ΕΛΛΑΔΑ

Ενάμιση εκατομμύριο ανέργους προβλέπει το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ

ενάμιση-εκατομμύριο-ανέργους-προβλέ-425434

Εφιαλτικές οι προβλέψεις για την ανεργία. Το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στη μελέτη που ολοκλήρωσε μιλά για 1,5 εκατομμύριο ανέργους το 2012, περιγράφοντας μία Ελλάδα που θυμίζει δεκαετία του ’60.

Οι προβλέψεις για το μέλλον της απασχόλησης θα παρουσιαστούν στη ΔΕΘ στις 8 Σεπτεμβρίου. Στο 23% θα «κλείσει» η πραγματική ανεργία το 2011!

Οι σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνεργοι είναι ένας αριθμός που ακούγεται τρομακτικός. Το κακό όμως απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα σταματήσει εδώ, αφού οι δείκτες και η πραγματικότητα βλέπουν αύξηση της ανεργίας, με θύματα τις γυναίκες και τους νέους.

Όπως δήλωσε χθες o Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ, δυστυχώς "αναδεικνύεται η αυξητική τάση της ανεργίας κατά το 2011 σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η πρόβλεψη η δική μας, είναι ότι αυτό που οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν για την Ελλάδα το 2011, δηλαδή ένα ποσοστό ανεργίας 15% θα εκτιναχθεί και θα φτάσει το 17% με 18% η στατιστική ανεργία. Σε ότι αφορά την πραγματική ανεργία εκτιμούμε ότι θα είναι στο 23%".

Γυρίζουμε στο ‘60

Σύμφωνα με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ η ανεργία στο τέλος του 2012 θα θυμίζει Ελλάδα του ’60. "Για το 2012 τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρομπόλης εκτιμούμε ότι δε θα επαληθευτούν οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι θετική. Εμείς εκτιμούμε ότι η αύξηση του ΑΕΠ το 2012 θα κινηθεί γύρω στο 0. Επομένως εκτιμούμε ότι η στατιστική ανεργία θα φτάσει το 20% και η πραγματική ανεργία θα φτάσει το 25%. Δηλαδή μιλάμε για μια ανεργία της τάξης του 1.250.000 ατόμων, ένα επίπεδο που ξεπερνά τα επίπεδα της περιόδου του 1960 όταν η απορρόφηση της ανεργίας τότε συνετελέσθη με το φαινόμενο της μαζικής μετανάστευσης στις βόρειες χώρες της Ευρώπης".

«Σαρώνονται νέοι και γυναίκες»

‘Σε ότι αφορά στο φύλλο φαίνεται ότι η τάση είναι πολύ σημαντική στην αύξηση των νέων ηλικιών από 15 έως 24 ετών και βέβαια στις γυναίκες. Μάλιστα μετά τον Σεπτέμβριο, μετά και την υπολειτουργία των τουριστικών επιχειρήσεων θα υπάρξει νέα έκρηξη και συνέχιση της αυξητικής τάσης μέχρι το τέλος του χρόνου".

Η γεωγραφία της ανεργίας

Παραπάνω από το μέσο όρο της ανεργίας στη χώρα καταγράφονται οι παραδοσιακές βιομηχανικές περιοχές δηλαδή στη δυτική, ανατολική και κεντρική Μακεδονία, στον νομό Αττικής. Το νέο στοιχείο είναι ότι εμφανίζεται αυξητική ανεργία και κατά την περίοδο του καλοκαιριού στις τουριστικές περιοχές, που σημαίνει ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις επειδή υπήρξε μια μικρή αύξηση του τουρισμού δεν προσέλαβαν το προσωπικά που προσελάμβαναν πριν το 2008, δηλαδή πριν την έναρξη της οικονομικής κρίσης".

Η μελέτη που γίνεται κάθε χρόνο από το Ινστιτούτο για την ελληνική οικονομία και αναφέρεται σε όλο το εύρος των θεμάτων της κοινωνίας και της οικονομίας και θα παρουσιαστεί στις 8 Σεπτεμβρίου στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης σε συνδυασμό με τις προτάσεις της ΓΣΕΕ για την αντιμετώπιση της ανεργίας.

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου