ΕΛΛΑΔΑ

Πακέτο μέτρων για την απασχόληση

πακέτο-μέτρων-για-την-απασχόληση-427501

Με μέτρα συνολικού ύψους 2,7 δισ. ευρώ, τα οποία σταδιακά θα φθάσουν τα 3,9 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα της οικονομικής κρίσης, δηλαδή την ανεργία.

Σε μια εποχή που η ανεργία αγγίζει το 16% και το φθινόπωρο αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση του προβλήματος, η υπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου , ενέκρινε την αναμόρφωση και τον επανασχεδιασμό των προγραμμάτων απασχόλησης και κατάρτισης, που εφαρμόζει κυρίως ο ΟΑΕΔ. Τα μέτρα παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης.

Το 50% των προγραμμάτων αφορά διατήρηση θέσεων εργασίας, το 25% κατάρτιση και το 25% την απασχόληση ανέργων.

Σε πρώτη φάση οι ωφελούμενοι από το σύνολο των προγραμμάτων θα φθάσουν τα 600.000 άτομα και με τον επανασχεδιασμό θα αγγίξουν τα 900.000 άτομα.

Οι πόροι χρηματοδότησης των προγραμμάτων προέρχονται κατά 55% από ΕΣΠΑ και 45% από εθνικούς πόρους.

Κατά τη σύσκεψη αποφασίσθηκε το χρονοδιάγραμμα αναδιάρθρωσης και αναμόρφωσης των προγραμμάτων, το οποίο περιλαμβάνει τα εξής:

1. Έως τις 15 Σεπτεμβρίου συστήνεται κοινή ομάδα εμπειρογνωμόνων από όλα τα συναρμόδια Υπουργεία για συντονισμό, διαχείριση και έλεγχο όλων των προγραμμάτων. Καταγράφονται όλα τα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και όσα ακόμα σχεδιαστούν και αναρτώνται σε κοινή ιστοσελίδα, για όλα τα Υπουργεία, έτσι ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση για την ενημέρωση κάθε ενδιαφερόμενου. Αρχίζει η υλοποίηση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας σε όλες τις περιφέρειες της χώρας για 55.000 ανέργους, με απόλυτη διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια επιλογής.

2. Από 1η Οκτωβρίου τίθενται σε εφαρμογή τα νέα ενιαία προγράμματα κατάρτισης για εργαζομένους και ανέργους με το σύστημα voucher. Ο κάθε άνεργος αλλά και ο εργαζόμενος θα μπορεί να επιλέξει ο ίδιος το αντικείμενο και τον φορέα κατάρτισης. Οι φορείς κατάρτισης μπορεί να είναι πιστοποιημένα ΙΕΚ, ΚΕΚ, σχολές ΟΑΕΔ, Κέντρο Ελευθέρων Σπουδών, ΤΕΙ, ΑΕΙ, κλπ.

Επιπλέον ψηφίζεται από την Βουλή το νέο πλαίσιο για την Κοινωνική Οικονομία και επιχειρηματικότητα και ξεκινάει άμεσα η υλοποίηση του, με προϋπολογισμό ύψους αρχικά 60 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και επιπλέον 40 εκ. ευρώ στη συνέχεια.

Τέλος, επιταχύνονται όλα τα προγράμματα του ΟΑΕΔ (30) και εμπλουτίζονται από αρχές Σεπτεμβρίου με οκτώ νέα προγράμματα, μεταξύ των οποίων είναι, το πρόγραμμα «Επιταγή επανένταξης» απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών σε επιχειρήσεις τοπικής αυτοδιοίκησης, πρόσληψη 5.000 ανέργων πτυχιούχων ηλικίας μέχρι 35 ετών, κατάρτιση εργαζομένων για την διαρθρωτική προσαρμογή επιχειρήσεων, επιμήκυνση τουριστικής περιόδου, κλπ.

Το επίδομα ανεργίας

Στην άρση των εμποδίων για την είσπραξη του ειδικού επιδόματος των μακροχρονίων ανέργων, που είχαν προκύψει με τον τελευταίο φορολογικό νόμο προχωρά το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Δικαιούχοι του επιδόματος, είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για περισσότερους από 12 μήνες, ηλικίας από 45 έως 65 ετών, με ετήσιο οικογενειακό ή τεκμαρτό εισόδημα μέχρι 5.000 ευρώ.

Όμως, σύμφωνα με τον τελευταίο φορολογικό νόμο, η ελάχιστη ετήσια αντικειμενική (τεκμαρτή) δαπάνη για κάθε φορολογούμενο ορίζεται σε 3.000 ευρώ, αν πρόκειται για άγαμο, και 5.000 ευρώ, αν πρόκειται για ζευγάρι.

Κατά συνέπεια, ένας μεγάλος αριθμός μακροχρονίων ανέργων δεν πληρούσε τα εισοδηματικά κριτήρια και έχανε το δικαίωμα λήψης του επιδόματος μακροχρόνιας ανεργίας.

Με απόφαση του υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κουτρουμάνη, το ατομικό τεκμαρτό εισόδημα που πρέπει να έχει ο μακροχρόνια άνεργος αυξάνεται στα 10.000 ευρώ το χρόνο και στα 12.000 ευρώ αν πρόκειται για ζευγάρι, ενώ επεκτείνεται από 12 μήνες σε δύο χρόνια το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι μακροχρόνιοι άνεργοι λαμβάνουν το επίδομα.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου