ΕΛΛΑΔΑ

Ανησυχεί τον Μπαρόζο η επίθεση των αγορών

ανησυχεί-τον-μπαρόζο-η-επίθεση-των-αγο-427202

«Διαχειριζόμαστε μια κρίση που δεν επηρεάζει μόνο την περιφέρεια της ευρωζώνης» κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, καλώντας με επιστολή του τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ να επισπεύσουν την εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου του Ιουλίου.

Οι αποφάσεις δεν επηρεάζουν όπως θα επιθυμούσαμε τις αγορές, τονίζει ο Μπαρόζο και ζητά επαναξιολόγηση, συμπεριλαμβανομένου και του ύψους των κεφαλαίων τους, των υφιστάμενων και μελλοντικών ευρωπαϊκών μηχανισμών διάσωσης (EFSF και ESM) για να αποτραπεί η επέκταση της κρίσης χρέους.

«Οι τολμηρές αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, δεν έχουν την επίδραση που θα θέλαμε στις αγορές» σημειώνει ο Πορτογάλος αξιωματούχος.

Ο ίδιος εκτιμά ότι οι αναταραχές στις αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων αντανακλούν «την χωρίς πειθαρχία επικοινωνιακή διαχείριση, την πολυπλοκότητα και τις ατέλειες του πακέτου της 21ης Ιουλίου» προσθέτοντας ότι «διαχειριζόμαστε μια κρίση που δεν επηρεάζει μόνο την περιφέρεια της ευρωζώνης».

Τονίζει ακόμα ότι οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης πρέπει να επισπεύσουν τις πρόσφατα συμφωνηθείσες αλλαγές στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι οποίες του παρέχουν τα κατάλληλα εργαλεία, όπως η δυνατότητα αγοράς κρατικών ομολόγων και να εξετάσουν την άμεση επαναξιολόγηση όλων των στοιχείων που συνδέονται με τα δύο ταμεία διάσωσης της ευρωζώνης.

«Απευθύνω έκκληση για ταχεία επαναξιολόγηση όλων των στοιχείων που σχετίζονται με τον EFSF, και συνακολούθως με τον ESM, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι είναι εξοπλισμένοι με τα εργαλεία για την αντιμετώπιση του κίνδυνου εξάπλωσης [της κρίσης]», αναφέρει ο πρόεδρος της Κομισιόν στην επιστολή του προς τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αναφέρει το Reuters.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν επισήμανε ότι η έκκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορά και στο μέγεθος των κεφαλαίων του EFSF.

Στην επιστολή του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισημαίνει πως η έκκλησή του για επαναπροσδιορισμό του EFSF δεν αποδίδεται μόνο στις τελευταίες εξελίξεις ως προς την Ιταλία και την Ισπανία.

Στήριξη της Ελλάδας

από ΕΚΤ και Τρισέ

Κανονικά θα συνεχιστεί το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως διαβεβαίωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε μια προσπάθεια να σταματήσει η απαισιοδοξία στις αγορές για την κρίση χρέους.

Όπως δήλωσε ο κ. Τρισέ το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ θα παραμείνει στο 1,5%, ενώ προανήγγειλε μια σειρά από παρεμβάσεις για τη διατήρηση της ρευστότητας στην αγορά, χωρίς, ωστόσο, να τις κατονομάσει.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε τη διενέργεια εξάμηνων δημοπρασιών, καθώς και τη διατήρηση των υπαρχόντων μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η πρώτη θα διεξαχθεί στις 10 Αυγούστου.

Κεντρικός στόχος αυτής της κίνησης είναι η απορρόφηση πωλήσεων ομολόγων από κράτη – μέλη της ευρωζώνης που αντιμετώπισαν προβλήματα χρέους και, ταυτόχρονα, να εμποδιστεί η διεύρυνση του κόστους δανεισμού αυτών των χωρών.

«Η αβεβαιότητα παραμένει σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα», υποστήριξε στις δηλώσεις του ο κ. Τρισέ, ο οποίος αναφέρθηκε στην πορεία της ευρωζώνης, σημειώνοντας πως τους τελευταίους μήνες και μετά την ισχυρή ανάπτυξη του α’ τριμήνου, παρατηρείται μια οικονομική επιβράδυνση.

Όπως τόνισε, η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σε σχέση με τα ανοδικά ρίσκα ως προς τη σταθερότητα των τιμών, σε μια έκφραση την οποία αναλυτές της αγοράς ερμηνεύουν πως υποδηλώνει ότι η κεντρική τράπεζα θα προχωρήσει σε νέα αύξηση επιτοκίων εντός του 2011.

Όσον αφορά δε την τρέχουσα κρίση χρέους, ο κ. Τρισέ κάλεσε τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της ευρωζώνης να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους για σταθερότητα στην ευρωζώνη, ενώ σχολίασε πως εκτός από την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία που ήδη έχουν θέσει σε εφαρμογή προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής και δομικών μεταρρυθμίσεων, τον ίδιο δρόμο θα πρέπει να ακολουθήσουν και άλλες χώρες.

«Εκτιμούμε ότι η υπογραφή των 17 αρχηγών κρατών θα τιμηθεί πλήρως, ταχέως και αποτελεσματικά», πρόσθεσε σχολιάζοντας τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.

Δεν θέλησε, ωστόσο, να κάνει καμία αναφορά, ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο επέκτασης των κονδυλίων που έχει στη διάθεσή του το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου