για-345015

Αναβρασμός επικρατεί στους νοσοκομειακούς γιατρούς της Αττικής, μετά τον επανέλεγχο (αναπομπή) των κρίσεων για 208 θέσεις επιμελητών που θα στελέχωναν τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) στα δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά, τον οποίο ζήτησε ο υφυπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις – τρίωρη στάση εργασίας που προκήρυξε η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας το μεσημέρι στις 12μμ, έξω από το υπουργείο Υγείας, που οργανώνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) – θεωρούνται η…πρόβα τζενεράλε στις κινητοποιήσεις που δρομολογούν οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιδρώντας στην «απαράδεκτη ενέργεια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει ουσιαστικά στην ακύρωση των διορισμών των 208 συναδέλφων ειδικευμένων γιατρών στα ΤΕΠ των νοσοκομείων της 1ης και 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας των κρίσεων και έκδοσης των τελικών αποτελεσμάτων».

Το θέμα των 208 γιατρών των ΤΕΠ της Αττικής τέθηκε από την Ομοσπονδία στη διάρκεια συνάντησης που είχαν με τον υφυπουργό Υγείας, την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου. Οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών έθεσαν στον κ. Κοντοζαμάνη το ερώτημα εκφράζοντας την αγωνία τους για τις προσλήψεις που εκκρεμούν, δεδομένων των μεγάλων κενών στα νοσοκομεία – κενά καίρια που δυστυχώς αναδεικνύονται με τον πιο τραγικό τρόπο όπως έγινε πρόσφατα με τον θάνατο της 52χρονης πανεπιστημιακού. Ο κ. Κοντοζαμάνης τους ενημέρωσε ότι έχουν εντοπιστεί παρατυπίες στη διαδικασία των κρίσεων στην 1η και τη 2η ΥΠΕ που υποχρεώνουν την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει σε αναπομπή του πρακτικού των κρίσεων για τα ΤΕΠ.

Κληθείς να δώσει στοιχεία ή παραδείγματα για τις παρατυπίες απάντησε, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, ότι διορίσθηκαν άτομα που δεν είχαν υποβάλλει αιτήσεις για τις θέσεις ή τις υπέβαλλαν εκ των υστέρων. Με δεδομένο ότι οι εκκρεμείς προσλήψεις στα ΤΕΠ των νοσοκομείων της Αττικής ήταν ένα από τα θέματα της ατζέντας της συνάντησης, η ΟΕΝΓΕ έκλεισε το ζήτημα αποσπώντας τη διαβεβαίωση του υφυπουργού Υγείας πως θα επικοινωνήσουν εκ νέου μέχρι το τέλος της (περασμένης) εβδομάδας.

Ωστόσο, οι εξελίξεις ήταν ανατρεπτικές. Την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου η ΟΕΝΓΕ δεν ενημερώθηκε για το θέμα, όπως καταγγέλλει, ενώ από το υπουργείο Υγείας έφευγε το έγγραφο με θέμα «Αναπομπή πρακτικού» για τις δύο ΥΠΕ με την υπογραφή του κ. Κοντοζαμάνη. Χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία καταλογίζει στον υφυπουργό υποκριτική και προσβλητική συμπεριφορά σε βάρος των γιατρών: «χαρακτηριστικό του εμπαιγμού σε βάρος των συναδέλφων είναι ότι τη στιγμή που ο υφυπουργός υπέγραφε την αναπομπή των κρίσεων, έπαιζε «κρυφτούλι», αποφεύγοντας να ενημερώσει επίσημα την ΟΕΝΓΕ για το τι προτίθεται να κάνει, αν και είχε δεσμευτεί για αυτό στη συνάντηση με την Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΕΝΓΕ».

Η νομική πτυχή του θέματος προτάσσεται από τους νοσοκομειακούς γιατρούς που υποστηρίζουν πως έχει παρέλθει η προθεσμία για την αναπομπή του πρακτικού. Ωστόσο, η πτυχή που σχετίζεται με την κρίσιμη καμπή για το σύστημα δημόσιας υγείας – καθώς το ΕΣΥ μετρά πια μόνο ελλείψεις και κενά, με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται- όπως και ο χειρισμός του υφυπουργού στο τόσο ευαίσθητο ζήτημα με αντίκτυπο για το ΕΣΥ, τις διαδικασίες, τον ιατρικό κόσμο, μάλλον συσπείρωσαν τους νοσοκομειακούς γιατρούς, ανεξάρτητα από κομματικές παρατάξεις και ταυτότητες. Είναι ενδεικτικό ότι στη σημερινή κινητοποίηση συμμετέχουν και η ΕΙΝΑΠ – όπου η πρόεδρος προέρχεται από την παράταξη της ΝΔ- και η ΟΕΝΓΕ – η πρόεδρος είναι από τον χώρο του ΚΚΕ- ενώ για το θέμα έχει κάνει παρέμβαση και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθήνας όπου την προεδρία έχει ο κ. Γιώργος Πατούλης.

«Οι συγκεκριμένοι διορισμοί που κινδυνεύουν να ακυρωθούν είναι παραπάνω από αναγκαίοι για την κάλυψη έστω ενός μικρού μέρους των τραγικών ελλείψεων ιατρών που ξεπερνούν τις 6.500 με βάση τους σημερινούς ανεπαρκέστατους οργανισμούς» επισημαίνει η ΟΕΝΓΕ.

Κατά πληροφορίες, από τους 208 γιατρούς που κρίθηκε ότι θα στελεχώσουν τα ΤΕΠ έχουν διοριστεί περί τους 30 στον βαθμό του Διευθυντή. Για αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει προκύψει κάποιο πρόβλημα ή παρατυπία. Από το υπουργείο Υγείας, υποστηρίζουν ότι η αναπομπή είναι επανέλεγχος και όχι ακύρωση της διαδικασίας συνολικά. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Υγείας στο protothema.gr «αυτό που ζητείται ουσιαστικά με το έγγραφο του υφυπουργού είναι το συμβούλιο κρίσεων να προβεί άμεσα στον επενέλεγχο και μόνο για τις θέσεις στις οποίες έχουν καταγραφεί παρατυπίες».

[protothema.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου