ΕΛΛΑΔΑ

Πλημμύρες στη Θεσσαλονίκη -Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν σήμερα

πλημμύρες-στη-θεσσαλονίκη-ποιες-περι-368442

Μέχρι και αυτή την ώρα συνεχίζονται οι αντλήσεις υδάτων από κλιμάκια της Πυροσβεστικής κυρίως στη δυτική Θεσσαλονίκη, μετά την ισχυρή καταιγίδα που ξέσπασε στην περιοχή χθες το βράδυ.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε 150 κλήσεις για βοήθεια και απάντληση. Σε δεκαεπτά (17) περιπτώσεις επενέβησαν για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κυρίως και ισόγειους χώρους. Το έργο της άντλησης συνεχίζεται σήμερα το πρωί σε περιοχές του Λαγκαδά όπως στο Περιβολάκι, τα Λαγυνά, το Καβαλάρι και τη Νικόπολη.

Οι πυροσβέστες πραγματοποίησαν από χθες το βράδυ εννέα διασώσεις ανθρώπων, κυρίως στην περιοχή της Ευκαρπίας, που αφορούσαν στην απομάκρυνσή τους από σπίτια και τη μεταφορά τους σε ασφαλή σημεία.

Τεράστιοι όγκοι λάσπης και άλλα φερτά υλικά κατέληξαν μέσα σε σπίτια στους Ανθόκηπους, κάτω από την αερογέφυρα Σταυρούπολης, όταν υπερχείλισε ρέμα στην περιοχή.

Στο μεταξύ, με μεγάλη δυσκολία και χαμηλές ταχύτητες διεξάγεται η κίνηση στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, στο ρεύμα προς ανατολικά, εξαιτίας πολλαπλών συγκρούσεων οχημάτων που συνέβησαν από το πρωί και αποδίδονται στην ολισθηρότητα του οδοστρώματος μετά την βροχόπτωση, αλλά και την περιορισμένη ορατότητα.

Τα περιστατικά -μόνο με υλικές ζημιές- έγιναν στο τμήμα της περιφερειακής από Τούμπα έως την Πυλαία, ενώ το μποτιλιάρισμα φτάνει έως την Τριανδρία, όπου υπάρχουν τροχονόμοι που κάνουν εν μέρει εκτροπή της κυκλοφορίας.

Πιο χαρακτηριστικό είναι το ατύχημα στο οποίο ενεπλάκη νταλίκα η οποία προσέκρουσε σε προστατευτικό στηθαίο δεξιά του δρόμου κι «έγειρε», ενώ στη συνέχεια έπεσε πάνω της άλλο όχημα. Το βαρύ όχημα εξακολουθεί να βρίσκεται στο οδόστρωμα και αναμένεται ειδικό μηχάνημα να το απομακρύνει.

Την ίδια στιγμή, ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε το βράδυ της Πέμπτης χωριά του δήμου Φαρκαδόνας, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες κυρίως με βαμβάκι, καλαμπόκι και τριφύλλι.

Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρήστου Μιχαλάκη, η χαλαζόπτωση ήταν ισχυρή και προκάλεσε σοβαρές καταστροφές, το μέγεθος και η έκταση των οποίων θα εκτιμηθεί την Παρασκευή, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν από την χαλαζόπτωση.

Εικόνες που παραπέμπουν στην καρδιά του χειμώνα αντίκρισαν διερχόμενοι οδηγοί στην παλιά εθνική Ιωαννίνων Μετσόβου, από την διασταύρωση προς Λιγκιάδες και μέχρι το Δρίσκο. Η χαλαζόπτωση που σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης ήταν σφοδρή.

φωτο epiruspost

Επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός σήμερα, Παρασκευή με ισχυρές βροχές, καταιγίδες, ακόμη και χαλάζι. Τα φαινόμενα θα πλήξουν και την Αττική.

Στη Μακεδονία (κυρίως την κεντρική), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και από το μεσημέρι στην ανατολική Πελοπόννησο τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά, αλλά αργότερα θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα φτάσουν τα 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση.

Αναλυτικά η πρόγνωση:

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και προς το μεσημέρι σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και από το βράδυ στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες, οι οποίες νωρίς το πρωί θα είναι ισχυρές. Από το μεσημέρι αναμένεται βελτίωση.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 6 με 7 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες στη Μακεδονία (κυρίως στην κεντρική Μακεδονία και ιδιαιτέρως στη Χαλκιδική) θα είναι τοπικά ισχυρές. Από τις απογευματινές ώρες βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα το πρωί έως 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 12 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά και βαθμιαία στη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα από το βράδυ θα περιοριστούν στα νότια και θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Αρχικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες οι οποίες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά και από το μεσημέρι στην ανατολική Πελοπόννησο θα είναι τοπικά ισχυρές. Τα φαινόμενα το απόγευμα στη Θεσσαλία θα σταματήσουν και από το βράδυ θα περιοριστούν στα νότια.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 μποφόρ. Στα ανατολικά και βόρεια 5 με 6 και το πρωί στις Σποράδες τοπικά 7 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν κυρίως στην Κρήτη από το απόγευμα τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες.

Άνεμοι: Δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και από το απόγευμα στις Κυκλάδες βόρειοι 6 μποφόρ

Θερμοκρασία: Από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Στα Δωδεκάνησα γενικά αίθριος. Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες που από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.

Άνεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 5 με 6 και πρόσκαιρα 7 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και από το μεσημέρι 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

[thetoc.gr]

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου