ΕΛΛΑΔΑ

Η κακοκαιρία σαρώνει : Δρόμοι «ποτάμια» στη Θεσσαλονίκη, χαλάζι στα Τρίκαλα

η-κακοκαιρία-σαρώνει-δρόμοι-ποτάμια-368580

Καταστροφές σε καλλιέργειες στην κεντρική Ελλάδα – Εγκλωβίστηκαν οδηγοί μέσα στα αυτοκίνητά τους στην Θεσσαλονίκη

Ραγδαία επιδείνωση παρουσιάζει το σκηνικό του καιρού από αργά το βράδυ της Πέμπτης (19/9) στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα με χαλάζι και σφοδρές βροχοπτώσεις. Ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε σήμερα το βράδυ χωριά του δήμου Φαρκαδόνας, προκαλώντας σοβαρές ζημιές σε καλλιέργειες κυρίως με βαμβάκι, καλαμπόκι και τριφύλλι.

Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων, Χρήστου Μιχαλάκη, η χαλαζόπτωση ήταν ισχυρή και προκάλεσε σοβαρές καταστροφές, το μέγεθος και η έκταση των οποίων θα εκτιμηθεί αύριο, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν από την χαλαζόπτωση.

Στη Φανερωμένη οι κάτοικοι έκαναν λόγο για πρωτόγνωρες καταστάσεις, με το χαλάζι να έχει σκεπάσεις δρόμους και καλλιέργειες. Εκτιμάται ότι η καταστροφή είναι μεγάλης έκτασης, καθώς το χαλάζι χτύπησε και σκέπασε και τα χωράφια. Μια πρώτη αυτοψία έχουν ήδη κάνει ο πρώην δήμαρχος Θανάσης Μεριβάκης και ο πρόεδρος της Κοινότητας Φανερωμένης, Άρης Κωστόπουλος.

Θεσσαλονίκη: Οδηγοί εγκλωβίστηκαν σε πλημμυρισμένο δρόμο

Σύμφωνα με το thestival.gr δύο οχήματα εγκλωβίστηκαν στην Εσωτερική Περιφερειακή της Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Ευόσμου.

Ο οδηγός του ενός οχήματος κατάφερε να βγει από το όχημά του, ενώ η γυναίκα οδηγός του έτερου οχήματος απεγκλωβίστηκε με την βοήθεια πληρώματος περιπολικού της Άμεσης Δράσης που έσπευσε στο σημείο.

«Βυθίστηκαν» αυτοκίνητα στο Ωραιόκαστρο

Πολλά προβλήματα έχει προκαλέσει η έντονη βροχόπτωση στους δρόμους του Ωραιοκάστρου και ειδικότερα, σύμφωνα με το oraiokastro24.gr, στον κεντρικό δρόμο στην οδό Θεσσαλονίκης. όπου αυτοκίνητα πλημμύρισαν.

Η κυκλοφορία έχει καταστεί ιδιαίτερα δύσκολα λόγω των πλημμυρισμένων δρόμων.

Ήπειρος: Έντονες καταιγίδες και σφοδρή χαλαζόπτωση

Εικόνες που θυμίζουν χειμωνιάτικο τοπίο αντίκρισαν διερχόμενοι οδηγοί στην παλιά εθνική Ιωαννίνων Μετσόβου, από την διασταύρωση προς Λιγκιάδες και μέχρι το Δρίσκο. Σύμφωνα με το epiruspost.gr, η χαλαζόπτωση που σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης ήταν σφοδρή. Ακόμη και αρκετή ώρα μετά, το χαλάζι παράμενε σωρός στις άκρες του δρόμου θυμίζοντας τις μέρες των έντονων χιονοπτώσεων. Σε μεγάλο μέρος των ορεινών εκδηλώθηκαν και έντονες καταιγίδες, χωρίς μέχρι στιγμής να δημιουργήσουν ιδιαίτερα προβλήματα. Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε προειδοποιήσει για την μεταβολή καιρού.

Δείτε φωτογραφίες από τη χαλαζόπτωση στην παλιά εθνική οδό Ιωαννίνων Μετσόβου:

Ποιές περιοχές επηρεάζονται από την κακοκαιρία

Σύμφωνα με το meteo.gr βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν έως και τις βραδινές ώρες στο Βόρειο Ιόνιο, στην Ήπειρο, στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία καθώς και σε περιοχές της Κεντρικής Στερεάς και της Πελοποννήσου. Παράλληλα η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση, ιδιαίτερα στα βόρεια.

Τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά κυρίως στη Μακεδονία και στα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας, όπου είναι πιθανό να συνοδευτούν από χαλαζοπτώσεις. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν από έντονα φαινόμενα συμπεριλαμβάνεται ο νομός και η πόλη της Θεσσαλονίκης.

Τη νύχτα προς Παρασκευή βροχές και καταιγίδες, πιθανόν τοπικά ισχυρές, θα εκδηλωθούν στο Βορειοδυτικό Αιγαίο, σε παράκτια τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας και της Χαλκιδικής, και κατά τόπους στη Βόρεια Ελλάδα. Στις περιοχές που θα επηρεαστούν πιθανότατα θα συμπεριλαμβάνονται τα νησιά των Σποράδων.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν και κατά τη διάρκεια της Παρασκευής 20/09/2019, επηρεάζοντας σημαντικά τη Δυτική, Κεντρική και Νότια Ελλάδα.

Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού

Πιο αναλυτικά:

Την Παρασκευή (20-09-2019) τα φαινόμενα θα επεκταθούν στην Ανατολική Στερεά και από το μεσημέρι στην Ανατολική Πελοπόννησο. Στη Μακεδονία οι βροχές και οι καταιγίδες θα σταματήσουν τις μεσημβρινές ώρες, ενώ από τις απογευματινές, σταδιακά θα εξασθενήσουν και στις υπόλοιπες περιοχές.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου