ΕΛΛΑΔΑ

Οι πολίτες θέλουν να δουν αλλαγές και όχι εκλογές

οι-πολίτες-θέλουν-να-δουν-αλλαγές-και-ό-425018

Με την φράση «οι πολίτες θέλουν να δουν αλλαγές και όχι εκλογές», ο πρωθυπουργός βάζει τέλος στις φήμες για πρόωρες εκλογές. Ο κ. Παπανδρέου στην συνέντευξή του, που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Real News ξεκαθαρίζει πως θα τιμήσει στο έπακρο την εντολή που έχουν δώσει οι Έλληνες πολίτες καθώς δεν υπάρχει κανένας λόγος για πρόωρες εκλογές. Παράλληλα κατηγορεί τον Πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά πως «έχει εγκλωβιστεί σε μια στρατηγική που βλάπτει τη χώρα, αλλά και την ίδια τη ΝΔ» . Προαναγγέλλοντας  εξάλλου ουσιαστικά δημοψήφισμα μέσα στο 2011, ο κ. Παπανδρέου στέλνει μήνυμα και στους υπουργούς, ζητώντας τους να προχωρήσουν άμεσα οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις.
Στο μεταξύ σε φθινοπωρινούς ρυθμούς εισέρχεται σταδιακά η Κυβέρνηση με το βλέμμα στραμμένο στην Ευρωζώνη αφενός και αφετέρου στα εσωτερικά μέτωπα εν όψει και της έλευσης της τρόικας  αύριο Δευτέρα, αλλά και στην άνοδο Παπανδρέου στη ΔΕΘ και στην εθνική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στις 3 του Σεπτέμβρη.
Ο πρωθυπουργός  προγραμματίζει αυτή την εβδομάδα σειρά συναντήσεων με υπουργούς, κυρίως του οικονομικού επιτελείου. Στόχος, όπως λένε οι συνεργάτες του να εμφανιστεί στη Θεσσαλονίκη με ένα πακέτο μέτρων που θα επιχειρούν να δώσουν προοπτική στην οικονομία, μέσω κυρίως της ανάπτυξης και της καταπολέμησης της ανεργίας. Οι προβλέψεις, ωστόσο, για ύφεση που μπορεί να ξεπεράσει και το 4,5%, βάσει των δηλώσεων Βενιζέλου, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές,  καθιστούν δυσχερές το έργο της παρουσίασης, έστω, μιας θετικής προοπτικής.
Στο ήδη επιβαρημένο σκηνικό, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει νέο κύκλο κοινωνικών αντιδράσεων, αρχής γενομένης από αύριο με τις κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών, λόγω της επικείμενης ψήφισης του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ την ερχόμενη Τετάρτη.
Στο κοινοβουλευτικό επίπεδο, ακόμη ένα αγκάθι της εβδομάδας που έρχεται είναι η συζήτηση την Πέμπτη για τη σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Siemens κατά των πρώην υπουργών της Ν.Δ. Γ. Αλογοσκούφη και Χρ. Μαρκογιαννάκη, με την κατηγορία της απιστίας κατά του Δημοσίου.
Ο επόμενος γρίφος για τον Γ. Παπανδρέου είναι η εθνική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ. Η επιστολή Παναγιωτακόπουλου της περασμένης εβδομάδας ήταν απλώς το προανάκρουσμα των τριβών που εκδηλώνονται  εσωτερικά στο κυβερνών κόμμα σε χαμηλούς τόνους αυτή την περίοδο  και που δεν αποκλείεται να εκδηλωθούν δημόσια στη συνδιάσκεψη.
Η απόφαση της ηγετικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ είναι όπως τονίζεται και γράφεται τις τελευταίες μέρες,  να αφήσει «όλα τα λουλούδια να ανθίσουν», σε μια προσπάθεια εκτόνωσης των αντιδράσεων. Ταυτόχρονα, με την ομιλία του πρωθυπουργού θα επιχειρηθεί να πειστεί το κομματικό ακροατήριο για «τις διαφορές του ΠΑΣΟΚ από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές».
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο Γ. Παπανδρέου προετοιμάζεται να παρουσιάσει το «στρατηγικό σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη», στο οποίο θα εμπεριέχονται μέτρα και για την καταπολέμηση της ανεργίας, που επισήμως αγγίζει το 15%.
Όλα αυτά πάντως προγραμματίζονται δίχως ακόμη να έχουν εκλείψει οι φόβοι από το ντόμινο της Φινλανδίας. Ντόμινο που υπάρχει πιθανότητα να καταλήξει ακόμη και σε αναίρεση επί της ουσίας των αποφάσεων των Βρυξελλών της 21ης Ιουλίου περί της νέας δανειοδότησης της χώρας.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου