ΕΛΛΑΔΑ

Ευρεία σύσκεψη αύριο Πέμπτη για όλα τα «μέτωπα»

ευρεία-σύσκεψη-αύριο-πέμπτη-για-όλα-τα-425541

Με την ευρεία κυβερνητική σύσκεψη την οποία έχει συγκαλέσει ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου για αύριο Πέμπτη, θα τελειώσει ουσιαστικά η ολιγοήμερη θερινή ανάπαυλα της κυβέρνησης. Τα προβλήματα έχουν διογκωθεί ωστόσο ανώτατες πηγές μεταδίδουν ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην υλοποίηση του προγράμματος της και στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα.

Στη σύσκεψη της Πέμπτης, θεωρείται βέβαιο ότι θα συζητηθούν οι οικονομικές εξελίξεις, ο έλεγχος της τρόικας που ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα. Επίσης, η προετοιμασία για τη ΔΕΘ και την Εθνική Συνδιάσκεψη της 3ης Σεπτεμβρίου, όπου θα πρέπει να χαραχθεί ένα πλαίσιο πολιτικής και να προσδιοριστεί το μήνυμα που επιθυμεί να μεταδώσει ο κ. Παπανδρέου στα κομματικά στελέχη, στον επιχειρηματικό κόσμο και στους πολίτες.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο συζητείται και αν θα πρέπει ο κ. Παπανδρέου να μιλήσει για τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση, τι επιδιώκει μέσω αυτών και πως θα κινηθεί στο εξής ώστε να ξεκαθαρίσει μια και καλή το τοπίο. Οι κατευθύνσεις που έχει δώσει μέχρι τώρα ο Πρωθυπουργός στους συνεργάτες του και στους υπουργούς είναι να υλοποιούν τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα, αλλά μέσα από εξαντλητικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους και την προσπάθεια δημιουργίας συμμαχιών.

Το ίδιο πιστεύει και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος, κατάφερε να περάσει από τη Βουλή έξι «βαριά» νομοσχέδια ενσωματωμένα σε ένα, με τη στήριξη των βουλευτών του ΠαΣοΚ στους οποίους είχε φροντίσει να εξηγήσει αναλυτικά την κατάσταση της οικονομίας και τους στόχους της πολιτικής του.

Ανάλογη στάση αναμένεται να τηρήσει και στο φορολογικό νομοσχέδιο, όπου θα επιδιώξει αναλυτικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους αλλά κυρίως με τους απλούς πολίτες, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την άνιση και άδικη κατανομή των βαρών.

Στήριξη από τους συναδέλφους της αναμένεται ότι θα λάβει και η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου. Το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το οποίο κατατίθεται τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής, φαίνεται ότι δεν θα βρει «μέτωπο πανεπιστημιακών» στο υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Α. Λοβέρδος έχει ξεκαθαρίσει ήδη ότι θα στηρίξει την υπουργό Παιδείας ενώ και ο κ. Βενιζέλος κατανοεί την ανάγκη των αλλαγών που προωθεί και αναμένει ότι θα υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις ώστε να μην πυροδοτηθεί ένταση στην Παιδεία.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι η κυρία Διαμαντοπούλου μελετά μια εναλλακτική πρόταση για τον τρόπο εκλογής των πρυτάνεων, χωρίς όμως να μεταβάλλεται η φιλοσοφία του νομοσχεδίου.

Στο θέμα των ταξί η κατάσταση δεν έχει καθαρίσει ακόμα. Η τελευταία συνέντευξη του υπουργού Υποδομών κ. Ι. Ραγκούση, έχει ερμηνευτεί από πολλούς συναδέλφους του ως απόπειρα να ενισχύσει το μεταρρυθμιστικό του προφίλ σε αντίθεση με παλαιά στελέχη του κόμματος που δεν τολμούν να έρθουν σε ρήξη με τους συνδικαλιστές και με δυνάμεις του κατεστημένου.

Ανεξαρτήτως των προθέσεων του κ. Ραγκούση, πάντως, οι περισσότεροι τάσσονται υπέρ της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των ταξί, υπό κανόνες και όρους διαφάνειας. Διαμηνύουν όμως ότι δεν θα δώσουν «λευκή επιταγή» στον υπουργό και ότι αναμένουν να εξηγήσει τι πρόκειται να πράξει προτού καταθέσει το νομοσχέδιο στη Βουλή. Αυτό υπαινίχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος κ. Χρ. Πρωτόπαπας ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, είπε ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να υλοποιηθούν αλλά μέσα από διάλογο και αναζήτηση κοινωνικών συμμαχιών.

 

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου