ΕΛΛΑΔΑ

Δεν λύνουν χειρόφρενο έως το Σάββατο

δεν-λύνουν-χειρόφρενο-έως-το-σάββατο-427509

Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων έως το Σάββατο αποφάσισαν οι ιδιοκτήτες ταξί στη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασής τους, κάνοντας δεκτή την εισήγηση του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας.

Οι ιδιοκτήτες θα συνεδριάσουν εκ νέου το Σάββατο προκειμένου να επανακαθορίσουν τη στάση τους.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης κατατέθηκαν διαφορετικές προτάσεις, τόσο για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, κυρίως από την πλευρά του ΣΑΤΑ, όσο και για την αναστολή τους, από προέδρους συνδικάτων της επαρχίας.

Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ Θύμιος Λυμπερόπουλος ενημέρωσε για τις επαφές που είχε το τελευταίο 48ωρο με πολιτικά πρόσωπα, καθώς και για τις πρόσφατες, άκαρπες, συναντήσεις με τον υπουργό Υποδομών Γιάννη Ραγκούση, τον οποίο επέκρινε για τη στάση που τηρεί.

Σε ό,τι αφορά την πορεία και τη μορφή των κινητοποιήσεων, αυτή δεν ανακοινώνεται, προκειμένου να υπάρχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Την αναστολή των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν τα Σωματεία των ιδιοκτητών ταξί της Ρόδου και της Κω.

Στη Λέσβο, ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους οι ιδιοκτήτες αγοραίων, όχι όμως και εκείνοι των ταξί.

Το πρωί, ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ Θύμιος Λυμπερόπουλος επισκέφθηκε, τον περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, από τον οποίο ζήτησαν να μην προχωρήσει στην έκδοση νέων αδειών, όπως προβλέπει το ΠΔ μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση.

«Θέλουμε εγγυήσεις ότι δεν θα χάσουμε τις θέσεις εργασίας μας για να σταματήσουμε την απεργία» είπε στον ΒΗΜΑ 99,5 ο κ. Σκέντζος, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ιδιοκτητών ταξί, τονίζοντας ότι οι ιδιοκτήτες δεν θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν τις μεγάλες εταιρείες που θα μπουν στον κλάδο με το άνοιγμα του επαγγέλματος.

Ο κ. Σκέντζος κατήγγειλε ότι ένας και μόνο ιδιώτης ζήτησε από την περιφέρεια Αττικής την έκδοση 2.000 αδειών ταξί.

Ο κ. Σγουρός κάλεσε τους ιδιοκτήτες να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Ο «απολογισμός» των δικογραφιών

Τις εκατό έχουν φθάσει οι δικογραφίες που έχουν σχηματιστεί εις βάρος ιδιοκτητών ταξί κατά το χρονικό διάστημα από 18 Ιουλίου έως τις 2 Αυγούστου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι δικογραφίες αφορούν συνολικά 7.568 άτομα και σχετίζονται με παραβάσεις παρακώλυσης συγκοινωνιών και άλλα συναφή αδικήματα.

Οι 36 έχουν υποβληθεί ήδη στις κατά τόπους αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, στις οποίες εμπλέκονται 5.574 άτομα.

Επιπλέον, από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, έχουν διαβιβασθεί έγγραφα ενημέρωσης στις κατά τόπους γενικές γραμματείες περιφέρειας, για 6.080 περιπτώσεις, προκειμένου να εξεταστεί η επιβολή των προβλεπομένων διοικητικών κυρώσεων.

Και η πρώτη καταδικαστική απόφαση

Ποινή φυλάκισης 10 μηνών με τριετή αναστολή, επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ιωαννίνων, σε ιδιοκτήτη ταξί, που συνελήφθη μαζί με άλλους τέσσερις συναδέλφους του για τις ζημιές που προκλήθηκαν στα γραφεία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ Θ.Οικονόμου και Μ.Παντούλα.

Οι άλλοι τέσσερις ιδιοκτήτες αθωώθηκαν γιατί δεν υπήρχαν στοιχεία, ικανά να στοιχειοθετήσουν το σε βάρος τους κατηγορητήριο.

Για τον καταδικασθέντα ταξιτζή, βρέθηκαν στο ένα από τα δύο πολιτικά γραφεία, τα δακτυλικά του αποτυπώματα.

Πολλοί συνάδελφοί τους συγκεντρώθηκαν για υποστήριξη στα Δικαστήρια, χωρίς τα αυτοκίνητά τους, αλλά και χωρίς να δημιουργηθεί επεισόδιο

Επίθεση της Ν.Δ.

Για προκλητική αδράνεια κατηγορεί η ΝΔ τον πρωθυπουργό όσον αφορά τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα των ταξί. Μάλιστα, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου της, στο κόμμα εκτιμούν πως η "ακατανόητη" συμπεριφορά του Υπουργού Μεταφορών υπηρετεί κεντρικό πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, με σκοπό τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

Σε δήλωσή του ο Γιάννης Μιχελάκης τονίζει πως όταν ακόμη και σχεδόν το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ καταδικάζει απερίφραστα τον κ. Ραγκούση για τα ταξί και ο πρωθυπουργός παραμένει απλώς θεατής, τότε η μόνη λογική εξήγηση είναι να επιθυμούν τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης.

"Φαίνεται πως η κυβέρνηση, με την αναγόρευση του θέματος των ταξί σε κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα και σχεδόν αποκλειστικό θέμα της ειδησεογραφίας, έχει επιλέξει τη μέθοδο της απόσπασης της προσοχής των πολιτών από τα μεγάλα και καυτά προβλήματα του Τόπου", επισημαίνει ο κ. Μιχελάκης, ο οποίος εξαπολύει επίθεση κατά του πρωθυπουργού τον οποίο και κατηγορεί για προκλητική αδράνεια.

"Κάθε μέρα που περνά, η προκλητική αδράνεια του πρωθυπουργού να λύσει το πρόβλημα, ενισχύει τους φόβους και τις εκτιμήσεις μας", δηλώνει ο εκπρόσωπος της ΝΔ.

Στήριξη Λοβέρδου

στο Γ. Ραγκούση

Στήριξη στον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Γιάννη Ραγκούση για τα εσωκομματικά πυρά που δέχθηκε χθες στην επιτροπή της Βουλής παρέσχε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, αναφορικά με τους χειρισμούς του στο θέμα των ταξί.

«Δεν μου αρέσουν τα κόλπα και οι κομπίνες εναντίον των συναδέλφων. Ο ένας πρέπει να στηρίζει τον άλλο και όλοι μαζί την κυβέρνηση», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο ραδιοσταθμό Real, ο υπουργός Υγείας και τάχθηκε υπέρ της απόφασης του κ. Ραγκούση να περάσει το θέμα της απελευθέρωσης του επαγγέλματος των ταξί με νομοσχέδιο από τη Βουλή και όχι με Προεδρικό Διάταγμα.

Στην δήλωση Λοβέρδου υπήρξε αντίδραση από το ΛΑΟΣ. «Στην κυβέρνηση ο κάθε υπουργός τοποθετείται βάσει του βαθμού συμπάθειας που έχει προς τον "άτακτο"… Πρέπει να καταλάβουν, όμως, ότι με τη στήριξη λανθασμένων επιλογών σπαταλούν το όποιο δικό τους πιστωτικό πολιτικό υπόλοιπο», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου