ΕΛΛΑΔΑ

Ο πόλεμος των καταστηματαρχών για τον αντικαπνιστικό νόμo

ο-πόλεμος-των-καταστηματαρχών-για-τον-346151

Φόβους ότι θα δημιουργηθούν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύο ταχυτήτων εκφράζουν καταστηματάρχες εξαιτίας πιθανής αδυναμίας της πολιτείας να ελέγξει την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στη χώρα λίγες μέρες πριν την ενεργοποίησή του. Σύμφωνα με τους ίδιους, πιθανή εντατικοποίηση και στοχοποίηση των ελέγχων, κυρίως, σε κεντρικά σημεία και πιο χαλαρή εφαρμογή του μέτρου σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια εκτός κέντρου θα δημιουργήσει αθέμιτο ανταγωνισμό και πτώση του τζίρου σε πολλούς επαγγελματίες εστίασης.

«Ο αντικαπνιστικός νόμος πρέπει να εφαρμοστεί με την ίδια ένταση και στον ίδιο βαθμό σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης. Ωστόσο, συνήθως οι πρώτοι έλεγχοι και οι πιο συχνοί γίνονται σε πολυσύχναστους δρόμους και καταστήματα του κέντρου. Δεν συμβαίνει το ίδιο με καταστήματα όπου βρίσκονται εκτός κέντρου όπου οι έλεγχοι είναι πιο χαλαροί και λιγότερο τακτικοί. Σε περίπτωση που δεν είναι καθολική η εφαρμογή του, το μέτρο θα αποτελέσει «ταφόπλακα» για πολλές επιχειρήσεις» δήλωσε στο ethnos.gr ο Χρήστος Καϊσούδης, επιχειρηματίας που έχει γράψει την δική του ιστορία τα τελευταία 30 χρόνια στο χώρο της διασκέδασης στην Θεσσαλονίκη.

Αυτό που παρατηρείται προς στιγμή από καταστηματάρχες είναι μια απροθυμία του κόσμου να κατέβει στο κέντρο της πόλης όπου ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται πιο έντονα σε αντίθεση με τα περιφερειακά καταστήματα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι σε καφέ και μπαρ του κέντρου τόσο στην Αθήνα όσο και στην Θεσσαλονίκη δεν συναντάς σταχτοδοχείο στο τραπέζι καθώς οι περισσότεροι καταστηματάρχες τα χουν μαζέψει αφού οι έλεγχοι είναι τακτικοί και τα πρόστιμα τσουχτερά… δυσαρεστώντας τους θαμώνες τους. Βγαίνοντας ωστόσο εκτός κέντρου δεν συναντά της ίδια εικόνα όπου αρκετές φορές ακόμη και σήμερα τα σταχτοδοχεία σερβίρονται με τις παραγγελίες των πελατών. Κάποιοι άλλοι πιο προσεχτικοί καταστηματάρχες μετατρέπουν σε σταχτοδοχεία μικρά πλαστικά γλαστράκια, μεταλλικές κυλινδρικές θήκες των αποδείξεων, άδεια χάρτινα πλαστικά ποτηράκια του εσπρέσο αλλά και πιατάκια του φλιτζανιού του καφέ, προσπαθώντας να ξεγελάσουν τους ελεγκτές.

«Αυτό είναι αθέμιτος ανταγωνισμός. Γιατί ο πελάτης που καπνίζει θα προτιμήσει να μείνει στην γειτονιά του όπου θα είναι πολύ πιο εύκολο να καπνίσει από το να κατέβει στο κέντρο όπου απαγορεύεται και το μέτρο εφαρμόζεται πιο ελαστικά» είπε στο ethnos.gr ο Δημήτρης Παπαδόπουλος ιδιοκτήτης καφετέριας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Υπέρ της καθολικής εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου τάσσεται και ο αντιπρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Χρήστος Νικολόπουλος. «Θα μπορούσαν να χωριστούν τα καταστήματα σε καπνιστών και μη καπνιστών. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι οι περισσότεροι θα βγάλουν άδεια καπνιστών. Δεν γίνεται όμως όταν βγαίνουμε στο εξωτερικό να συμμορφωνόμαστε και να τηρούμε τον αντικαπνιστικό νόμο και όταν επιστρέφουμε στην Ελλάδα να ξεχνούμε την εφαρμογή του» είπε στο ethnos.gr ο κ. Νικολόπουλος.

«Εδώ και τρεις μήνες που εφαρμόζουμε τον αντικαπνιστικό νόμο έχουν φύγει κάποιοι πελάτες καθώς δεν μπορούν να καπνίσουν μέσα στο κατάστημα. Ωστόσο δεν βλέπω κάποια κάμψη στην κίνηση και τον τζίρο. Γιατί όλα τα καταστήματα στην περιοχή δεν επιτρέπουν το κάπνισμα» είπε στο ethnos.gr ο κ. Πέτρος Κατσικούδης και πρόσθεσε: «Το ζήτημα προκύπτει με καταστήματα που βρίσκονται σε άλλους δήμους είτε δυτικά είτε στην ανατολική Θεσσαλονίκη όπως στην Καλαμαριά όπου είτε δεν λειτουργεί η δημοτική αστυνομία είτε αρνείται να κάνει ελέγχους. Εκεί δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός».
«Μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίζουμε κάποιο πρόβλημα γιατί ο κόσμος κάθετε έξω Αν εφαρμοστεί αλά καρτ θα δούμε τις επιπτώσεις και πώς θα τις αντιμετωπίσουμε εκείνη την στιγμή. Είμαι υπέρ της καθολικής εφαρμογής του νόμου» είπε στο ethnos.gr ο ιδιοκτήτης του ουζερί «Αγορά» Χρήστος Χατζηδιάκος

«Το κρυφτούλι στη χώρα πρέπει κάποια στιγμή να τελειώσει»

Ενάμιση χρόνο μετά την μάχη που έδωσε στην Κοζάνη για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ο πρώην δήμαρχος της περιοχής Λευτέρης Ιωαννίδης νιώθει σήμερα δικαιωμένος και χαρούμενος καθώς αποτελεί όπως είπε ένα κεκτημένο για την περιοχή.

«Οπωσδήποτε κάθε αλλαγή μέχρι να εφαρμοστεί έχει δυσκολίες. Ωστόσο υπομονή και αποδοχή τόσο από τον κόσμο όσο και από τους επαγγελματίες προκειμένου να εφαρμοστεί η νομοθεσία. Εκεί βρίσκεται το μυστικό . Παράλληλα χρειάζονται αυστηροποίηση των ελέγχων και επιβολή προστίμων προκειμένου να συμμορφωθούν όλοι. Το κρυφτούλι πρέπει να κάποια στιγμή να σταματήσει» δήλωσε στο ethnos.gr ο πρώην δήμαρχος Κοζάνης.

[ethnos.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου